Dolar
33.07
Euro
36.03
Altın
2,460.23
ETH/USDT
3,444.90
BTC/USDT
64,408.00
BIST 100
11,139.34
Gündem

Bir bakışta: Beyoğlu’ndaki terör saldırısı

13 Kasım’da düzenlenen terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmalarda terörist Albashir ve terör bağlantıları ortaya konuldu. Soruşturma, kilit isimler, kamera kayıtları ve merak edilenleri bir araya getirdik.

18.11.2022 - Güncelleme : 29.11.2022
Bir bakışta: Beyoğlu’ndaki terör saldırısı

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım Pazar günü saat 16.14'te meydana gelen bombalı terör saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı.

Saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İstiklal Caddesi’ne bombayı bıraktığı belirlenen Suriye uyruklu Ahlam Albashır İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

Teröristin olay yerine gelişi ve olaydan sonra uzaklaştığı anların yer aldığı güvenlik kameraları görüntüleri basınla paylaşıldı. Olay günü saat 15.17'de Taksim Meydanı tarafından İstiklal Caddesi'ne giren teröristin, sırt çantası ve elindeki bir poşetle caddede yürüdüğü tespit edildi. 

Başörtüsü ile eşkalini gizlemeye çalışan ve saat 15.29'da bir kafenin önüne gelen teröristin saat 15.30'da bir mağazanın önünde yer alan ve patlamanın gerçekleştiği noktadaki banka, çantası ve elindeki poşetle oturması görüntülerde yer aldı.

Görüntülerde, yaklaşık 41 dakika bankta oturan Albashır'ın, saat 16.11'de sırt çantasını bankta bırakarak yine Taksim Meydanı istikametine yürümeye başladığı, patlamanın gerçekleştiği an olan saat 16.14'ten sonra ise koşmaya başladığı anlar yer aldı.

Teröristin daha sonra ulaştığı Taksim Meydanı'nda saat 16.17 sıralarında bir otelin önünde yürüdüğü anlar da kayıt altına alındı.

İlk ifade

Emniyet güçleri, terör saldırısıyla ilgili yaptıkları çalışmalarda, PKK/KCK/PYD/YPG tarafından verilen talimat üzerine bombalı saldırıyı düzenleyen Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın örgütle olan bağlantılarını ortaya çıkardı.

Saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Edirne üzerinden yurt dışına kaçış planı yaptığı sırada Küçükçekmece'de yakalanan terörist, ifadesinde, Suriye'nin Münbiç bölgesinde PKK/KCK/PYD/YPG terör örgütü içinde sözde üst düzey istihbarat biriminde faaliyet yürüten "Hacı" kod adlı örgüt mensubuyla irtibatlı olduğunu söyledi.

Saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır, İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinde, terör örgütüyle erkek arkadaşı aracılığıyla 2017 yılında tanıştığını belirterek, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısını devam ettirdiğini anlattı.

Taksim'de iki kez keşif yaptığını itiraf etti

Albashır, Bilal Hasan ile 4 ay boyunca ev ve iş dışında bir yere gitmediklerini savunarak, son 1 ay içerisinde gözaltına alınan şüphelilerden Yasir Al Korali ile iki kere keşif amacıyla Taksim'e gittiklerini, yaya olarak da İstiklal Caddesi'nde dolaştıklarını itiraf etti.
Terörist Albashır, saldırıdan 9 gün önce Beyoğlu'nda keşif yapmış

Soruşturma kapsamında, bombalı saldırıyı gerçekleştiren Albashır'ın İstiklal Caddesi'nde keşif yaptığı anlara ilişkin güvenlik kamerası görüntülerine ulaşıldı.

22 Ekim'de kaydedilen kamera görüntüsünde ise etek ve gömlek giyen Albashır'ın caddede yürüdüğü ve cep telefonuyla görüntü çektiği anlar yer aldı.

