Dünya

'Uşak halısı Londra'daki Victoria ve Albert Müzesinde'

İngiltere'nin Başkenti Londra'daki Victoria ve Albert Müzesinde, 15. yüzyıla ait yaklaşık 20 metrekarelik Uşak halısı sergileniyor.

12.04.2018 - Güncelleme : 12.04.2018
'Uşak halısı Londra'daki Victoria ve Albert Müzesinde'

TBMM - Coşkun Ergül

AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu heyeti olarak İngiltere'nin başkenti Londra'ya resmi ziyarette bulunduklarını belirtti.

Londra'da Victoria ve Albert Müzesini ziyaret etme fırsatı da yakaladıklarını aktaran Tunç, burada 15. yüzyıla ait yaklaşık 20 metrekarelik Uşak halısının sergilendiğini gördüğünü söyledi.

Alim Tunç, Uşak halısını orada görünce çok mutlu olduğunu ve gururlandığını vurgulayarak, "Geçmişte atalarımızın, sanatta da halı üretiminde de önemli başarılar elde ettiklerini ve kaliteye önem verdiklerini gördüm. Bu, hem Uşak hem de ülkem için gurur verici bir olay." ifadesini kullandı.

"Uşak halısı ülkemizin çok önemli bir değeri"

Tunç, Uşak halılarının yaşatılması, o kültürün korunması ve bunun için var gücüyle çalışılması gerektiğine işaret ederek, "Uşak halısı ülkemizin çok önemli bir değeridir." dedi.

Döneminde "saray halıları" olarak değerlendirilen Uşak halılarının en çok bilinen modelinin "madalyon" modeli olduğunu vurgulayan Tunç, Uşak halılarını, belediye başkanlığının açtığı birimlerle yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

AK Parti'li Tunç, Uşak halısını üretmek isteyenlere destek olduklarını ifade etti.

"Bir metrekaresinde 100 bin ilmik"

Uşak halısının özellikleri hakkında bilgi veren Tunç, "Uşak halısının her şeyi yün, çözgüsü ve ipi, orijinal kök boya. Bir metrekaresine yaklaşık 100 bin ilmik atılarak dokunuyor. Yapımı meşakkatli ama o derecede de ömürlü ve prestijli olan bir halı." bilgisini verdi. 

Tunç, 15. 16. 17. yüzyıla ait Uşak halılarında 102 bin ile 160 bin arasında değişen ilmik bulunduğunu; madalyon, kuşlu ve lotto desenlerinin olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.