Dolar
33.09
Euro
35.99
Altın
2,442.40
ETH/USDT
3,396.90
BTC/USDT
63,420.00
BIST 100
11,167.30
Dünya

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Liderlerimizin New York'ta gerçekleştireceği buluşma için zemin hazırlıyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edecek Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in New York'ta yapılması planlanan görüşme için zemin hazırladıklarını kaydetti.

Derya Gülnaz Özcan  | 04.09.2023 - Güncelleme : 05.09.2023
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Liderlerimizin New York'ta gerçekleştireceği buluşma için zemin hazırlıyoruz

Atina

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere yarın Türkiye'yi ziyaret edecek Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in New York'ta yapılması planlanan görüşme için iki bakan olarak zemin hazırladıklarını kaydetti.

Türkiye ziyaretinden önce AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis'in Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO Zirvesi çerçevesinde olumlu bir atmosferde bir araya geldiklerini, iki liderin burada Türkiye ve Yunanistan'ı tekrar uzlaşı yoluna sokmaya karar verdiklerini söyledi.

Yorgos Yerapetritis, "Hem mevkidaşımla liderlerimizin New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında yapacağı, ülkelerimiz arasında düzenli işbirliği niyetini teyit edecek bir sonraki görüşmenin zeminini hazırlamak için hem de 7 yılın ardından ilk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısının gelecek aralıkta Selanik'te organize edilmesine hazırlanmak üzere Türkiye'yi ziyaret edeceğim." dedi.

"(Pozitif) Gündemin gerçekleşmesi her iki tarafa da önemli ekonomik faydalar sağlayacaktır"

Yunan bakan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki pozitif gündemin, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin yeniden canlanması çerçevesini hedeflediğini belirterek, ulaşım, denizcilik, teknoloji, çevre koruması ve doğal afetlerle mücadele, "Enterprise Greece" ve "Invest in Türkiye" arasındaki işbirliğinin resmileşmesi somut örneğindeki gibi iş dünyasında işbirliği alanlarını da kapsayacak şekilde genişlediğini söyledi.

Yerapetritis, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Pozitif) Gündemin gerçekleşmesi her iki tarafa da önemli ekonomik faydalar sağlayacaktır. Burada örnek olarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022'de 5,4 milyar avroya ulaştığını söylememiz yeterli olacaktır ancak bariz ekonomik faydaların edinilmesinin yanı sıra pozitif gündemin gerçekleştirilmesiyle aramızdaki diyalog da canlı kalıyor. Bu diyalog, hem ilişkilerimizde hem de her iki tarafın ulusal çıkarlarının geliştirilmesinde ilerleme kaydedilebilmesi için tek gerçek araçtır."

İki yeni bakan arasında samimi ilişki

Yerapetritis, Fidan ile karşılıklı anlayış ve samimiyet temelinde çok iyi kişisel ilişki kurduklarını, doğrudan ve yapıcı işbirliği yapmalarına imkan tanıyan şekilde düzenli iletişim içinde olduklarını ifade etti.

Yüksek düzeydeki direkt iletişim kanalının, krizlerin hızlı şekilde bertaraf edilmesini sağladığını vurgulayan Yerapetritis, bunun iki ülke yetkilileri arasında tüm düzeylerdeki görüşmeler için sağlam temellere de imkan tanıdığını ifade etti.

Liderler görüşmesi

Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis arasındaki düzenli görüşmelerin hem güçlü bir sembolizm taşıdığını hem de esaslı bir içeriğe sahip olduklarını belirterek, "İki lider bir yandan siyasi diyaloğun, pozitif gündemin ve güven artırıcı tedbirlerin sonuçlarını onaylıyor, diğer yandan, görüşmelerin devamı için genel yönlendirme yapıyorlar. İki dışişleri bakanının sorumluluğu ve hesap verebilirliğiyle yapılan, hükümetler arası görüşmelerin, iki ülke liderinin düzenli aralıklarla yapacakları görüşme gündeminde yer almasını son derece önemli buluyorum. İyi iş birliği ve karşılıklı anlayış mesajını, ilk olarak hükümet başkanlarının vermesi halklarımız için önemli bir mesajdır."

Ortak fayda sağlayacak hedefler

Türkiye ve Yunanistan'ın turizm ve ulaşım gibi alanlarda ortak fayda sağlayacak hedefler ortaya koyabileceğini kaydeden Yerapetritis, bu tür alanlarda işbirliğinin iki komşu ülkeye sağlayacağı faydanın çok büyük olacağını ve ekonomiyle sınırlı kalmayacağını vurguladı.

Yerapetritis, "Zaten bu nedenle turizm ve ulaşım pozitif gündemde başı çekiyor." diye konuştu.

Sorunların çözümünde yeni bakış açısı

Yunan Bakan, iki ülke arasında süregelen sorunlar için ise şöyle konuştu:

"İkili ilişkilerde yıllardır çözülemeyen sorunların çözümü için benimsenmesi gereken yeni bakış açısının, iki ülke arasında samimiyet ve güven ilişkisi kurulmasına öncelik vermesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Adım adım ilerletilmeye çalışılan diyalog süreci ancak bu önkoşulla başarılı olabilir.

Bu süreç, her zaman uluslararası hukukun prensiplerine tam saygı ile dışişleri bakanları tarafından yönlendirilecek ve siyasi diyaloğa, pozitif gündeme, güven artırıcı tedbirlere yansıyacaktır. Bu şekilde, faydalı ve somut sonuçlar elde edebilmek adına sürekli takip, ortak bir yaklaşım ve yüksek hesap verebilirliği olacak."

Halklar arası etkileşim

Yunanistan'ın da iki halk arasındaki etkileşimin artmasını arzuladığını belirten Yerapetritis, iki halkın mensuplarının günlük yaşamda hiçbir zorluk olmaksızın birlikte var olabileceğini vurguladı.

Yerapetritis, her iki ülkeyi de karşı taraftan her yıl ziyaret eden yüzbinlerce turistin bunun bir kanıtı olduğunu belirterek, "Ancak bunun da ötesinde, Yunanistan ve Türkiye'nin 2023'te karşı karşıya kaldığı trajik kayıplar vesilesiyle bir kez daha görüldü ki her iki halk da her zaman birbiri için insani ilgi ve alakasını koruyor. Bu insaniyet belki de iki halkı birleştiren en önemli ortak özellik." diye konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaret ülke basınında olumlu karşılandı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret, Yunan kamuoyunda iki ülke arasındaki sorunların çözüm süreci için atılacak temel adımlardan biri olarak yorumlandı.

Yunan basını, Yerapetritis'in yarın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la Ankara'da yapacağı görüşmede, Türk-Yunan ilişkilerindeki önemli konuların ele alınacağına dikkati çekti ve bu görüşmeyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında bu ay New York'ta planlanan görüşmeye hazırlık sürecinin bir parçası olarak nitelendirdi.

Sonbaharda Yunanistan'da düzenlenmesi öngörülen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına da atıfta bulunan Yunan basını, Ankara'daki buluşmayı uzun soluklu bir müzakere sürecinin başlangıcı olarak değerlendirdi.

Sorunların çözümü için kolaydan zora adım adım giden bakış açısı

To Vima gazetesinin hafta sonu sayısındaki Yannis Kartalis imzalı, planlanan Fidan-Yerapetritis ve Erdoğan-Miçotakis buluşmalarının değerlendirildiği yorumda, "Soru şudur ki 50 yıldır devam eden bilindik tehlikeli çıkmazı ortadan kaldıracak özlü bir şey olacak mı?" ifadesi kullanıldı.

Ticari ilişkilerde yakınlaşma hedefi

Avgi gazetesinin hafta sonu sayısında Kaki Bali imzalı yorumda da Atina ve Ankara'nın yakınlaşma sürecinde, kolaydan zora giden bir yol izlendiği değerlendirmesi yer aldı.

İki ülke arasındaki pozitif gündemi şekillendiren önemli isimlerden olan Yunanistan'ın Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis'in ikili ticari ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini belirten Bali, Frangoyannis'in İpsala Sınır Kapısı'nı da yeniden şekillendirmeyi planladığını ifade etti.

Bali, geçmiş yıllarda iki ülkedeki iş insanlarının güçlü ilişkiler kurduğunu dile getirerek, "Hala ortak çıkarlar ve işbirliği niyeti mevcut ve Frangoyannis de bunu güçlendirme sözü veriyor." dedi.

Nihai uzlaşı için "bayrak yarışı"

Proto Thema Gazetesi de Makis Polatos imzalı analizinde, benzer bir bakış açısıyla "Frangoyannis'in işi daha kolaya benziyor, zira hem Türk hem de Yunan halklarının, sözü geçen pozitif gündemdeki işbirliğinden elle tutulur faydalar edineceğini gösterecek belli adımlar hazırlaması gerek." ifadelerine yer verdi.

Polatos, 17-18 Eylül'de New York'ta gerçekleştirilmesi planlanan Erdoğan-Miçotakis görüşmesini "Atina ve Ankara arasında uzlaşı arzusuyla yapılan bayrak yarışının bir parçası" olarak yorumladı.

"Kaçırılmaz fırsat"

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı eski danışmanı, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi uzmanı Prof. Dr. Panayotis Ioakimidis, Ta Nea gazetesi için kaleme aldığı makalesinde Türkiye, Yunanistan ve jeopolitik olarak Avrupa ve uluslararası çevrelerde var olan şartların Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların çözümü için eşsiz bir fırsat oluşturduğunu kaydetti. Ioakimidis, "Eğer bu fırsat değerlendirilmez de kaçırılırsa, 50 yıl daha beklemek zorunda kalırız ve zaman Yunanistan'ın aleyhine işler." dedi.

Kathimerini gazetesinde ise Vasilis Nedos imzalı analizde, Yerapetritis ve Fidan'ın, iki ilişkilerdeki sorunlardan bazılarını çözmek amacıyla buluşacağı belirtilerek, "Miçotakis ve Erdoğan'ın Vilnius'ta buluştuğu andan itibaren dile getirilen ve mantıklı çekincelere rağmen, Yunanistan Başbakanlığı, Atina'nın hedefinin kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarına ilişkin ikili sorunların çözümü için Uluslararası Adalet Divanına gitmek olduğunu saklamadı." değerlendirmesinde bulunuldu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.