Saldırı günü de kamera kayıtlarında

Terörist Albashır'ın İstiklal Caddesi'ndeki saldırı günü bir araçla Taksim Meydanı'na geldiği ve ardından girdiği mağazada alışveriş yaptığı anlar da güvenlik kameralarınca kayda alındı.

Terörist Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17 kişi tutuklandı

Terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan 51 kişiden, terörist Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17'si tutuklandı.

İfadelerin alınmasının ardından kararını açıklayan hakimlik, 8 şüphelinin "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "bombalama, nükleer veya kimyasal silah kullanarak tasarlayarak öldürme" ve "bombalama, nükleer veya kimyasal silah kullanarak tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren terörist Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu bazı tutuklular, sağlık kontrollerinin ardından Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürüldü.

Saldırı 12 Kasım'da yapılacaktı

Tutuklanan 17 şüpheli hakkında soruşturma savcılığınca hakimliğe gönderilen sevk yazısında, terörist Albashır'ın saldırıyı aslında 12 Kasım'da yapacağı ancak sonra vazgeçerek bir gün sonraya ertelediği kaydedildi.

Eylem hazırlığı tekstil atölyesinde yapıldı

Savcılığın sevk yazısında "Hüsam" kod adlı şüpheli Hasan Ali'nin terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan ile tekstil atölyesinde kaldığı ve eylem hazırlığının bu atölyede yapıldığı kaydedildi.

"Hüsam"ın kullanımındaki hattı Bilal Hassan'a verdiği belirtilen yazıda, bu numaranın terör saldırısının yaşandığı gün, Taksim'de Albashır'ın hattı ile birlikte baz verdiği aktarıldı.

Yazıda, "Hüsam" kod adlı Hasan Ali'nin terör saldırısının hazırlığı sürecinde diğer şüphelilerle iştirak halinde olduğu belirtildi.

Patlayıcının "olta kurşunu"yla güçlendirildiği belirlendi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, zaman ayarlı olduğu değerlendirilen bombanın parçaları üzerinde incelemelerde bulundu.

Yapılan tespitlerde TNT cinsi patlayıcının güçlenmesi için içine çivi, demir parçaları ve olta kurşunu konulduğu belirlenirken delillerde TNT ve nitro selüloz kalıntıları ortaya çıktı.

Teröristin yazışmaları

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmada, terörist Ahlam Albashır'ı, patlamadan sonra gittiği Esenler'den alıp Küçükçekmece'ye götüren Ahmed Jarkas'ın ağabeyi olan ve firari şüpheli Bilal Hassan'ı patlamanın ardından Edirne'ye kaçırdığı tespit edilen Ammar Jarkas'ın kullandığı cep telefonu detaylı olarak incelendi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Ammar Jarkas'ın, patlama sonrasında kız kardeşine, Ahlam Albashır'ı kastederek, "Geldiği elbiselerini çıkarsın atsın, onları bir poşete koy." şeklinde WhatsApp üzerinden mesaj attığı anlaşıldı.

Jarkas'ın ayrıca Halil M. adlı bir kişiye, Albashır'ın kaçarken çekilmiş fotoğrafını göndererek "Bu o." dediği, Halil M'nin ise "Beni haberdar et." şeklinde yanıt verdiği tespit edildi.

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, telefonunda ele geçirilen konuşmaların, Ammar Jarkas'ın patlamadan önceden haberdar olduğuna ve teröriste yardım ettiğine delil olarak değerlendirildiği öğrenildi.

Albashır ile Hassan'ın Türkiye'ye geçmesine yardım eden 5 kişi tutuklandı

Suriye'nin Azez bölgesinde yakalanan "Hüsam" kod adlı örgüt mensubu ile terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan'ın illegal yollarla Türkiye'ye geçmesine yardım edenlerin de aralarında bulunduğu 5 şüpheli de emniyetteki ifade işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.

Savcılıkta ifadeleri alınan 5 şüpheli "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "nitelikli kasten öldürme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından hakimliğe sevk edildi.

Teröristin yakalanmasını engellediler

Terörist Albashır'ın olay yerinden ayrılarak Ahmed Jarkas ile birlikte Bakar Jarkas'ın evine gittiği anlatılan sevk yazısında, evde Ahmet Jarkas, Bakar Jarkas ve Ammar Jarkas'ın babası olan şüpheli Salih Jarkas'ın da bulunduğu ve Albashır'ın burada muhafaza edilerek yakalanmasının engellendiği ifade edildi.

Şüpheliler Hasan Ali, Mahmud El Yusuf, Hasan Aburas, Mahmud Elabid ve Salih Jarkas çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Albashır ve Hassan'ın Antakya'da konaklamasını sağlayan şüpheli tutuklandı

Soruşturma kapsamında, terörist Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan'ın sınırı kaçak yollarla geçmelerinin ardından bir süre Antakya'da konaklamasını sağladığı tespit edilen şüpheli Muhab A'da yakalandı.

Şüpheli, Muhab A, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. Muhab A. ile birlikte tutuklananların sayısı 25 oldu.

Bulgaristan'da tutuklanan 5 kişinin ifadeleri istendi

Öte yandan, soruşturma kapsamında Bulgaristan'da yakalanarak tutuklanan aralarında 3 Moldova vatandaşı ve 2 Arap kökenli şüphelinin terör saldırısına ilişkin ifadelerinin alınması için ilgili yerlere yazı yazıldığı öğrenildi.

Şüpheliler arasında, firari Bilal Hassan'ın yardımcısı olduğu değerlendirilen Suriyeli Amran Abdulrami de yer alıyor.

Terörist Albashır'ın bağlantıları

Terör örgütü PKK/KCK/PYD/YPG'nin bombalı saldırıyı gerçekleştirmek için yaptığı planı deşifre eden emniyet, olayla bağlantısı olan birçok isme de ulaştı.

Terörist Albashır, Suriye'deki "Hacı" kod adlı terör örgütü üyesinin talimatıyla firari Bilal Hasan ile 27 Temmuz'da Türkiye'ye gelip kamufle olmak için Ferhat Habeş'in Esenler'deki tekstil atölyesinde çalışmaya başladı.

Saldırıyı yapacağı Beyoğlu'na şüpheli Yasir Al Korali tarafından bırakıldı.

Saldırının ardından taksiyle gittiği Esenler'den Ahmed Jarkas tarafından araçla alınıp Küçükçekmece'de yakalandığı eve götürüldü.

Firari şüpheli Bilal Hassan

Soruşturma kapsamında, bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır ile İstanbul'a gelen ve 4 ay birlikte kalan Bilal Hassan'ın güvenlik kamerası görüntülerine ulaşıldı.

Saldırı günü terörist Albashır'ı Taksim Meydanı'na bıraktıktan sonra hafif ticari araçla buradan ayrılan şüpheli Hassan'ın araçtan indikten sonra kaldırımda yürüdüğü anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

"Hüsam" kod adlı terör örgütü mensubu

Terör eyleminin gerçekleştirilmesinde yardım-yataklık ettiği belirlenen "Hüsam" kod adlı terör örgütü mensubu Hasan Ali, Suriye Azez'de emniyet güçlerince gözaltına alındı.

Terörist Albashır ile İstanbul'a gelen ve 4 ay birlikte kalan firari Bilal Hassan ile terör örgütü PKK/YPG mensubu "Hüsam" kod adlı şüphelinin saldırının ardından bir iş yerinde buluştukları anlar, güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Terör örgütü PKK/YPG'ye mensup olan "Hüsam" kod adlı şüpheli, Beyoğlu'ndaki patlamadan bir yıl önce İstanbul'a geldi.

Saldırının faili Ahlam Albashır ve beraberindekilerle hareket edip, saldırının hazırlıkları sırasında yardım ve yataklık etti.

Patlamanın ardından başlatılan operasyonlar sırasında da yakalanamayan "Hüsam" kod adlı şüphelinin Suriye'ye kaçtığı tespit edildi.

Ammar ve Ahmed Jarkas kardeşler

Küçük kardeş Ahmed Jarkas, saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'ı Esenler'den Küçükçekmece'de annesine ait eve götürdü.

Terörist Albashır'ı saldırının ardından Yunanistan'a götürmekle görevlendirildi.

Polisin Albashır'ı yakaladığı sırada evde bulunmayan Ahmed Jarkas, daha sonra yapılan çalışmayla gözaltına alındı.

Ağabey Ammar Jarkas, saldırının ardından Bulgaristan'a kaçmaya çalışan firari şüpheli Bilal Hassan'ı Edirne'ye götürdü.

Jarkas kardeşlerin anneleri de şüpheli Ahlam Albashır'ın evinde yakalanması üzerine polis ekiplerince gözaltına alındı.

Yasir Al Korali

Yasir Al Korali, olay günü araçla Bilal Hassan ve Ahlam Albashır'ı Beyoğlu'na Taksim Meydanı'na yakın bir yere bıraktı.

Saldırganın yanlarından ayrılmasının ardından Bilal Hassan ile Esenler'e tekrar geri döndü.

Saldırının ardından kendisini arayan Ahlam Albashır'a, "polis her yeri tutmuş gelemem." dedi.

Kullandığı araçta patlayıcı madde kalıntılarına rastlandı.

Ferhat Habeş

Terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan'ın 4 ay boyunca kaldıkları ev ve çalıştıkları iş yerinin sahibi.

Suriye'deki örgüt yöneticisi "Hacı" kod isimli şüpheliden Albashır ve Hassan'ın barındırılması talimatını aldı.

Gözaltına alındıktan sonra yapılan araştırmada terör örgütü ile bağlantısı tespit edildi.

Kardeşinin de terör örgütü PYD/YPG'de görev aldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonda etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

"Hacı" kod adlı terörist

Ahlam Albashır, emniyetteki ifadesinde saldırı emrini "Hacı" kod isimli terör örgütü yöneticisinden aldığını söyledi.

Şüphelinin Suriye'deki terör örgütü PKK/YPG içinde sözde üst düzey istihbarat biriminde faaliyet yürüttüğü öne sürüldü.

Tareq Alkhatıb

Suriye'nin Hama şehrinde doğan Şüpheli Tareq Alkhatıb (30), Taksim'deki bombalı saldırıyı gerçekleştiren Alham Albashır ve firari Bilal Hassan'ı araçla teslim alıp Antakya'dan Ceyhan'a götürdü.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğinde ifade veren Alkhatıb, kaçakçılık yaptığını, kaçak olarak Türkiye'ye giren şahısları bir noktadan bir başka bir noktaya taşıdığını öne sürü.

Süleyman Güder

Alkhatıb, Hatay'ın Antakya ilçesinde doğan şüpheli Süleyman Güder'in (24), bombalı saldırıyı gerçekleştiren Alham Albashır ve firari Bilal Hassan'ı araçla teslim alıp Antakya'dan Ceyhan'a götürme işini kendisine teklif ettiğine yönelik beyanlarda bulundu.

Alkhatıb, beyanında ayrıca Güder'in bu götürme işi sırasında eskortluk yaptığını iddia etti.

Ahmad El-Hac Nwas

Terör saldırısının firari şüphelisi Bilal Hassan'ın kardeşi olan Ahmad El-Hac Nwas'ın 2 yıldır Türkiye'de olduğu, Beyoğlu'nda bir konfeksiyon atölyesinde çalıştığı tespit edildi.

Telefonunda yapılan incelemede, ağabeyi şüpheli Bilal Hassan'ın terör örgütü YPG sembolü önünde çekilmiş fotoğrafına ulaşıldı.

Şüpheli Ahmad El-Hac Nwas, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Muhab A.

Şüpheli Muhab A'nın, terör saldırısında bombayı bırakan Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan'ın (El-Hac Nwas) sınırı kaçak yollarla geçmelerinin ardından Antakya'da konaklamalarını sağladığı tespit edildi.

Hatay'da yakalanıp İstanbul'a getirilen şüpheli Muhab A. tutuklandı.

İlgili haberler:

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın