Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in ateşkesin duyurulmasından sonra düzenlediği saldırılarda 116 kişi öldü

İsrail'in ateşkesin duyurulmasından sonra düzenlediği saldırılarda 30'u çocuk, 32'si kadın, 116 Filistinli hayatını kaybetti, en az 264 kişi yaralandı.

Ekip  | 17.01.2025 - Güncelleme : 18.01.2025
İsrail'in ateşkesin duyurulmasından sonra düzenlediği saldırılarda 116 kişi öldü

Gazze

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının duyurulmasından bu yana 30'u çocuk ve 32'si kadın, 116 Filistinlinin öldürüldüğünü bildiren Basal, hayatını kaybedenlerin 90'ının Gazze kentinden olduğu bilgisini paylaştı.

Basal, saldırılar sonucu yaralananların sayısının da 264 olduğunu aktardı.

İsrail'in 469 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 46 bin 876'ya yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 469 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nde Filistinli ailelere karşı "4 katliam" yaptığı aktarılan açıklamada, söz konusu saldırılarda 88 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in son bir günde düzenlediği saldırılarda 189 Filistinlinin yaralandığı vurgulandı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 46 bin 876'ya, yaralı sayısının da 110 bin 642'ye yükseldiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

BM, İsrail'in ateşkes anlaşmasına rağmen Filistinlilere saldırılarını sürdürmesini eleştirdi

Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

AA muhabirinin, "Filistinli kaynaklardan aktarıldığına göre, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşması açıklandığından bu yana İsrail, 31 kadın ve 27 çocuk olmak üzere 100'den fazla Filistinliyi öldürdü. BM İnsan Hakları Ofisinin bu konudaki raporu nedir ve bu ölümleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Shamdasani, durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

Shamdasani, ateşkesin 19 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ateşkes öncesinde, (İsrail tarafından) dün gece dahil yoğun bombardıman görüyoruz. Gazze Sağlık Bakanlığının sadece 15 ve 16 Ocak'ta 81 Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdiğini biliyoruz. Çatışmanın tüm taraflarını, ateşkes anlaşmasının rayından çıkmasını önlemek ve çok zor kazanılmış olan ateşkes anlaşmasını iyi niyetle uygulamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Tarafları, bu anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşamasını mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmaya doğru ilerlemeye davet ediyoruz."

DSÖ: Ateşkesin başlamasıyla Gazze'ye günde 500 ila 600 yardım tırının ulaştırılması hedefleniyor

Peeperkorn, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

İsrail ile Hamas'ın Gazze için vardığı ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Peeperkorn, tüm tarafların buna uyması ve kalıcı barışın sağlanması çağrısında bulundu.

DSÖ'nin Gazze'deki sağlık sistemini desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan Peeperkorn, "DSÖ ve ortakları, ateşkes sürecinde operasyonlarını artırmayı, acil ihtiyaçları karşılamak ve erken iyileştirme çabalarını desteklemek için kritik malzemeleri ve kaynakları seferber etmeyi planlıyor. Gazze genelinde yardım ulaştırmanın önündeki önemli güvenlik ve siyasi engellerin kaldırılması kritik önem taşıyor." dedi.

Gazze'de yaşananların herkesi etkilediğini kaydeden Peeperkorn, tüm nüfusun birden fazla kez zorla yerinden edildiğini belirtti.

Peeperkorn, Gazze'deki 36 hastanenin sadece yarısının hizmet verebildiğinin altını çizdi.

AA muhabirinin, "Ateşkes anlaşmasına varılmasının ardından Gazze'ye giriş yapan yardım tırı sayısında artış oldu mu? Yoksa hala İsrail kısıtlamaları devam ediyor mu? DSÖ, ateşkes yürürlüğe girdiğinde operasyonları artırmayı planlıyor mu? Ateşkesin ilk birkaç gününde Gazze'ye hedeflenen yardım hacminiz var mı?" sorularını yanıtlayan Peeperkorn, yardımların ulaştırılmasıyla ilgili esas sürecin 19 Ocak'ta başlayacağını, bu süreçte BM kuruluşları ve DSÖ'nün yardımlarını mümkün olduğunca artırmayı planladığını söyledi.

Peeperkorn, "(Ateşkesin başlamasıyla) Hedefimiz, önümüzdeki haftalarda günlük 500 ila 600 yardım tırını Gazze'nin içine getirmek. Bu, son bir ayda günlük gördüğümüz 40 ila 50 tıra göre çok büyük bir artış olacak." dedi.

Ateşkes anlaşmasına rağmen Gazze'ye ulaşan yardımlar aynı seviyede

DSÖ'nün yardımları en hızlı şekilde ulaştırmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağını vurgulayan Peeperkorn, Gazze sınırlarında binlerce yardım tırının beklediğine dikkati çekti.

Peeperkorn, "Bence gerekli siyasi irade varsa tüm engeller kaldırılır ve (yeni) rotalar açılır. Bunların hepsi Gazze'ye birçok yardım tırının (günlük 600 kadar) giriş yapacağı plan dahilindedir." ifadelerini kullandı.

Gazze'ye giren yardım tırlarının hala az olduğunun bilindiğini dile getiren Peeperkorn, bunun gelecek aylarda kesinlikle değişmesi gerektiğini vurguladı.

Peeperkorn, 15 Ocak'ta varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Gazze'ye giren yardımların aynı seviyede olduğunu söyledi.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması

Arabulucu ülkelerden Katar, 15 Ocak'ta İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Anlaşma, 19 Ocak Pazar günü itibarıyla yürürlüğe girecek. 3 aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasının ilk 42 gününde İsrailli 33 esir serbest bırakılacak.

Anlaşma, Gazze Şeridi'ne insani yardımların kapsamlı şekilde ulaşmasının yanı sıra yerinden edilen Filistinlilerin bölgelerine geri dönebilmelerini içeriyor.

İkinci ve üçüncü aşamaların detayları, birinci aşamanın tamamlanmasıyla açıklanacak.

İsrail, Hamas’ı suçlayıp anlaşmanın onayını ertelerken Hamas, ateşkese bağlı olduğunu duyurdu.

BM raportörleri, Gazze Şeridi için tek çarenin "sürdürülebilir ateşkes" olduğunu bildirdi

BM raportörleri, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, sadece sürdürülebilir bir ateşkesin, harap olmuş Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarının yanı sıra İsrail'deki büyük acıları ve can kayıplarını sona erdireceği kaydedildi.

"Tüm tarafları ateşkesi kabul etmeye, adaleti, insani yardımı ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını sağlamaya çağırıyoruz." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, bu anlaşmanın, Gazze'de 15 ay süren büyük ve korkunç acıların ardından geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Anlaşmanın duyurulmasından kısa bir süre sonra İsrail'in Gazze'yi ayrım gözetmeksizin bombalamaya devam etmesi ve ateşkes yürürlüğe girene kadar sakin geçmesine yönelik beklentilere rağmen Filistinli sivilleri öldürmesi bizi üzdü." ifadesi kullanıldı.

Gazze'deki İsrailli esirler ve İsrail hapishanelerinde keyfi olarak gözaltına alınan ve işkence gören binlerce Filistinlinin evlerine dönme zamanının geldiği vurgulanan açıklamada, Gazze'de yerinden edilen yaklaşık 2 milyon kişinin de evlerine dönmelerine izin verilmesi ve daha fazla yerinden edilme korkusunun olmaması gerektiğine işaret edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın