Ekonomi

Çay bahçeleri için 'gen havuzu' projesi

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ÇAYKUR tarafından, çay bahçelerinin yenilenmesi projesi kapsamında gen havuzu oluşturulduğu bildirildi.

27.03.2016 - Güncelleme : 27.03.2016
Çay bahçeleri için 'gen havuzu' projesi

RİZE 

ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, gen havuzu konusunda öncülük eden ülkelerden tedarik edilen çeşitli bitkilerin Rize'ye getirildiği ifade edildi. Bitkilerin, ÇAYKUR'a ait Hayrat fidanlığında oluşturulan gen havuzu bahçesinde muhafaza edildiği kaydedilen açıklamada, mevcut çay bahçelerinin tohumdan üretilmesi nedeniyle zaman içerisinde yabancılaşan bitkinin hem yaş çay açısından hem de ürün kalitesi olarak verimsizleştiğine işaret edildi.

Açıklamaya göre, Hayrat Mahallesi'nde oluşturulan gen havuzunda incelemelerde bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu,"Çaylıkların yenilenmesi kapsamında çay bitkisine ait ulusal gen havuzu oluşturuyoruz. Bu amaçla dünya çay tarımında önemli ıslah çalışmaları yapan ülkelerden, Türkiye'ye çeşitli karakterler taşıyan çay fidanları getirmekteyiz. Bu kapsamda ilk olarak Japonya'dan farklı karakterler taşıyan 10 çeşit çay fidanını ülkemize getirdik ve bu kapsamda çalışmaları olan diğer ülkelerden de örnek bitkiler getireceğiz. Bunlar Çin, Sri Lanka, Hindistan, Vietnam, Endonezya, Kenya olmak üzere 7 ülkedir'' şeklinde konuştu.

''Çay bitkisine ait ilk ulusal gen havuzu olacak''

Bu, çay bitkisine ait ilk ulusal gen havuzu olacaktır. Oluşturulan bu gen havuzu ülkemiz çay tarımına ve çay sektörüne önemli katkılar sağlayacaktır. Özellikle hem doğrudan ülkemize gelen çay çeşitlerinden performansları ve uyum kabiliyetleri iyi olanlar hem de gen havuzundaki farklı karakterler taşıyan çay çeşitleri arasındaki melezleme yoluyla ıslah edilen yeni çeşitlerden üretilmiş olacak. Kendimize has milli çeşitlerimiz olacak. 

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın