Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,274.90
BTC/USDT
68,768.00
BIST 100
10,891.42
Spor, Dünyadan Spor, Paris 2024

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni düzenlendi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlendi.

Ercan Çakar, Bozhan Memiş  | 26.07.2024 - Güncelleme : 27.07.2024
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni düzenlendi

Paris

Başkent Paris'teki Sen Nehri'nde gerçekleştirilen törenle, 33. Yaz Olimpiyat Oyunları'nın resmi başlangıcı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ile çok sayıda devlet adamı açılış törenine katıldı.

Törende Türkiye adına üst düzey temsil olarak Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Avrupa Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat yer aldı. 

Açılış töreni, ilk kez stat dışında

Fransa'nın başkenti Paris'te 100 yıl sonra üçüncü kez gerçekleştirilen olimpiyat oyunlarının açılış töreni, Sen Nehri'nde gerçekleştirildi.

Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez bir açılış töreni, stat dışında kent merkezinde yapıldı.

Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü yaptığı törende 204 ülke sporcuları ile Mülteci Olimpiyat Takımı'nı taşıyan 85 tekne, Austerlitz Köprüsü'nün altından yola çıkarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi'nin olduğu noktaya, Iena Köprüsü'ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafe boyunca geçit yapmaya başladı.

Törende tekneler, Sen Nehri'ndeki yolculukları boyunca ülkenin önde gelen tarihi ve turistik mekanları Notre Dame Katedrali, Paris Belediye binası, Louvre Müzesi, Tuileries Bahçesi, Les Invalides Anıtı, Grand Palais ve Eyfel Kulesi'nden geçti.

204 ülke sporcuları ile Mülteci Olimpiyat Takımı'nın yer alacağı olimpiyatlarda, ilk olarak kurucu ülke Yunanistan geçti. 36 kişiden oluşan Mülteci Olimpiyat Takımı'nın ikinci sırada yer aldığı geçit törenine, Fransızca alfabetik sıraya göre devam edildi.

Austerlitz Köprüsü'nün altından yola çıkarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi'nin olduğu noktadaki Iena Köprüsü'ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafe boyunca gerçekleştirilen geçit törenine Türkiye, 190. sırada çıktı.

Tunus ile aynı tekneyi paylaşan Türkiye'nin bayrağını olimpiyat şampiyonları milli boksör Busenaz Sürmeneli ve milli okçu Mete Gazoz taşıdı. Milli sporcular, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak izleyenleri selamladı.

A Milli Kadın Voleybol Takımı ise başantrenör Daniele Santarelli'nin isteği üzerine katılmadı.

Renkli gösterilerin yapıldığı törende ünlü isimler sahne aldı

Fransa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergilendiği açılış töreni, renkli görüntülere sahne oldu.

Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü yaptığı törende 3 binden fazla dansçı, Sen Nehri kıyısında görkemli gösteriler yaptı.

Açılış seremonisi için hazırlanan senaryo beğeni topladı. Hazırlanan senaryoda Olimpiyat Meşalesi, bir takım zorlukların ardından Trocadero Meydanı'na getirildi.

Olimpiyat Meşalesi'nin Louvre Müzesi, Notre Dame Katedrali, Alexandre Köprüsü ve Eyfel Kulesi gibi Paris'in simge yapılarında gezdirildiği senaryoda Victor Hugo'nun "Sefiller" eseri ve Fransız Devrimi ile Fransa'nın "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sloganını temsil eden "Marienne" gibi önemli kültürel değerlere vurgu yapıldı.

Senaryoda Fransa'nın ünlü isimlerinden Maurice Leblanc'ın roman karakteri Arsene Lupin, roman yazarı Colette, şarkıcı ve söz yazarı Barbara, akordeoncu Yvette Horner, tarihi figür Jeanne d'Arc, Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın fizikçi ve kimyager Marie Curie, yazar Marcel Proust, Edmond Rostand tarafından kaleme alınan kurgusal karakter Cyrano de Bergerac, pandomim sanatçısı Marcel Marceau, ABD asıllı Fransız vatandaşı şarkıcı ve oyuncu Josephine Baker'a yer verildi. Ayrıca "Kırmızı Başlıklı Kız" ve "Üç Silahşörler" de senaryoda yer buldu.

Geçit töreninde Lady Gaga, Aya Nakamura, Marina Viotti, Gojira ve Celine Dion sahne aldı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı

Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış töreni, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.

Binlerce polis, asker, jandarma ve özel güvenliğin görev aldığı tören alanına girenler, birçok noktada aramaya tabi tutuldu.

Şehrin önemli noktaları trafiğe ve yaya geçişine kapatılırken, yalnızca yetkili araçlar bu yolları kullanabildi.

Kentin bu alanında ikamet eden vatandaşlar da kendilerine verilen özel karekod sistemiyle bölgeye giriş yapabildi.

Organizasyonda yaşanan aksaklıklar da dikkati çekti. Sağanak altında kontrol noktalarında uzun süre bekleyenler, duruma tepki gösterdi.

Sağanak nedeniyle zor anlar yaşandı

Sağanak altında gerçekleştirilen törende basın mensupları ile izleyiciler zor anlar yaşadı.

Trocadero Meydanı'nda oluşturulan üstü açık tribünde bulunan basın mensupları, yoğun yağış nedeniyle görevlerini yapmakta zorlandı.

Yağmurda ıslanan çok sayıda izleyici ile basın mensubu, tören alanını terk etmek zorunda kaldı.

Cezayir kafilesi, 1961'i unutmadı

Açılış töreninde Cezayir kafilesini taşıyan tekneden Sen Nehri'ne çiçek atıldı.

Kafile, 17 Ekim 1961'de Fransız polisi tarafından vurularak cesetleri Sen Nehri'ne atılan yüzlerce Cezayirli'yi andı.

Renkli kıyafetiyle dikkati çektiler

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek bazı ülkeler, geçit törenindeki renkli kıyafetleriyle dikkati çekti.

Bu ülkeler kültürlerine özgü kıyafetler tercih ederken, özellikle Moğolistan, İrlanda Cumhuriyeti, Haiti, Güney Kore, Kenya ve Tayvan'ın giydiği kıyafetler ilgi gördü.

Filistin kafilesi de bayrak ve kefiyeleriyle öne çıktı.

Moulin Rouge ikinci kez kapılarını kapattı

Fransa'nın tarihi kabaresi Moulin Rouge, açılış töreninde yer almak için tarihinde ikinci kez kapılarını kapattı.

6 Ekim 1889 yılında faaliyetlerine başlayan kabare, ilk kez İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e özel gösteri yapmak için kapılarını kapatmıştı. Moulin Rougge törende yaptığı gösteriyle alkış aldı.

Finlandiya bayrağını Türk kökenli Sinem Kurtbay taşıdı

Finlandiya kafilesinde yer alan Türk asıllı yelken sporcusu Sinem Kurtbay, açılış töreninde Finlandiya bayrağını taşıdı.

Sinem Kurtbay'a, atıcılık branşında mücadele eden Eetu Kallioinen eşlik etti.

Öte yandan ABD'nin bayrağını yıldız basketbolcu LeBron James taşıdı.

Olimpiyat bayrağı Sen Nehri üzerinden getirildi

Olimpiyat bayrağı önce Sen Nehri üzerindeki lena Köprüsü'ne getirildi.

Daha sonra Fransız jandarma Florian Isser teslim aldığı bayrakla at üzerinden köprüyü geçerek Trocaredo Meydanı'na geldi. Ülkelerin bayraklarını taşıyan sporcular, at üstündeki Isser takip ederek meydandaki platforma çıktı.

Olimpiyat ateşini Teddy Riner ve Marie-Jose Perec yaktı

Törenin son bölümünde 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın ateşi yakıldı.

Olimpiyat Meşalesi'ni eski Fransız futbolcu Zinedine Zidane, İspanyol tenisçi Rafael Nadal, eski ABD'li atlet Carl Lewis, eski Fransız basketbolcu Tony Parker, eski Rumen cimnastikçi Nadia Comaneci, eski Fransız hentbolcu Nikola Karabatic, eski Fransa Ulusal Meclisi Üyesi Jean-François Lamour, Fransız yüzücü Florent Manaudou, eski ABD'li tenisçi Serena Williams, eski Fransız tenisçi Amelie Mauresmo gibi isimler elden ele taşıyarak 1948 Londra Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan 100 yaşındaki Fransız bisikletçi Charles Coste'ye teslim etti.

Daha sonra Fransız judocu Teddy Riner ile eski atlet Marie-Jose Perec tarafından olimpiyat ateşi yakıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.