ABD: Milton rotasında kalırsa, 100 yıldır Tampa Körfezi'ni vuran en güçlü kasırga olacak
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Meksika Körfezi'nden güçlenerek Florida eyaletine doğru yaklaşan Milton Kasırgası'nın son 100 yılın "en güçlüsü" olabileceği uyarısında bulundu.

New York
Florida kıyılarına doğru ilerleyen ve saatteki hızı 230 kilometreyi bulan Milton Kasırgası'yla ilgili, federal ve yerel yetkililer uyarıda bulunmaya devam ediyor.
- Biden'dan, "Milton, Flordia'yı vuracak son yüzyılın en kötü kasırgası olabilir" uyarısı
- ABD'de, Florida'ya yaklaşan Milton Kasırgası'nın şiddetinin 5'inci kategoriye yükseldiği bildirildi
NWS tarafından yapılan açıklamada, "Milton rotasında kalırsa, bu 100 yıldır Tampa Körfezi'ni vuran en güçlü kasırga olacak." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, kasırgadan en çok etkilenecek bölgelerin 3 ila 4,5 metreye kadar sular altında kalabileceği, büyük okyanus dalgalarına yola açabileceği tahmini paylaşıldı.
🛰️ ABD’nin Florida eyaletinde etkili olması beklenen Milton Kasırgası uzaydan görüntülendi
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 9, 2024
NASA astronotu Matthew Dominick, uzay aracından kasırganın ilerleyişine ilişkin görüntü paylaştı https://t.co/WsL0ElOHI3 pic.twitter.com/fgYqqR4aZF
Ulusal Kasırga Merkezinden yapılan açıklamaya göre de saatteki hızı yaklaşık 260 kilometreye ulaşan Milton Kasırgası'nın kategorisinin 5'e çıktığı bildirildi.
Açıklamada, kasırgadan kaynaklanan ani sellerin hem kıyı hem de iç bölgelere zarar verebileceği uyarısında bulunuldu.
Washington Post'un haberinde ise Florida'da ikamet eden çok sayıda kişi bölgeyi terk etmeye çalışırken 1400 benzin istasyonunda yakıtın tükendiği bildirildi.
Meksika Körfezi'nde güçlenen Milton Kasırgası Florida'ya doğru ilerliyor
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 9, 2024
➡️ Anakaraya yaklaşan kasırga kategori 5'e yükseldi
➡️ Florida'da cadde ve sokaklara sessizlik hakim
➡️ Can ve mal güvenliği için tahliye emirleri veriliyor
➡️ Uzmanlar kasırgaya ilişkin veri toplamak… pic.twitter.com/4nxSOKtNZN
Florida Valisi Ron DeSantis de son açıklamasında, eyalet yönetiminin Milton Kasırgası'nın ardından yaşananlarla başa çıkmak için "benzeri görülmemiş kaynaklar ayırdığını" belirterek bölge sakinlerini "tahliye emirlerine uymaları konusunda" uyarmaya devam etti.
Uydu görüntüleri, Meksika Körfezi'nden ilerleyerek Florida eyaletine doğru yaklaşan Milton Kasırgasının güçlü yolunu yakaladı https://t.co/WsL0ElO9Sv pic.twitter.com/6ybt3J825z
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 9, 2024
Hava durumu takibi yapan The Wheater Channel isimli internet sitesinde ise kasırganın çarşamba gecesi geç saatlerde veya perşembe sabahı ABD anakarasına ulaşarak Florida'nın Tampa, Sarasota ve Fort Myers gibi yerleşim yerlerini içeren yoğun nüfuslu bir bölgeyi etkisi altına alması beklendiği kaydedildi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.