Yağmur yağmasın duası
Hasat dönemindeki pamuk üreticilerin gözü kulağı hava koşullarında.

Hasat dönemindeki pamuk üreticilerin gözü kulağı hava koşullarında.***
ADANA - Anıl Bağrık
Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Çukurova yöresinin simgesi olan ''beyaz altın'' pamuğun ekim alanlarının dünya piyasalarındaki fiyat artışının etkisiyle bu yıl yeniden artış gösterdiğini hatırlattı.
Yörede çiftçilerin eylül ayı başında pamuk hasadına başladıklarını balirten Çalışkan, ekim alanlarına bağlı olarak rekoltede de artış gözlendiğini kaydetti.
Çalışkan, şu ana kadar yörede ekili alanların yaklaşık yüzde 60'ının hasat edildiğini, hasadın kasım ayının ortalarına kadar sürmesinin beklendiğini belirtti.
Muammer Çalışkan, şimdiye kadar alınan rekolteden memnun olan çiftçinin, tarlada hasat edilmeyi bekleyen ürünü için ise yağmur kaygısı yaşadığını söyledi.
Yağmurun ürün kalitesini düşürdüğünü anlatan Çalışkan, ''Şu an herkes 'inşallah yağmur yağmaz' diyor. Meteorolojik veriler önümüzdeki 1 hafta için yağmur beklenmediğini söylüyor. Umarım bu tahmin doğru çıkar'' dedi.
Çalışkan, hasat edilen ürünün işlendiği çırçır fabrikalarındaki yoğunluğun da sürdüğünü belirterek, bu nedenle hasadın da yavaşladığını bildirdi.
Çalışkan, ''Bu yıl yüksek rekolte olduğu için bol ürün alındı. Tarladan hasat edilen pamuk römorklar ile fabrikaya gönderiliyor ancak ürünü boşaltacak yer olmadığı için römork tekrar tarlaya dönemiyor. Bu nedenle hasat da yavaşlıyor. Umarım bu süre içinde yağmur yağmaz ve üretici emeğinin karşılığını hak ettiği şekilde alır'' dedi.