Eğitim

Bakan Yılmaz: Sınavla alan okullara gitmek öğrencinin kendi tercihi

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, liseye geçişte uygulanacak sisteme ilişkin "1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10'unu, sınavla öğrenci alan okullara kaydığını yapacağız. Bu sınava girmek kişinin tercihine bırakılmıştır" dedi.

Duygu Yener, Yeşim Sert Karaaslan  | 12.04.2018 - Güncelleme : 12.04.2018
Bakan Yılmaz: Sınavla alan okullara gitmek öğrencinin kendi tercihi

Ankara

ANKARA

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, liseye geçişte uygulanacak yeni sistem başta olmak üzere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Öğrencilerin kaygı duymasını gerektirecek hiçbir hususun Bakanlık tarafından açıklanmadığını belirten Yılmaz, okul yöneticilerinin öğrencilerin okul yerleştirmelerinde en büyük yardımcıları olacağını söyledi.

Yılmaz, velilerin ve öğrencilerin sisteme ilişkin bir kaygı duymaması gerektiğini ifade ederek, hiçbir farklı değişiklik getirmediklerini, daha önceki açıklamalarını aşama aşama topluma duyurduklarını bildirdi.

Sınavla öğrenci alan okulları daha önce açıkladıklarını hatırlatan Yılmaz, öğrencilerin yerleştirme ve tercihlerle ilgili neler yapması gerektiğinin açıkça belirtileceğini vurguladı.

"Okul yöneticileri öğrencilerimizin rehberi olacak"

Bakan Yılmaz, liseye geçişte uygulanacak sisteme ve bu yıl 8'inci sınıfı bitirecek öğrencilerin nerede sınava gireceklerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10'u kadarını, sınavla öğrenci alan okullara kaydığını yapacağız. Kendi okulunda mı girecek? Duyuru yaptık, bu sınava girmek kişinin tercihine bırakılmıştır. Ne kadar öğrencinin tercih edeceği daha belli değil. 1 milyon 200 bin öğrenci de sınava girerse o zaman arkadaşlarımız 1 milyon 200 bin öğrenciyi alacak okulları belirleyecek. 22 Mayıs'ta öğrencilere sınava giriş belgesini vereceğiz. Sınava giriş belgesinde öğrencilerimizin hangi okulda girecekleri bellidir. Daha önceki sınavlarda herkes kendi sınıfında giriyordu, okulunda giriyordu. Bu dönemde böyle bir kayıt yoktur. Öğrencilerin tercihine göre belirlenecek okullarda öğrencilerimiz sınava girecektir."

Sınavdaki soru sayılarının değişmediğini bildiren Yılmaz, 90 soru sorulacağını, sayısal ve sözel sorular olacağını, Fen ve Türkçe'nin ağırlığının biraz fazla, bunun dışında Din Kültür ve Ahlak, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dilin soru ağırlığının diğerlerine göre daha az olacağını aktardı. 

"Yüzde 10 kontenjanı dikkate alındı"

İyi bir tercih yapıldığını ifade eden Yılmaz, "Hangi okulu seçersek seçelim, vatandaşımızın buradaki tercih ettiğimiz okullara doğru bir yönelimi olmazsa, evlatları için bir tercihte bulunmazsa o zaman sınıflamamızın doğru olmadığı ortaya çıkacak. Bunu yaparken çok büyük bir özen gösterdik. Öncelikle yüzde 10 kontenjanı dikkate aldık. Bizden okul talebinde bulunanlar da lütfen bunu dikkate alsınlar. Yüzde 10 fen ve sosyal bilimlerle dolmadıysa o zaman puanlar dikkate alındı. Meslek liselerinde sektörle iş birliği yapan okullar dikkate alındı." değerlendirmesini yaptı.

Sınavla öğrenci alan okul sayısının bazı il ve ilçelerde az olduğuna yönelik bir soru üzerine Yılmaz, "Yüzde 10 kriteri, her ilde yüzde 10 ile öğrenci alan okullar, her türden belirlendi. Yani, meslek liselerinden, imam hatip liselerinden, Anadolu liselerinden belirlendi. Dolayısıyla hiçbir yerde, hiçbir ilde sınavla alan okul yoktur tabiri doğru değildir. Her ilçe de olacak diye bir şart da yok." dedi. 

"Bilimsel gerçeklere dayanmıyor"

Bakan Yılmaz, gençler arasında deizmin yaygınlaştığına yönelik iddialara dair bir başka soruyu şöyle yanıtladı:

"Öncelikle öyle bir program bizim Bakanlığımız tarafından yapılmamıştır. Bizim bir çalışmamız yoktur. Yapan kim? Konya'da iki tane sivil toplum kuruluşu tarafından 4 Mart tarihinde öğretmenevinde bir program gerçekleştiriyor ve programa din kültürü ve ahlak bilgisiyle imam hatip lisesinin meslek dersi öğretmenlerinden oluşan 50 katılımcı öğretmen, 5 grup halinde müzakereler icra ediyor. 'Öğrencilerden ne gibi sorular geliyor, ne gibi cevaplar verelim.' deniliyor. Bizimle ilgili olan kısım, 'Öğretmenlerimizin katılmasına müsaade eder misiniz?' üzerine katılsınlar demişiz, hepsi bu kadar. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katılımı söz konusu."

"Sizin deizmin arttığına dair bir değerlendirme ve bir çalışmanız var mı?" sorusu üzerine Yılmaz, "Hayır, yok, kesinlikle." dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bunların sonuç raporu yayımlandı. Sonuç raporu, kesinlikle gerçekleri ifade etmiyor, bilimsel gerçeklere dayanmıyor. Hangi bilimsel araştırma yapıldı da bu öne çıkarıldı? Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında söylediği, aynen bizim de görüşümüzdür. 'Türk gençliğinin deizme kaydığını söylemek densiz bir uydurmadır. Türk gençliği imanlıdır, ahlaklıdır, dinine, kültürel emanetine bağlı ve sadıktır.' diyor. Biz de aynen katılıyoruz. Bu ülkenin gençliğinin kodlarında, DNA'sında, genlerinde vatan sevgisi, yerel ve milli değerler vardır. Bu değerleri, hayatı pahasına savunacağını 15 Temmuz da göstermiştir. Biz gençliğimize de milletimize de güveniyoruz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.