Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu, Türk bayrağının göndere çekilmesiyle yeniden faaliyete geçti
Suriye'de 2012'de iç savaş sırasında faaliyetleri durdurulan Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu, Türk bayrağının göndere çekilmesiyle diplomatik faaliyetlerine yeniden başladı.
Halep
Suriye'nin Halep kentindeki Muhafaza semtinde bulunan Halep Başkonsolosluğu'nun açılışına, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Büyükelçi Burhan Köroğlu, Halep Başkonsolosu Hakan Cengiz ve çok sayıda davetli katıldı.
Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu'nda yapılan törende, Türk bayrağı göndere çekilirken, 12 yıl aradan sonra diplomatik faaliyetler de yeniden başladı.
Açılış, Halepliler tarafından da büyük coşkuyla karşılandı. Konsolosluğun bulunduğu mahallenin sakinleri, açılışı tekbir getirerek ve zılgıtlarla kutladı.
"Biz Halep'teki Türkiye'yiz"
Köroğlu, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Halep Başkonsolosluğunun açılmasının Türkiye için gurur verici olduğunu belirterek, Suriye halkına ve Türk vatandaşlığı alan Suriyelilere hizmet sağlayacağını söyledi.
Türkiye'nin, tarih içinde çok önemli ilişkileri olan Halep kentinin kalkınması için Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Türk Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla faaliyetler yürüteceğini belirten Köroğlu, elektrik, su, okul, hastane gibi altyapı sorunlarının çözülmesi için çalışılacağını vurguladı.
Köroğlu, Konsolosluğun iki ülke arasında ticaret gibi konularda ilişkilerin geliştirilmesi için önemli rolü bulunduğuna değinerek, Gaziantep ve Hatay gibi yakın kentlerin Halep ile çalışmaya hazır olduğuna işaret etti.
Suriye'de 2012'de iç savaş sırasında faaliyetleri durdurulan Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu, Türk bayrağının göndere çekilmesiyle diplomatik faaliyetlerine yeniden başladı
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) January 20, 2025
AA Muhabiri Burak Karacaoğlu detayları aktardı https://t.co/2saeNKjN9v pic.twitter.com/q2BJWRIkYP
Konsoloslukta ekonomik müsteşar görevlendirilebileceğini belirten Köroğlu, "Halep önemli bir şehir olduğu için burada açılan konsolosluk, büyükelçilik gibi çalışacak." dedi.
Köroğlu, "İnşallah önümüzdeki dönemde Suriye'nin yeniden imarında mutlaka Halep, büyük yara almış şehirlerden biri olarak, en başta Türkiye'nin kadrajında olacak. Türkiye, Halep'in tarih boyunca sahip olduğu ve layık olduğu yerine yeniden ulaşması konusunda elinden geleni yapacak." diye konuştu.
Türkiye'den gönüllü olarak ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere destek sağlanacağını kaydeden Köroğlu, Konsoloslukta Türk bayrağının göndere çekilmesinin Türkiye'nin varlığını temsil ettiğine dikkati çekerek, "Biz tabii Halep'teki Türkiye'yiz." ifadesini kullandı.
Açılışa katılan Suriyeli vatandaşlar mutluluklarını AA ile paylaştı
Hem Suriye hem de Türk vatandaşlığı bulunan Hüzeyfa Hasan, Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğunun açılışına katılmaktan heyecan ve mutluluk duyduğunu belirtti.
Hasan, yaklaşık 13 yıldır kapalı olan Başkonsolosluğun yeniden açılması anına tanık olmayı çok beklediklerini kaydederek, "İki kardeş ülkenin arasında boşluğu doldurmak için buradayız, mutluyuz." dedi.
Başkonsolosluğun varlığının çok anlamlı olduğunu aktaran Hasan, iki kardeş ülkenin yıllar önceki gibi bu zamanlarda da samimi olması gerektiğini söyledi.
Halep sakinlerinden Nedya Hilal, annesinin Türk vatandaşı olduğunu ve bu nedenle Başkonsolosluğun açılışını kutlamak istediklerini ifade etti.
Nebile Köşken de mutlu duyduğunu ve kutlama yapmak için açılışa geldiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye olarak, Suriye'nin yeniden dünyaya açılması için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğunun diplomatik faaliyetlerine yeniden başlamasına ilişkin "Bu adım, yalnızca Türkiye ve Suriye arasındaki diplomatik bağların yeniden güçlenmesini değil, aynı zamanda bölgenin huzur, barış ve refahına katkı sunma kararlılığımızı da ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, geçen ay Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğinin yeniden hizmete açılmasının ardından, bugün de 12 yıl aradan sonra Halep Başkonsolosluğunun, Türk bayrağının göndere çekilmesiyle yeniden faaliyete geçtiğini anımsattı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bu adım, yalnızca Türkiye ve Suriye arasındaki diplomatik bağların yeniden güçlenmesini değil, aynı zamanda bölgenin huzur, barış ve refahına katkı sunma kararlılığımızı da ortaya koymaktadır. Geçmişte olduğu gibi, bugün de Suriye'nin kalkınmasına ve halkının barışa, huzura kavuşmasına destek olmaya devam edeceğiz. Bu süreç, ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin güven içinde, gönüllü ve onurlu bir şekilde vatanlarına dönmelerine de vesile olacaktır. Türkiye olarak, Suriye'nin yeniden dünyaya açılması için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız."
Halep Başkonsolosluğunun hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, bu tarihi sürecin her iki ülke için de hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık'ta faaliyetlerine yeniden başlamıştı
2012'de faaliyetleri durdurulan Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık 2024'de faaliyetlerine yeniden başlamıştı.
Suriye'nin Şam kentinde diplomatik misyonların yoğunlaştığı Ravda Meyda yakınlarında bulunan Türk Büyükelçiliği, rejimin barışçıl göstericilere karşı şiddete başvurduğu süreçte hizmet vermeye bir süre devam etmiş, ancak 26 Mart 2012'de günlük faaliyetlerini durdurmuştu.
Büyükelçilik çalışanları ve aileleri de bu kararla Türkiye'ye dönmüştü.
Suriye'de 27 Kasım'da Halep'in batı kırsalında Beşşar Esed rejimi güçleriyle çatışmalara giren muhalifler, 8 Aralık'ta başkent Şam'da kontrolü sağlamış, ülkede 61 yıllık Baas rejimi devrilmişti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.