Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,209.33
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
70,927.00
BIST 100
9,048.55
Dünya

Türkiye'nin Suriye sınırını ihlal eden Su 24 tipi savaş uçağı düşürüldü

Türk hava sahasını Suriye sınırında ihlal eden Su 24 tipi savaş uçağı düşürüldü.

24.11.2015 - Güncelleme : 25.11.2015
Türkiye'nin Suriye sınırını ihlal eden Su 24 tipi savaş uçağı düşürüldü

HATAY/ANKARA/MOSKOVA

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunuldu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.

Savaş uçağının, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşüş anı görüntülendi.

Uçağın düştüğü bölgeden yoğun duman yükseldiği görüldü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orgeneral Akar'dan bilgi aldı

Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakınen takip ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'dan olaya ilişkin bilgi aldı.

Türkiye NATO ve BM nezdinde girişimde bulunacak

Öte yandan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından Suriye'deki gelişmelerle ilgili NATO, BM ve ilgili ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacağı bildirildi.

Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu ile görüşerek bilgi aldı.

Beş dakikada 10 kez ikaz edildi

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada da "Saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak beş dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen Türk hava sahasını ihlal etmiştir" denildi.

Açıklamada, "Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24'te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur" ifadelerine yer verildi.

Uçağın iz analizi hava sahası ihlalini ortaya koydu

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklarca Suriye sınırında müdahalede bulunulan savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali iz analizinden de ortaya çıktı.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, milliyeti bilinmeyen uçağın Türk hava sahasındaki ihlali, uçağın iz analizinden anlaşılıyor.


Rusya uçağın düşürüldüğünü doğruladı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de Su-24 tipi Rus savaş uçağının muhtemelen yerden açılan ateş sonucu düşürüldüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uçağın 6 bin metre irtifada bulunduğu ve pilotların paraşütle atladığı belirtildi. Pilotların akıbetinin araştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, Su-24'ün, tüm uçuşu süresince sadece Suriye hava sahasında bulunduğu öne sürülerek bunun radarlarla tespit edildiği savunuldu.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun çok ciddi bir olay olduğunu belirterek, "Resmin tamamını görmeden herhangi bir yorumda bulunmak, varsayım ve değerlendirme yapmak için erken. Bu nedenle sabırlı olmak gerekiyor" dedi. 

Rusya Savunma Bakanlığından uçağın düşme nedenine ilişkin kesin açıklama yapılmadığını aktaran Peskov, "Biz uçağın Suriye hava sahasında olduğunu kesin olarak biliyoruz. Savunma Bakanlığının açıklamasında 'muhtemelen vuruldu' ifadesi kullanılıyor" diye konuştu.

Peskov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uçak olayıyla ilgili Rusya Güvenlik Konseyini topladığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını" belirterek, Putin'in bugün Soçi'de Ürdün Kralı Abdullah ile yapacağı görüşmede bu konuya değinebileceğini kaydetti. 

Pilotlardan birinin muhaliflerce bulunduğu iddia edildi

Türkmendağı bölgesinde rejim birlikleri ile muhalifler arasında çatışmaların devam ettiği ara bölgeye düşen uçağın iki pilotu da paraşütle atlayarak bu bölgeye indi.

Uçağın düşmesinin ardından helikopterlerin bölgede arama çalışması başlattığı görüldü.

Pilotlar için bölgede arama çalışması başlatan muhalifler, pilotlardan birini bulduklarını öne sürdü. Muhalif birlikler, telsiz görüşmelerinde de bunu anonslarla duyurdu.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağrıldı

Bu arada, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün'ün Panov ile Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen savaş uçağı konusunu görüşeceği öğrenildi. 

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesinin diplomatları da Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili bilgilendirme için Dışişleri Bakanlığı'na davet edildi.

Muhabir: Erdal Türkoğlu, Kadir Karakuş, Enes Kaplan, Sarp Özer, Hakan Ceyhan Akdoğan, Behçet Alkan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın