Dolar
32.70
Euro
35.13
Altın
2,331.33
ETH/USDT
3,435.00
BTC/USDT
62,577.00
BIST 100
10,409.99
Gündem

İBB, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki tezgahların işgaliye izinlerini iptal etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki simit, kestane ve mısır tezgahlarının işgaliye izinlerini iptal etti.

Mücahit Türetken, Hasan Hüseyin Kulaoğlu, Ali Ebubekir Tokcan  | 05.10.2020 - Güncelleme : 05.10.2020
İBB, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki tezgahların işgaliye izinlerini iptal etti

İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin yetki ve sorumluluğunun kendisine ait olduğunu belirterek, meydan ve caddede faaliyet gösteren ve Beyoğlu Belediyesine işgaliye ödemesinde bulunan simit, kestane ve mısır tezgahı sahiplerine tebligatta bulundu.

İBB, tezgah sahiplerine tüm işgaliye izinlerinin iptal edildiğini bildirerek, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına geçmiş yıllara ait işgaliye ödeme makbuzlarıyla müracaat etmelerini istedi.

Zabıta ekiplerinin tebligatı sonrası bazı tezgahlar kapatılırken, bir kısmı ise faaliyetlerine devam etti.

Konuya ilişkin İBB'den yapılan açıklamada, İstiklal Caddesi ve Taksim'in Büyükşehir Belediyesinin yetki ve sorumluluk alanında kaldığı hatırlatılarak, 2020 başında İstanbul genelinde amacı dışı kullanılan seyyar işgaliye izinlerinin iptal edildiği belirtildi.

İşgaliye ödemelerinin Beyoğlu Belediyesine yapılmasıyla ilgili herhangi bir yazışmaya ya da belgeye ulaşılamadığı aktarılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi yetki alanında bulunan tezgahların Beyoğlu Belediyesi yetki alanına çekilmesinin istendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bazı şahıs ve firmalara birden fazla işgaliye izni verildiği ileri sürülürken, 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait işgaliye ödeme makbuzlarını ibraz eden 27 tezgah sahibine işgaliye izni verildiği kaydedildi.

Beyoğlu Belediyesinden yapılan açıklamada ise ilçe belediyesinin 25 yıldır Taksim ve İstiklal Caddesi'nde temizlikten ışıklandırmaya kadar birçok hizmeti gördüğü belirtildi.

Büyükşehir Belediyesinin yetki alanıyla ilgili "ana arter" gerekçesini öne sürdüğü ifade edilen açıklamada, İBB'nin İstiklal Caddesi'nde temizlik, çöp toplama, ağaçlandırma, ışıklandırma, zabıta görev ve sorumluluklarını almadığı kaydedildi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız: İddialar doğru değil

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstiklal Caddesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, hukuka saygılı olduklarını ifade ederek, Beyoğlu'nun İstanbul'un kalbi olduğunu belirtti. 

İstiklal Caddesi'nin tarih boyunca Beyoğlu Belediyesinin hizmet verdiği bir cadde olduğunu dile getiren Yıldız, Beyoğlu Belediyesinin caddenin temizliğiyle ilgilendiğini, zabıta çalışmalarını gerçekleştirdiğini, yeşillendirme ve ışıklandırma çalışması yaptığını, ancak 18 aydır İBB'nin bu yönde bir çalışması olmadığını söyledi. 

Yıldız, pandemi boyunca maske dağıtımı, dezenfektan, ateş ölçümü ve sosyal mesafenin korunması konusunda Beyoğlu Belediyesi zabıta ekiplerinin çalışma yürüttüğünü ve İBB'nin bu çalışmaları yapmadığını anlatarak, "Bir gece geldiler maske standımızı ortadan kaldırdılar. Simitçiler, kestaneciler, mısırcılar, bunlar 25 yıldır Beyoğlu Belediyesine işgaliye ödüyor ve Beyoğlu Belediyesinin muhatap aldığı insanlar. Her birinin giydiği kıyafet yazlık ve kışlık olarak Beyoğlu Belediyesi tarafından modacılara tasarlatılıyor ve Beyoğlu Belediyesi tarafından temin ediliyor. Tezgahları, Beyoğlu Belediyesi tarafından dizayn ediliyor. Neden? Çünkü burası dünyanın merkezi, turistik bir bölge. 25 yıldır bu sistem devam ediyor." diye konuştu.

Bu kişilerin Beyoğlu Belediyesini muhatap aldığını aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi, 18 ay sonra, yeni bir çalışma yapmıyor, buradaki simitçi tezgahlarına şu yazıyı gönderiyor. Diyor ki 'Beyoğlu Belediyesi logosu bulunan tezgahlarınızdaki logoyu kaldırın.' Bir taraftan diyor ki 'tekelleşme var.' Sizin göreviniz tekelleşmeyi kaldırmaksa yöntemi bu değil. 'Logoyu kaldırın.' Ondan sonraki aşama, 'gelin büyükşehire bundan sonra işgaliyelerini ödeyin.' Bir kısmı gidiyor büyükşehirle anlaşıyor, 'Biz bundan sonra büyükşehiri muhatap alacağız.' diyor. Bir kısmı da 'Biz Beyoğlu Belediyesini muhatap alacağız.' diyor. Bu defa büyükşehir yetkilileri açıklama yapıyorlar, 'Beyoğlu'ndaki simitçiler, kestaneciler tekel.' Büyükşehire gidenler aynı insanlar. Burada kalanları büyükşehir tekel olmakla suçluyor. Logoyu kaldıramayınca bu şekilde haksızlığa maruz bırakıldılar." 

Yıldız, İstiklal Caddesi'ne Beyoğlu Belediyesinin hizmet verdiğini vurgulayarak, "Büyükşehir çok acımasızca ve bizim iddialarımızı da ortaya sunduklarımızı da gerçekdışı ifade ediyorlar, 'tekelleşme var' diyor simitçilerle ilgili. 'Biz büyükşehirle muhatap olacağız.' diyenlerden bir tanesi de CHP'nin ilçe yönetim kurulu üyesi ve ilçe saymanı, ismini vermek istemiyorum, kayıtları burada, dekontu burada. Bize işgaliye ödeyen, CHP'nin ilçe yöneticisi aynı zamanda burada simitçi tezgahı olan kişi. Buradayken tekel değil de büyükşehire gidince buradakiler tekel oldu, bu iddialar doğru değil. Beyanlarımızın hiçbiri gerçekdışı değil, herkesin bildiği gerçekler. Büyükşehirin yaptığı açıklama gerçekdışı." dedi.

"UKOME'nin vereceği karardır"

"Yasal olarak büyükşehire ait değil mi?" sorusu üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Buralarla ilgili kararları UKOME verir. UKOME'nin aldığı kararlar istikametinde de yeniden değerlendirilmesi lazım çünkü buranın ana arter olma özelliği yok, trafiğe kapalı bir alan. Dolayısıyla hizmetlerini Beyoğlu Belediyesi verdiği, trafiğe açık olmadığı ortada. Bugün UKOME toplanacak yeni bir karar alacak, 'Burası ana arter mi değil mi?' Nihai olarak bu. Çünkü 2020 tarihli bir UKOME kararı şu anda yok. Nihai karar da Büyükşehir Belediye Meclisinin vereceği karardır, ulaşımı koordine eden UKOME'nin vereceği karardır. O kararlara da saygılıyız." 

Yıldız, büyükşehir belediyesiyle bu konuda görüşüp görüşmediğine ilişkin soruya, "İkili görüşmelerimizde bunların konuşarak masada çözülebileceğini istişare ediyoruz ama her defasında işte bir gece stantlarımız ortadan kaldırılıyor... Maalesef 'bunu nasıl çözeriz?' diye şu ana kadar herhangi bir teklifle büyükşehir bize gelmedi." dedi. 

Bu arada, İBB'ye bağlı zabıta ekipleri, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde tezgah açan bazı simitçilere para cezası uygulayarak, bölgeden uzaklaştırdı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.