Dolar
34.58
Euro
36.35
Altın
2,625.78
ETH/USDT
3,472.70
BTC/USDT
94,867.00
BIST 100
9,659.96
Eğitim, arşiv

İlkokul veya ortaokul diploması verilmeyecek

TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Avcı: "İlkokul ve ortaokul bittiğinde değil, yalnızca lise öğrenimi tamamlandıktan sonra diploma verilecek''

03.04.2012 - Güncelleme : 03.04.2012
İlkokul veya ortaokul diploması verilmeyecek

ESKİŞEHİR - TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, AK Parti Eskişehir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 15 gündür yaptıkları bütün bilgilendirme çabalarına rağmen hala kamuoyunda kafa karıştırıcı bazı söylemlerin olduğunu gördüğünü kaydetti.
Avcı, teklifin Komisyonda görüşüldüğü günlerde kaçar dakika çalışma yapıldığı hakkında bilgi veren Avcı, ''CHP Genel Başkanı Kılıçaroğlu'nun talimatıyla 60-70 CHP milletvekili tekrar Komisyon Divanı'nı çalışamaz hale getirmek, komisyonu felç etmek için girişimde bulundular. Bu girişime rağmen, divanın kararlı tutumu, AK Parti'li arkadaşlarımızın dirayetli tutumu sayesinde Komisyon çalışmaları sürdürüldü. Teklif bu sayede genel kurula indirildi. Komisyon aşamasıyla ilgili iddiaların doğru olmadığını göstermek istedim. Tam 91 saat 41 dakika çalıştık. Bu maratonun yüzde 95'ini muhalefet partisi milletvekilleri kullandı. Sadece yüzde 5'i iktidar partisi milletvekilleri tarafından kullanıldı'' diye konuştu.

''Zorunlu okula başlama yaşı 72 aydır''
Avcı, kamuoyunda en çok sorulan sorulardan birisinin okula başlama yaşıyla ilgili olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Okula başlama çağında çocuğu olan aileler haklı olarak bu konuda bazı tereddütler yaşıyor. Bu konuda o kadar asılsız iddialara ileriye sürüldü ki... Zorunlu okula başlama yaşı 72 aydır. Eylül ayında 72 ayını dolduracak çocuklar zorunlu ilköğretim çağına girmiş oluyor. Eğer sizin 72 ayını doldurmuş çocuğunuz varsa onu okula başlatmak zorundasınız. Eğer çocuğunuz 60-72 aylık arasındaysa onların illa okula başlayacak diye bir zorunluluk yok. Aile isterse, 60 ayından gün almış çocuğunu okula gönderebilir. Çünkü 60 aylık çocuğun illa okula gitme zorunluluğu yok ama aile isterse, çocuğun okula başlayabilecek gelişkinlik düzeyinde olduğunu düşünüyorsa, zorunlu olmadığı halde, kaydını yaptırabilir. Zaten ilkokul birinci sınıf müfredatı da bu yeni düzenlemeye göre hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, 4+4+4 adıyla bilinen düzenleme, aslında eskiden de ülkemizde uygulanan ilkokul, ortaokul ve lise düzenine geçişti. İlk dört yıl ilkokuldur, ikinci dört yıl ortaokuldur, üçüncü dört yıl lisedir. Ancak ilk dört yılı bitiren bir çocuk, 'ben ilk okulu bitirdim, hani bana eyvallah, ben ilkokul diplomasını aldım gidiyorum' diyemiyor. Böyle bir diploma yok. İlkokulun sonunda diploma verilmiyor. Sadece ortaokula başlama belgesi, yani karnesi verilecek. Bu karneyle ortaokula başlayıp, 4 yıl ortaokulu okuyacak. Ortaokul bittiğinde de sistemden ayrılamayacak, çünkü ona bir ortaokul diploması verilmeyecek. Karne verilecek, o karneyle liseye başlayacak. Zorunlu olarak liseye kayıt olacak. Lise öğretimini tamamladıktan sonra lise diploması alacak. İlkokula, ortaokula ve liseye gitmek zorunlu...''

''Çocuklarımıza farklı kulvarlarda koşma imkanı sunuyoruz''
Dört yıllık ortaokul süresince herkes için okutulacak standart bir zorunlu müfredatın olduğuna da değinen Avcı, şöyle devam etti:
''Bu standart, herkes için zorunlu müfredatın üzerine ayrıca çocukların, yeteneklerine ve tercihlerine göre seçecekleri paket programlar olacak. İkinci paket, seçimlik olacak. Ancak herkes bir paket seçecek. Bu paket sporla ilgili olabilir, güzel sanatlarla, sosyal bilimlerle, fen bilimleriyle, din bilimleriyle, tarımla, bilişim teknolojileriyle, yabancı dillerle ilgili olabilir. Her öğrenci zorunlu standart derslerin üzerine böyle bir seçmeli paket alacak. Bunların yanında tek tek alınabilecek seçimlik dersler de olacak. Böylece bütün çocuklarımıza, ilgi ve yeteneklerine göre farklı kulvarlarda koşma imkanını sunuyoruz. Her yıl sonunda bir seçmeli paketten çıkıp başka bir seçimlik paketi bir sonraki sınıfta seçme şansınız var. Lisede aynı kulvar çeşitliliği devam edecek. Ancak lisede, mesleki ilgilere yönelik daha netleşmiş paketler olacak.
Lisede, bazı bölümler için ve bazı özel durumdaki kişiler için özel izne tabi olarak açıköğretim imkanı var. Bütün bölümlerde değil. Özürlü grupları için, özel bazı nedenlerden okula devam etme imkanı olmayan lise öğrencileri için, özel izne tabi bir açıköğretim imkanı var. Sisteme entegre edemediğimiz özellikli grupları, bu yolla sisteme entegre etmeyi amaçlıyoruz.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın