Dolar
33.04
Euro
35.94
Altın
2,400.78
ETH/USDT
3,495.00
BTC/USDT
66,837.00
BIST 100
11,156.20
Ekonomi, Savunma sanayisi

Türk savunma sanayisi rekorlarla SAHA'ya çıkacak

Türk savunma sanayisinin gücünü sergilemeye, tüm dünyadan teknolojileri ve ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanan SAHA EXPO için geri sayım başladı.

Göksel Yıldırım  | 21.07.2024 - Güncelleme : 21.07.2024
Türk savunma sanayisi rekorlarla SAHA'ya çıkacak

Ankara

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, bu yıl 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştirilecek.

Dünyanın en önemli savunma sanayisi fuarları arasına adını yazdırmayı başaran SAHA EXPO, bu yıl gücünü ve kapasitesini artırarak kapılarını açacak. SAHA EXPO, 1200'ün üzerinde firmanın katılımıyla düzenlenecek.

Uluslararası ilginin yüksek olduğu SAHA EXPO, çok önemli global anlaşmalara zemin hazırlayacak; yerli üreticileri, teknolojileri dünyanın ihtiyacı olan alıcılarla buluşturacak. Fuarda ihracat ağırlıklı 1 milyar doları aşkın iş hacmi hedefleniyor.

Ziyaretçi sayısı ikiye katlanacak

Türk savunma, havacılık ve uzay sanayisinin tanıtımına ve ihracat potansiyelinin artırılmasına azami katkı sağlayacak şekilde gerçekleştirilen SAHA EXPO, bölgenin en büyük sektör buluşması olacak ve geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da önemli işbirlikleri için etkin bir platform oluşturacak.

Geleceği şekillendiren teknolojilerin yer alacağı fuarda yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı bulacak. Önceki fuarda 78 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi'nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek. SAHA EXPO'da 150 binden fazla profesyonel ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.

"Üstüne yeni bir fuar koyarak büyüyor"

SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, fuar hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. SAHA EXPO'nun çok kısa sürede dünyada örneği olmayan bir başarı yakaladığını vurgulayan Uça, "2018 yılında küçük bir alanda başlayan fuarımızı 2021'de 40 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirdik. Fuar 2022'de 60 bin metrekareye çıktı, bu sene 90 bin metrekareye çıkıyor. Sektörel bir fuarın bu kadar kısa sürede, her sene yüzde 50 oranında, yani neredeyse her dönem üstüne yeni bir fuar daha koyarak büyümesi gibi bir örnek dünyada yok." dedi.

SAHA EXPO 2022 Fuarı’na, 109 ülkeden 390’ı yabancı ve 567’si yerli olmak üzere toplam 957 firma, 289 resmi delegasyon, 103 ticari delegasyon, 40 bini sektör profesyoneli olmak üzere 78 bin 643 ziyaretçi katıldığına işaret eden Uça, bu rakamları daha da yukarılara taşıyacaklarını bildirdi. Uça, "Yerli ve yabancı 1200’den fazla katılımcı firma, 500’den fazla resmi ve ticari delegasyon, 150 bin ziyaretçi, 25 bin B2B görüşme ve fuar esnasında gerçekleştirilecek imza törenleri ile ihracat ağırlıklı 1 milyar doların üzerinde ekonomik değer rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz. Diğer bir ifade ile savunma ve havacılık sanayiimizin her anlamda rekorlara koştuğu bir ortamda biz de SAHA EXPO olarak yeni rekorlara imza atmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

40 ülkeden katılım, 150 ticari alım heyeti

Fuardaki yabancı katılımına dikkati çeken Uça, şu değerlendirmelerde bulundu:

"SAHA EXPO'ya bu sene dünyanın 5 kıtasından, yaklaşık 40 ülkeden 200 yabancı stantlı katılımcı bekliyoruz. Aralarında dünyanın en önde gelen firmaları da olmak üzere Amerika’dan Avustralya’ya, Güney Pasifik’ten Avrupa ve Afrika’ya kadar çok farklı coğrafyalardan savunma, havacılık ve uzay sanayisinde faaliyet gösteren firmaları fuarda yerli firmalarımızla ve ziyaretçiler ile buluşacak, işbirliği için bir araya gelecek. Katılımcı firmalara resmi delegasyonları, ticari alım heyetlerini ve ziyaretçileri de eklediğimizde dünyanın her noktasından bu fuara bir kişi veya bir firmanın temas edeceğini söyleyebiliriz."

SAHA EXPO'da katılımcıları, resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ticari alım heyetleriyle de buluşturduklarını vurgulayan Uça, "Belki Türkiye'de bir ilk olarak savunma sanayisine yönelik sektörel bir fuarda bu kadar geniş kapsamlı ticari alım heyetleri bulunacak. Fuara katılan firmalarımızın özelliklerine göre yani onlara alıcı olabilecek, bizim KOBİ'lerimizin de ürün satabilecekleri veya işbirliği yapabilecekleri firmaları özel çalışmalarla belirleyip bu heyetleri fuarımıza getiriyoruz. Bu yılki fuarda 150 civarında ticari alım heyeti planlıyoruz." dedi.

Üst düzey konuklar, resmi heyetler

SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, SAHA EXPO'da gerçekleştirilecek çok sayıda uluslararası panelde yurt içi ve dışından profesyonellerin bir araya gelip sektörü ilgilendiren konuları detaylı şekilde değerlendireceğini söyledi.

Fuarda bu sene dünyanın farklı ülkelerinden ve NATO gibi önemli uluslararası organizasyonlarından 400 civarında resmi heyet mensubunun ağırlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Uça, şunları kaydetti:

"Dünyanın her yerinden, başbakan, bakan düzeyinden, genelkurmay başkanlarına ve daha alt düzeydeki yetkililere kadar sektör profesyonellerini fuarımızda katılımcı firmalar ile bir araya getireceğiz. 2022 yılında İngiltere Savunma Bakanı SAHA EXPO'yu ziyaret etmişti. Bu sene de benzer nitelikteki yabancı üst düzey ziyaretçileri fuarımıza bekliyoruz. Resmi heyetleri ilgilendikleri alanlardaki özellikle KOBİ ölçeğindeki yerli firmalarımızla buluşturmayı amaçlıyoruz."

Fuara bir gün eklendi, halk günü 2'ye çıktı

SAHA EXPO, geçen yıllarda 4 gün olarak düzenlenirken bu yıl fuara bir gün daha eklendi.

Savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanındaki son teknolojik gelişmeleri yerinde deneyimlemek, teknolojiye hükmedenlerin, geleceği şekillendireceği yeni dünyanın kapısını aralamak isteyenler için fuarın halka açık gün sayısı 2'ye çıkarıldı. Buna göre, 25 Ekim Cuma ve 26 Ekim Cumartesi günleri 18 yaş sınırı çerçevesinde halk günleri olarak planlandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.