Dolar
34.45
Euro
36.18
Altın
2,670.06
ETH/USDT
3,336.40
BTC/USDT
97,655.00
BIST 100
9,367.77
Gündem

Adana'da 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde depremler

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde, 10.57'de 4,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

Kemal Karadağ  | 25.07.2023 - Güncelleme : 25.07.2023
Adana'da 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde depremler Fotoğraf: Fatih Azgın/AA

Ankara

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi.

Saat 08.44'teki depremin 11,27 kilometre, 10.57'deki depremin ise 9,06 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

Adana Valisi Süleyman Elban, AA muhabirine, tüm Adanalılara geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirterek, "İlk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum yok. Taramalarımız sürüyor." ifadesini kullandı.


Fotoğraf: Eren Bozkurt/AA

AFAD Başkanı Sezer: An itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, depremin ardından olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.

Sezer, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Adana ilimiz Kozan ilçesinde saat 08.44'te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz haline geçirilmiştir." ifadesini kullandı.


Fotoğraf: Fatih Azgın/AA

Yamaçtan kopan kaya bir eve zarar verdi

Deprem nedeniyle kayalıklardan kopan taşların Kozan-Feke kara yoluna devrilmesi sonucu yol ulaşıma kapandı.

İlçenin bazı kesimlerinde sarsıntının hemen ardından toz bulutu oluştu.

Kabaktepe Mahallesi'nde dağdan kopan kaya parçası Adem Yüksek'e ait tek katlı müstakil eve zarar verdi. Hasar oluşan ikamette kimsenin olmadığı öğrenildi.

Kent geneli ve çevre illerde hissedilen deprem anında vatandaşların ve iş yerlerindeki çalışanların binalardan çıkışı güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Metruk bir ev hasar gördü

İlk belirlemelere göre, Kozan ilçesi Tufanpaşa Mahallesi'ndeki metruk bir binada, deprem nedeniyle hasar meydana geldi. Kısmen zarar gören ve kimsenin yaşamadığı bina çevresinde önlem alındı.

Öte yandan, ilçedeki bazı iş yerlerinde de küçük çaplı hasar oluştu.

Bazı ev ve ahırlar ile bir camide hasar oluştu

Sarsıntının etkisiyle ilçeye bağlı Minnetli, Gedikli ve Kabaktepe mahallerindeki bazı müstakil evler ile ahırlarda hasar oluştu.

Gedikli Mahallesi'ndeki Kırksu Camisi'nin de bir kısmı zarar gördü.

AFAD ve Türk Kızılay ekipleri, depremden etkilenen alanlarda inceleme yaptı, vatandaşlarla görüştü.

Yamaçtan kopan kayalar nedeniyle ulaşıma kapanan Kozan-Feke kara yolu, Kozan Belediyesi ekiplerinin temizlik çalışmasının ardından yeniden araç trafiğine açıldı.

"Dağlar yerinden oynuyor gibiydi"

Gedikli Mahallesi sakinlerinden Okan Demir, AA muhabirine, depremi hissettikten sonra evden dışarıya çıktıklarını söyledi.

Sarsıntının şiddetli olduğunu anlatan Demir, "Dağlar yerinden oynuyor gibiydi. Evimiz hasar gördüğü için içeriye giremiyoruz." dedi.

Fatma Gök de depreme bulaşık yıkadığı sırada yakalandığını belirterek, "Kendimi dışarıya zor attım. Evimin duvarları çatladı, hasar var. Korkudan içeri giremiyoruz." ifadesini kullandı.

Kabaktepe Mahallesi'nde dağdan kopan kaya parçasının zarar verdiği müstakil evin sahibi Adem Yünsel, "Hasta olan yakınımı ziyaret etmek için kent merkezine gitmiştim. Evimde şu an büyük bir kaya parçası var. Evde olmayışımız canımızı kurtardı. Allah muhafaza canımızdan olacaktık." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İlgili kurumlarımız, sahada gerekli çalışmaları sürdürmektedir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili kurumlarımız, sahada gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Rabb'im ülkemizi her türlü afetten korusun." ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Can ve mal kaybına yönelik herhangi bir ihbar yapılmamıştır

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha taramalarına devam ettiğini belirterek, "Şu ana kadar 112 Acil İhbar Hattı'na can ve mal kaybına yönelik herhangi bir ihbar yapılmamıştır. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." ifadesini kullandı.

Bakan Özhaseki: İl Müdürlüğü ekiplerimiz AFAD ile koordineli şekilde sahada çalışmalarına başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Adana Kozan'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz AFAD ile koordineli şekilde sahada çalışmalarına başladı. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun."

Prof. Dr. Sözbilir: Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır

6 Şubat'taki depremlerin ardından sayıları 15 bini aşan artçı şokların yaşandığını aktaran Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sabah yaşanan depremin ise Savrun fayı ile Saimbeyli fayının güney ucunda gerçekleştiğini kaydetti.

Sözbilir, şunları ifade etti:

"Depremin dış merkez lokasyonuna baktığımızda Savrun fayı ile Saimbeyli fayının güney ucunda gerçekleştiğini görüyoruz. Bu fayların maksimum deprem üretme potansiyeli 7,1 ve 7,2 olarak biliniyor. Fakat bu fayların deprem tehlike kaynakları açısından ne anlam ifade ettikleri konusunda henüz bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Fayların kayma hızı, deprem tekrarlama periyotları, geçmişte hangi depremlerden sorumlu oldukları, son yıkıcı depremlerini ne zaman yaptıkları, dolayısıyla fayların geçmişi bilinmiyor.

Faylar üzerinde hendek açılarak yapılan ve paleosismoloji adı verilen bilimsel çalışma henüz gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle Adana ve civarı için önemli bir sismik tehlike kaynağı oldukları söylenebilir. Bu kapsamda her iki fay üzerinde gerekli olan çalışmaların bir an önce yapılması ve yakın gelecekte 7 civarında bir deprem üretmeleri durumunda can ve mal kaybı açısından ne tür riskler taşıyacağının önceden bilinmesi ve buna göre Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır."

Osmaniye ve Mersin'de olumsuzluk yok

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Depremle ilgili olarak şu ana kadar Osmaniye'mizde herhangi bir olumsuzluk yoktur. Takip ve taramalarımız devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da sarsıntının kentte hissedildiğini belirterek, herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın