Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,435.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

İnşaat sektörünü devletin 'mega proje'leri sürüklüyor

TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi Nemli, "İnşaat sektörünü İstanbul 3. Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, demiryolu projeleri gibi dev yatırımlar sürüklüyor." dedi.

17.04.2018 - Güncelleme : 17.04.2018
İnşaat sektörünü devletin 'mega proje'leri sürüklüyor

BURSA - Haluk Yüksel

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, inşaat sektörünün doğrudan ve dolaylı etkilediği sektör sayısının 200'ün üzerinde olduğunu, buradaki büyümenin "sürükleyici bir sektör" olması dolayısıyla ekonomiye çok hızlı yansıdığını söyledi. 

Bursa Çimento Fabrikası AŞ Genel Müdürü de olan Nemli, Türkiye gibi altyapı yatırımlarını henüz tamamlamamış, nüfusu çok hızlı artan bir ülkenin inşaat sektörüne çok ihtiyaç duyduğunu ancak tek belirleyici unsurun konut olmadığını vurgulayarak, "Konut çok önemli bir parametre ama özellikle son dönemlerde 'mega projeler' diye tabir ettiğimiz büyük altyapı yatırımlarının da devreye girmesiyle beraber inşaat sektörüne kamunun yaptığı destek ya da kamunun talepleri, sektörün büyümesinde önemli rol oynuyor." diye konuştu.

Türkiye'nin, geçen yıl 80 milyon ton civarında çimento üretimi olduğunu, bunun bir önceki yıla göre yüzde 8'lik bir büyümeye tekabül ettiğini anlatan Nemli, talebin çimento sektörünü de istikrarlı şekilde büyüttüğünü belirtti.

Nemli, kentsel dönüşüm projelerinin özellikle son 5 yılda sektörün büyümesine önemli katkılar sağladığını belirterek, "Çimento sektörü olarak talebi karşılamakta sıkıntı yaşamadık ama inşaatlara ana hizmeti veren beton firmaları. Geçen sene belli bir dönemde, beton taleplerinin ciddi sıraya konulduğu, yetiştirmekte zorlanıldığı bir dönemi hazır betoncular yaşadı ama çimentocuların böyle bir sıkıntısı olmadı." ifadelerini kullandı.

"Kamunun sürükleyici etkisi inşaat sektöründe hissediliyor"

Bursa ve bulunduğu bölgenin çok hızlı geliştiğine dikkati çeken Nemli, "Çevremizde gelişen büyük yatırımları, Osmangazi Köprüsü, devam eden İzmir Otoban bağlantısı, hızlı trenin de gelecekte devreye girdiğini düşünürseniz, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü düşünürseniz, biz Türkiye'nin batısında çok büyük ve zengin bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz ve bu merkez muhtemelen hızla genişlemeye devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Nemli, inşaat sektörünü İstanbul 3. Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, demiryolu projeleri gibi dev yatırımların sürüklediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Dönem dönem inşaat alanındaki kamu yatırımlarının oranı değişiyor. Şu anda arttığını çok net olarak hissediyoruz. Yüzde 30 olduğu, yüzde 70 olduğu dönemler de var. Kamunun sürükleyici etkisi inşaat sektöründe hissediliyor. Özellikle konuttaki hafif durgunlukla beraber, kamu daha kuvvetli oranda hissediliyor. Gelecekte, kamu yatırımları, özellikle bu büyük projeler devam ettiğinde inşaat sektörü çok hızlı büyüyecek gibi gözüküyor. Şu anda tüm Türkiye çapına yayılmış, bir defa demiryolu taşımacılığı konusunda, hükümetin çok kararlı ve büyüyen bir politikası var. Sadece hızlı trenler değil, yeni hatların yapılması, mevcut hatların iyileştirilmesi, tren sefer sayılarının artırılması yönünde de çalışmalar var. Türkiye'nin her yerine yapılan çok ciddi yol çalışmaları var."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.