Dünya

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasa dışı konut inşasını onayladı

Netanyahu hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'da son bir yıl içinde 18 bin 515 yasa dışı konut inşasına ruhsat verdiği belirtildi.

Ekip  | 06.03.2024 - Güncelleme : 07.03.2024
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasa dışı konut inşasını onayladı

Ankara

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasadışı konutun inşasını onayladığı bildirildi.

İsrail'de aşırı sağcı Yerleşim ve Ulusal Vizyon Bakanı Orit Strock, sosyal medya platformu X hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Strock, 3 bin 500 yeni yasadışı konutun inşasını onayladıklarını doğruladı.

İsrailli Bakan, "Bu topraklara sahip olduğumuz için vatanımızı inşa edeceğiz. Ülkemiz tüm yıkımlara rağmen inşa edilecek. Vatanımızı irademizin gücüyle inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımla 3 bin 500 yasa dışı yeni konut inşa etme kararını duyurdu.

Smotrich "mevcut hükümetin Batı Şeria'da son bir yıl içinde 18 bin 515 konut inşasına ruhsat verdiğini" belirtti.

İsrail Maliye Bakanı, "inşaat izinlerinin yanı sıra ulaşım altyapısını, istihdamı ve yaşam kalitesini geliştirmek için de büyük bir yatırım yaptıklarını" ifade etti.

Filistin, yasa dışı Yahudi yerleşimler için "caydırıcı" yaptırımlar uygulanmasını istedi

Filistin, İsrail yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasadışı konutun inşasına onay vermesini kınayarak, Tel Aviv'in yasa dışı yerleşim politikasına caydırıcı uluslararası yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İşgal altındaki Batı Şeria'daki işgalci Sivil İdare'ye bağlı sözde Yüksek Planlama Konseyi'nin, başta Maale Adumim Yahudi yerleşim birimi olmak üzere Kudüs çevresindeki bazı yerleşim birimlerini genişletmek için 3 bin 500 yeni yerleşim birimi inşa edilmesini onaylamasını en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Yerleşim birimlerinin, uluslararası hukuka ve uluslararası meşruiyet kararlarına göre geçersiz ve yasa dışı olduğuna işaret edilen açıklamada, "Yahudi yerleşim birimleri çatışma, savaş ve şiddet döngüsünün devamı için İsrail'in en geniş davetidir ve bölgenin, dünyanın güvenliği ve istikrarına en büyük tehdittir." ifadesine yer verildi.

İki devletli çözüm seçeneğinin uygulanması, anlaşmazlığın siyasi yollarla çözülmesi ve barışın sağlanması konusunda olulşacak fırsatta Yahudi yerleşim birimlerinin tehlike oluşturacağına yer verilen açıklamada, tüm yerleşim sistemi ve bunları destekleyen İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Yahudi yerleşim birimlerinin arkasında duran, finanse eden tüm taraflara yaptırım uygulanması çağrısında bulunuldu.

İsrail'de aşırı sağcı Yerleşim ve Ulusal Vizyon Bakanı Orit Strock, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, 3 bin 500 yeni yasadışı konutun inşasını onayladıklarını doğrulamıştı.

Dışişleri Sözcüsü Keçeli'den, İsrail'in Batı Şeria'da konut inşa etme planını onaylamasına tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "İsrail makamlarının, Batı Şeria’da 3 bin 500 konut inşa edilmesine yönelik olarak bugün onayladığı plan, Filistin topraklarındaki işgalin daha da genişletilmesi anlamına gelmektedir. Bu eyleme derhal son verilmelidir." ifadelerine yer verdi.

İsrail’in uluslararası hukuku daha fazla ihlal etmesine engel olabilmek için işlediği suçların en doğru terminolojiyle tanımlanması gerektiğini vurgulayan Keçeli, Batı Şeria'daki işgal faaliyetlerinin uluslararası toplum tarafından "yasa dışı yerleşim" olarak adlandırılmasının yeterli olmadığını belirtti.

Keçeli, "Söz konusu olan, hukuken Filistin halkına ait topraklara İsrail tarafından zorla el konulmasıdır." ifadesini kullandı.

Mısır ile Ürdün, İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim birimi inşasını onaylamasını kınadı

Mısır ile Ürdün'ün, İsrail'in Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni Yahudi yerleşim birimi inşasına onay vermesini kınadığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail’in Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni Yahudi yerleşim birimi inşasına onay vermesini kınayarak, bununla BM Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukukun ihlal edildiğine dikkati çekti.

Açıklamada, "İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etme ve ele geçirme uygulamalarının bu toprakların hukuki, tarihi ve demografik statüsünü değiştirmeyeceğine" vurgu yapıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, "uluslararası taraflara, İsrail'in yerleşim politikasını reddeden ve onun gayri meşru olduğunu teyit eden güçlü bir tutum sergilemeleri" çağrısında bulundu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, kararı kınayarak, uluslararası topluma bu konudaki sorumluluğu alması çağrısı yaptı.

İsrail'in kararının BM Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada, bununla hedefin işgal altındaki bölgelerde tarihi ve hukuki yapının değiştirilmesi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail'in bu hukuksuz, gayrimeşru tek taraflı icraatlarının mutlak olarak reddedildiği vurgulandı.

Hamas: İsrail'in yeni Yahudi yerleşimlerini onaylaması uluslararası topluma bir meydan okuma mesajıdır

Hamas, İsrail'in aldığı yeni yerleşim birimleri kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail tarafından yapılan onay duyurusunun hiçbir hukuki ve yasal temeli olmadığını kaydetti.

Açıklamada, “İşgalci Siyonist makamlarının, işgal altındaki Kudüs şehrinin güneyindeki topraklarımızda kurulan yerleşim birimlerinde yaklaşık 3 bin 500 yeni yerleşim biriminin inşasına onay verildiğini duyurması, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurma ihtimalini engellemek için topraklarımızı kontrol altına almayı, halkımızı dara sokmayı ve Yahudi yerleşimleriyle izole etmeyi amaçlayan Siyonist planın bir teyididir.” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu yerleşim planını onaylamanın, kınamalarla yetinen uluslararası topluma "faşist terörist savaş suçlularının yönettiği Siyonist hükümetin" umursamaz bir meydan okuma mesajından başka bir şey olmadığı kaydedildi.

Hamas, açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM) ve ilgili taraflardan, İsrail'in lider kadroları hakkında cezalandırıcı adımlar atılması talebinde bulundu.

Almanya İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim birimi inşasını onaylamasını kınadı 

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasa dışı konut inşasını onaylamasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Batı Şeria'da yeni yerleşim birimlerinin onaylanmasını kesin bir dille kınıyor ve İsrail hükümetine kararlarını derhal geri çekmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadesi yer aldı.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim birimleri inşa etme politikasının uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğu belirtilen açıklamada, bunun iki devletli çözüme yönelik her türlü çabayı baltaladığı vurgulandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim birimleri inşası için bir gerekçe olmadığına işaret edilen açıklamada, yerleşimlerin genişletilmesinin bölgedeki tüm insanlar için barış ve güvenliği eşit şekilde tehlikeye attığının altı çizildi.

İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetleri

İsrail, 26 Şubat 2023'te Ürdün'ün Akabe kentinde, 19 Mart 2023'te de Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde Filistin, Ürdün, ABD ve Mısır'ın katılımıyla düzenlenen toplantılarda yerleşim faaliyetlerini bir süreliğine durdurmayı kabul etmişti.

İsrail'in verdiği sözlere rağmen 2023'te yerleşim faaliyetleri, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'teki hakimiyeti ve burada inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın