Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,814.00
BTC/USDT
95,149.00
BIST 100
9,432.55
Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Uluslararası görünürlük ve repütasyon KKTC üniversitelerinin de temel misyonu olmalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Uluslararası görünürlük ve repütasyon, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinin de temel misyonu ve hedefi olmalıdır." dedi.

Buğrahan Ayhan  | 24.04.2025 - Güncelleme : 25.04.2025
YÖK Başkanı Özvar: Uluslararası görünürlük ve repütasyon KKTC üniversitelerinin de temel misyonu  olmalı Fotoğraf: Ali Ruhluel/AA

Lefkoşa

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Görüşmenin ardından Özvar ve Çavuşoğlu, Bakanlık'ta düzenlenen "Genişletilmiş Üniversiteler Toplantısı"na katıldı.

Özvar, burada yaptığı konuşmada, KKTC'yi ziyaret etmekten duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

İstanbul'da dün meydana gelen depremlerde herhangi bir can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu belirten Özvar, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Dünya genelinde 250 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiğini, bu sayının 2040'ta 600 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini aktaran Özvar, 1975'te ülke dışında eğitim gören öğrenci sayısının yaklaşık 800 binden 10 kat artarak 2025'te 8 milyon ulaştığını bildirdi.

Yükseköğretimin kitleselleşmesi ve küreselleşmesiyle beraber bu sektörde yaşanan zorluklar ve sınamalar toplumun sınırlı bir kesimini etkilemekten çıkıp tüm dünyaya yayıldığını, hatta daha geniş coğrafyaları tesir edecek mahiyet kazanmaya başladığını dile getiren Özvar, bu nedenle yükseköğretimin yakın gelecekte alabileceği şekilleri bugünden ele almanın büyük ehemmiyet arz ettiğini söyledi.

Özvar, hızla gelişen teknoloji, iklim ve çevre sorunları, toplumsal ihtiyaçların değişimi ve ekonomik dönüşüm ile bunlara bağlı olarak yeni becerilere veya yetkinliklere yönelik beklentilerin bütün dünyada eğitim anlayışını yeniden şekillendirdiğini kaydetti.

İlerleyen yıllarda yükseköğretimde önemli fırsatların ciddi sınamaları da beraberinde getiren dönüştürücü bir sürecin de habercisi olacağının altını çizen Özvar, iklim değişikliği ve artan çevre sorunları, demografik yapı ve bunun üniversiteye erişim talebi üzerinde meydana getireceği etkiler, yükseköğretime ulaşmanın ekonomik maliyetlerinin gittikçe yükselmeye başlaması, koronavirüs salgınıyla eğitim teknolojilerinin üniversitelerin daimi gündem maddelerinden biri haline gelmesi, yaşanan küresel rekabetler ve kalite güvence sistemlerinin bunların başında geldiğini anlattı.

"Verisine sahip çıkamayan, üniversitesine sahip çıkamaz"

Erol Özvar, iki ülke arasındaki dijital dönüşüm konusundaki işbirliğin önemli noktalardan biri olduğunu bildirdi.

"Verisine sahip çıkamayan, üniversitesine sahip çıkamaz." değerlendirmesinde bulunan Özvar, bu kapsamda Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) ile KKTC'deki Yükseköğretim Kayıt Sistemi'nin (YÖKAS) iyi bir noktaya ulaştığını ve veri yönetimi alanındaki altyapıyı YÖDAK ile de paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.

Verilerin toplanmasının önemine değinen Özvar, şöyle konuştu:

"YÖKSİS üzerinden yapmış olduğumuz işbirliğinin çok önemli ve çok müspet sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını bilhassa vurgulamak isterim. Veri mevcut oldukça, veri toplandıkça, veri elverişli hale getirildikçe yönetim de daha etkin ve verimli hale geliyor. Biz bu alanda, bilişim alanında yapmış olduğumuz işbirliklerini daha da yukarıya çıkartacağız ama istediğimiz arzu ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilgili makamlarının bu konuya bugüne kadar verdiği desteklerini daha da artırarak vermelerini kendilerinden bekliyoruz."

YÖK tarafından geçen eğitim öğretim yılında Türkiye'de öğrenim görecek uluslararası öğrencilerin iş ve işlemlerinin hızlı ve güvenli şekilde sonuçlandırılması amacıyla üniversitelerce verilecek kabul mektuplarıyla ilgili sürecin dijital ortamdan yürütülmesini sağlayacak uygulamanın hayata geçirildiğini anımsatan Özvar, 2023-2024 eğitim öğretim yılında üniversitelere başvuran uluslararası öğrenci adaylarına 160 bin kabul mektubu verildiğini, 99 bin 541 uluslararası öğrencinin kaydının yapıldığını anlattı.

Bu sistemin 3 Mayıs 2024'te KKTC'de de uygulamaya konulduğunu belirten Özvar, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversiteleri tarafından bu sistem üzerinden kabul mektupları verilmiştir. Öğrenci adayları, bu kabul mektupları ile Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerine başvurarak transit vizesi almak suretiyle yavru vatana git-gelmektedirler. Bu sistem sayesinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik oluşturulmaya çalışılan dayanışmamıza zarar verebilecek maksatlı algıların da böylelikle önüne geçilmiştir. Sahteliğe dayanan kabul mektupları büyük ölçüde bu sistemin uygulamaya girmesiyle ortadan kalkmış bulunmaktadır." diye konuştu.

"Üniversitelerimiz arasındaki yakın dayanışmanın sürdürülmesi önemli"

YÖK Başkanı Özvar, üniversitelerin uluslararası saygınlığını, tanınırlığını ve görünürlüğünün artırılmasının en önemli gündem maddelerinden biri olduğuna işaret ederek, "Kalite düzeyi yükselen KKTC üniversitelerinin başarılarının da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin küresel ölçekte daha fazla tanınması için eşsiz bir potansiyel ve güç taşıdığını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Geçen yıl Azerbaycan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Yüksek Öğretim Bakanları Toplantısı'nda, YÖK'ün girişimleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın gayretleriyle ilk defa KKTC'den iki üniversitenin Türk Üniversiteler Birliği'ne üyeliğinin onaylandığını anımsatan Özvar, KKTC üniversitelerinin uluslararası alanda Türkiye'deki üniversitelerle birlikte yan yana daha fazla görünür olmasının çok önemli konulardan biri olduğunun altını çizdi.

Özvar, şunları kaydetti:

"Maarif Vakfı ile Yükseköğretim Kurulu arasında yapılan ortak çalışmalar ile yurt dışında hazırlanan ve tertip edilen fuarlara mutlaka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitemizden de katılımın sağlanması konusunda gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Ne kadar fazla uluslararası etkinliğe buradaki üniversitelerimiz katılırsa o ölçüde hiç şüphe yok ki uluslararası görünürlük ve buna bağlı olarak bilinirlik de artmış olacaktır. Bu vesileyle ifade etmem gerekir ki uluslararası görünürlük ve repütasyon nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren 208 üniversitenin temel önceliği ise biz de gerek Bakanımızdan gerek YÖDAK Başkanımızdan aldığımız bilgilere göre de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinin de temel misyonu ve hedefi bu olmalıdır. Bunun da olduğunu gördüğümüzde fevkalade memnunuz."

Üniversitelerin öğretim elemanlarının ve yardımcılarının, akademik üretkenliklerinin, kapasitelerinin yükselmesi gerektiğini dile getiren Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası bilimsel doküman üretiminde eğer bir rekabet üretemezsek ne uluslararası görünürlük ne de repütasyon konusunda arzu ettiğimiz hedeflere varamayız. Bu açıdan üniversitelerimizde faaliyet gösteren öğretim elemanlarının bilhassa gerek yayın kapasitesi ve gerekse yayın kalitesine öncelik vermesi, üniversitelerimizin hocalarımızı ve akademisyenlerimizi bu bakımdan desteklemesi en önemli öncelikler arasında yer almalıdır diye düşünüyorum. Bu süreçte Türkiye'deki üniversitelerimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerimiz arasındaki yakın dayanışma ve istişarelerin sürdürülmesinin önemine de dikkat çekmek isterim."

 "Yükseköğretimde yüksek dijital seviye ve birikimini, KKTC'deki üniversitelerimizle paylaşıyoruz"

Özvar, KKTC'deki yükseköğretim sisteminin kalite odaklı büyümesi için gereken desteği verdiklerini söyledi.

Türkiye'deki yüksek öğretim kalite güvence sistemine ilişkin tecrübelerin KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) başta olmak üzere ülkenin ilgili idarecileri ve otoriteleriyle paylaşıldığını aktaran Özvar, bu konuda işbirliklerin giderek artacağını vurguladı.

Bu kapsamda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yönlendirmeleriyle birlikte dijitalleşme konusunda çok önemli adımlar attıklarının altını çizen Özvar, "Bilhassa üniversitelerin dijital dönüşümü konusunda ve üniversitelerimizin uyumu konusunda çok ciddi işbirlikleri yapmaya başladık. Bu konuda Sayın Bakanımız Nazım Bey'e ve YÖDAK Başkanımız Aykut Bey'e teşekkür ediyorum. Onların da destekleriyle yükseköğretim alanında yüksek dijital seviye ve birikimini şu an itibarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bakanlarıyla ve üniversitelerimizle paylaşıyoruz." diye konuştu.

"Öğrenci memnuniyeti anket çalışmasını burada yapmak mümkün olabilir"

YÖK Başkanı Özvar, KKTC'deki üniversitelerin önemli bir kısmının Türkiye'de YKS kılavuzuna girdiğini belirtti.

Bugüne kadar kılavuzda verilen kontenjan desteğini bundan sonra da sürdüreceklerini bildiren Özvar, "YKS kılavuzunda daha fazla kontenjan veya daha fazla bölümün yer alması, hiç şüphe yok ki Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK'ın kalite süreçlerinden, değerlendirmelerinden olumlu geçmiş üniversitelere daha fazla bu konuda destek vereceğimizi bilmenizi isterim." dedi.

KKTC'deki üniversitelerin kalite süreçlerinin güvence altına alınması, topluma hizmet ve akademik üretkenlik konusunda kalitenin öncelenmesinin büyük ölçüde öğrenci memnuniyetine dayalı olarak yapılması temel önceliklerden biri olması gerektiğine dikkati çeken Özvar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl 'Öğrenci Deneyim Anketi'ni Türkiye'de gerçekleştirdik. 260 binin üzerinde öğrencinin değerli katıldığı bir ankette biz üniversitelerimize, Türkiye'deki üniversitelere öğrencilerin ne ölçüde memnuniyet sergilediklerine dair çok fevkalade önemli veriler topladık. Aynısını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çok kıymetli Milli Eğitim Bakanı ve YÖDAK Başkanımızla bir protokolle anlaşabilirsek onlar da kabul edecek olursa biz bu anket sistemini onlarla da paylaşmayı arzu ediyoruz. Yine benzer bu çalışmayı öğrenci memnuniyetine yönelik geniş kapsamlı bu dijital anket çalışmasını belki bu burada da yapma mümkün olabilir. Böylelikle öğrenci memnuniyetini esasa alan bir yönetim anlayışını ortaya koyabiliriz. Öğrenci beklentilerini, yönelimini dikkate alan üniversite yönetimleri hata yapmaz."

Özvar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimat ile iki ülke arasındaki üniversitelerin ve yükseköğretim sistemlerinin birbirleriyle daha yakın etkileşim içerisinde olması, işbirliklerin artması ve ilişkilerin ilerlemesi hususunda çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

YÖK Başkanı Özvar, KKTC'de YÖDAK'ı ziyaret etti

YÖK Başkanı Özvar, temasları kapsamında Lefkoşa'da Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Aykut Hocanın ile kurulda bir araya geldi.

Burada konuşan Özvar, iki ülke arasında yükseköğretim alanına ilişkin önemli toplantılar gerçekleştirdiklerini ve üniversiteler arasındaki işbirliğini mevcut durumdan daha da yukarıya çıkarma konusunda ortak irade sergilediklerini belirtti.

İşbirliği konusunda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile önemli mesafeler kaydettiklerini vurgulayan Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği rotanın da bu yönde olduğunu söyledi.

Üniversitelerdeki programları genişletme noktasında çalışmalarını artıracaklarını dile getiren Özvar, "Bunun yanı sıra önemli konulardan bir tanesi bilhassa iki ülke üniversite öğretim elemanları arasında akademik işbirliğinin daha da artırılması gerçekten önem arz ediyor. Zira KKTC üniversitelerinin akademik üretkenliğinin artması bu üniversitelerimizin uluslararası bilinirliği açısından çok ciddi katkılar meydana getirecektir. Bu açıdan da inşallah Yükseköğretim Kurulunun kapasitesini buradaki üniversitelerimizin istifadesine muhtelif vesilelerle açacağız." dedi.

YÖDAK'a her türlü destek vereceklerini aktaran Özvar, KKTC üniversitelerinin gelecek dönemde ortak girişimlerle adından daha fazla söz ettireceğine inandığını ifade etti.

"Çalışmalarımızda sizi yanımızda hissediyoruz"

YÖDAK Başkanı Hocanın da YÖDAK'ın güçlendirilmesi ve kalite odaklı çalışmalarını YÖK'ün çok güçlü şekilde desteklediğini söyledi.

Bugün gerçekleştirilen toplantılarda işbirliğin artırılmasına yönelik konularla ilgili görüşlerin ortaya konulduğunu anlatan Hocanın, şunları kaydetti:

"YÖDAK olarak YÖKSİS sisteminin devreye konulmasından kalite süreçleriyle ilgili olarak gereğini yapmaya hazırız. Sizin desteğinizle yükseköğrenim alanının kalitesini artırmaya ve irademizi de ortaya koymaya hazırız. Dolayısıyla bu çalışmalarımızda sizi yanımızda hissediyoruz ve bundan da onur ve gurur duyuyoruz."

Ziyarette YÖK ve YÖDAK heyetleri de yer aldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.