ANKARA - Arife Yıldız Ünal
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamış araçların trafikten çekilmesi hedefi doğrultusunda toplam 76 bin taşıt (kamyon, çekici, tanker ve otobüs) hurdaya ayrıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen düzenlemelerle can ve mal güvenliğinin artırılması, enerji tasarrufu sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması ve ekonomik canlılık oluşturulması için hurda araçların trafikten çekilmesi hedefleniyor.
Düzenlemelerin yürürlüğe girdiği 2007 yılından bu yana 1974, 1979 ve 1985 model öncesinde üretilen 76 bin 390 araç (kamyon, çekici, tanker ve otobüs) Hurda Müdürlüklerine teslim edildi. Bunlardan 75 bin 353 araç sahibine ödeme yapıldı, bin 37 aracın ise kontrolleri gerçekleştirildikten sonra ödemeleri yapılacak. Bu çerçevede, araç başına ortalama 4 bin 610 lira ödendi.
-Hurda araçların piyasadan çekilmesine ilişkin tebliğ-
4 Kasım 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ''Bir Kısım Motorlu Karayolu Taşıtlarının Piyasadan Çekilmesine İlişkin Tebliğ'' ile hurdaya ayrılacak araçların modeli 1985 ve öncesi yıllara yükseltildi.
Tebliğ kapsamına giren motorlu taşıt sahiplerinin, ilgili mevzuata uygun olarak hurdaya ayırma işlemlerini bu tebliğin yayımından sonra yapmış/tamamlamış olmaları, hurdaya ayrılmış olan taşıtı, ''taşıt olma özellikleri korunmuş/mevcut olarak'' ve ''hurdaya ayrılmıştır'' kaşeli trafik tescil belgesinin aslı ile ödeme yapılacak hak sahibine ait banka adı ve IBAN numarasının belirtildiği dilekçe aslını Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü'nün Kırıkkale, İzmir-Aliağa veya Kocaeli-Seymen hurda müdürlüğünden birine teslim etmesi gerekiyor.
Tebliğe göre, kilogram başına; 1973 model ve öncesi taşıtlar için 70 kuruş, 1974, 1975 ve 1976 model taşıtlar için 90 kuruş, 1977, 1978 ve 1979 model taşıtlar için 1 lira, 1980 ve 1981 model taşıtlar için 1,10 lira, 1982 ve 1983 model taşıtlar için 1,20 lira, 1984 ve 1985 model taşıtlar için 1,30 lira ödendi.