Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında tercih yapmak mecburiyetinde değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği'yle Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz." ifadelerini kullandı.

Başak Akbulut Yazar, Gökçe Karaköse, Elif Küçük, Mehmet Yusuf Melikoğlu, Büşra Alakoyun  | 31.08.2024 - Güncelleme : 31.08.2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında tercih yapmak mecburiyetinde değiliz Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB

İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla'daki Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, törende olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dün Kara Harp Okulu'nda cami açılışı ve diploma törenine katıldığını ve okul birinciliğini bir kız öğrencinin aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Harp Okulu'nun birincisinin de bir kız öğrenci olduğunu söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Hava Hap Okulu mezuniyet törenine de katılacağını ve birinciliği yine bir kız öğrencinin alacağını belirterek, "Bu herhangi bir tesadüf değil, kızlarımızın gerçekten harp okullarımıza olan ilgi ve alakası, bunun neticesinde çalışmaları ve verdikleri mücadele, bu mücadeleyle de hamdolsun kara, hava, deniz buralardaki alınan netice." diye konuştu.

Dün akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde değerli misafirleriyle 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı büyük bir coşkuyla kutladıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın farklı köşelerinde kahraman ordumuzu ve milletimizi temsilen görev yapan Mehmetçiklerimizin yürek tellerimizi titreten, milletçe hepimizin göğsünü kabartan mesajlarını dinledik." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bahriyelilerin mezuniyet sevincine iştirak ettiklerini vurgulayarak, "Bugün 410'u Türk ve 17'si misafir olmak üzere toplam 427 aslan parçasını Deniz Harp Okulumuzdan mezun ediyoruz. Her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyor, alınlarınızdan öpüyor, yeni görev yerlerinizde Rabb'imden üstün başarılar niyaz ediyorum. Öncelikle fedakarlıkları, özverili çabaları ve destekleriyle bu mutlu günü yaşamanıza vesile olan ailelerinizi kutluyorum. Sizlerin güzide birer harbiyeli olarak yetişmenizi sağlayan hocalarınıza ve komutanlarınıza ayrıca teşekkür ediyor, kendilerine şahsım, milletim adına takdirlerimi iletiyorum. Misafir teğmenlerimize de ülkelerinde muvaffakiyetler temenni ediyorum. Türkiye'nin fahri elçisi olarak gördüğümüz bu kardeşlerimizle kurduğumuz gönül köprülerini inşallah daha nice yıllar boyunca devam ettireceğiz. Onların da sizlerle, milletimizle ve ülkemizle tesis ettikleri ilişkileri her daim muhafaza edecekleri inancındayım." diye konuştu.

"O ak üniformayı hiçbir leke bulaştırmadan şanla, şerefle taşıyacaksınız"

Konuşmasında mezunlara da seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"251 yıldır iftihar vesilemiz olan köklü bir kurumun mensubu olmaktan ne kadar kıvanç duysanız azdır. Bahriyeli olmanın, böyle güzide bir eğitim kurumunda eğitim görmenin aynı zamanda ciddi sorumlulukları da beraberinde getirdiğini unutmayınız. Askerlik mesleğinin çeşitli kademelerinde hizmet ederken bu çatı altında kazandığınız bilgi, disiplin ve değerler sizin her zaman rehberiniz olacaktır. Vatanımıza, milletimize, devletimize karşı görevlerinizi en güzel şekilde yerine getireceksiniz. Gerekirse bu uğurda tıpkı kahraman ecdadımız gibi şairin ifadesiyle anadan, yardan, serden geçecek, korkusuzca şehadete yürüyeceksiniz. Türkiye'yi yüceltmek, mavi vatandaki hak ve hukukumuzu korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaksınız. Üzerinizdeki o ak üniformayı hiçbir leke bulaştırmadan şanla, şerefle ömür boyu taşıyacaksınız. Ben bu kararlılığı, bu yiğitliği ve inanmışlığı şu an karşımdaki tabloda görüyorum. Ne diyor İstiklal Marşımızda? 'Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda. Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda. Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda. Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' Sizlerin mücadelesiyle, sizlerin fedakarlıklarıyla hiçbir güç aziz milletimizi vatanından kopartamayacak."

"Hızır Reis denizaltımızı 2025 yılında, Murat Reis denizaltımızı 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz"

Tuzla'daki Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, al yıldızlı bayrağın semalarda nazlı nazlı dalgalanmaya devam edeceğini, istiklal ve istikbalin timsali olan Ezan-ı Muhammedi'lerin gök kubbeyi çınlatmayı sürdüreceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin mazlum ve mağdurların hamisi kimliğiyle ilelebet payidar olacağını vurgulayarak, "Türk milleti, daha nice asırlar boyunca tarih yapmaya, tarih yazmaya, tarihe istikamet çizmeye devam edecektir. Rabbim ayağınıza taş değdirmesin diyorum." ifadesini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milletin bağrından çıkan kahramanlar ocağı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, disiplin, vazife şuuru, caydırıcılık ve çalışkanlık noktasında tüm dünyanın hayranlık duyduğu bir orduya sahip olunduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak, şanlı ordunun asil mensuplarıyla her zaman iftihar ettiğini belirten Erdoğan, "Milletimizin göz bebeği olan Silahlı Kuvvetlerimizi daha da güçlendirmek için aralıksız çalışıyoruz. Geçen hafta Deniz Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak çeşitli deniz platformlarını hizmete aldık. Aksaz Tersane Komutanlığımızın açılışında Piri Reis denizaltımızı hizmete verdik. Hızır Reis denizaltımıza bayrak çektik. Murat Reis denizaltımızın havuz donatım faaliyetlerini başlattık. Ayrıca 2-3-4 numaralı akaryakıt gemilerimiz ile 3 bin tonluk denizaltı havuzunu donanmamızın istifadesine sunduk." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tip denizaltı projesini adım adım hayata geçirdiklerini dile getirerek, "Hızır Reis denizaltımızı 2025 yılında, Murat Reis denizaltımızı 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Kalan 3 denizaltımızı da inşallah 2029 yılına kadar tamamlayacağız. Böylece, muadillerine göre üstün vasıflara sahip 6 modern denizaltımızı Deniz Kuvvetlerimizin saflarına katmış olacağız." dedi.

"Türk donanması çok farklı bir lige yükselecek"

Türkiye'nin, milli sistem ve cihazlarla donatılıp, milli silahların kullanılacağı MİLDEN projesiyle bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına gireceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Donanmamızın şu anki amiral gemisi olan Anadolu'nun ağabeyi olacak uçak gemimizle ilgili temaslarımız devam ediyor. SİHA gemimizden sonra uçak gemimizin de katılımıyla Türk donanması çok farklı bir lige yükselecek." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insansız sistemlerle birlikte hava savunma sistemlerinde de kendilerini sürekli geliştirdiklerini, füze, torpido, deniz topu, radar, uçaksavar, lançer gibi kritik alanlarda da her gün yeni bir eşiğin aşıldığını söyledi.

Etkin, caydırıcılığı ve harekat kabiliyetiyle yüksek bir deniz kuvveti olmak neyi gerektiriyorsa onu yapmanın gayretinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 22 yılda katedilen mesafeyi basamak yaparak çok daha fazlasını başaracaklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkesin denizinin ufku kadar olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim tüm hedeflerimize çıkıp birileri 'hayal' diyebilir. Birileri mavi vatanı masal olarak görebilir. Birileri Türkiye'yi maceracı olmakla, macera aramakla itham edebilir. Birileri milletimizin vizyonunu 782 bin kilometrekareyle sınırlandırmaya çalışabilir. Hatta 'Türkiye'nin Libya'da, Somali'de, Katar'da, Irak'ta, Balkanlar'da, Asya'da, Afrika'da ne işi var?' diyen işgüzarlar da çıkabilir. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da Türkiye'nin vizyonundan, Türkiye'nin mücadelesinden rahatsızlık duyanlar olabilir. Biz bunların hiçbirine kulak asmayacağız. Önümüze bakacağız, gözümüzü bir an olsun ufuktan ayırmayacağız. Türk dış politikasına Ankara eksenli bakmak yerine Batı başkentlerinin penceresinden bakanların tezviratlarına aldırmayacağız."

"'Milletimiz ne der?' yaklaşımıyla politikamızı belirledik"

Mevlana'nın pergel metaforunda olduğu gibi pergelin sabit ucunu ülkenin çıkarlarına sabitleyeceklerini, diğeriyle tüm dünyayı kuşatacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "360 derecelik bakış açısıyla meselelere yaklaşacak, olabilecek en geniş perspektifle gelişmeleri değerlendireceğiz. Doğu ile ilişkilerimizi güçlendirirken Batı ile köklü işbirliğimizi ilerletmenin yollarını arayacağız. Daha bir asır önce bir arada yaşadığımız halklarla bugün aramızda sınırların olması, gönül coğrafyamızdan kopacağımız anlamına gelmez. Biz, dünyanın 34 farklı ülkesinde 78 şehitliği olan bir ülkeyiz. Biz aynı zamanda Çanakkale Şehitliği'nde Gazze'nin, Halep'in, Şam'ın, Kudüs'ün Gümülcine ve Bağdat'ın evlatlarını misafir eden bir ülkeyiz. Komşumuz Irak ile İran ile Suriye ile 4 asır yönetimimiz altında olan Filistin ile ilgilenmemizi eleştirenler art niyetli değilse, cahildirler. 'Türkiye'nin Suriye'de, Irak'ta, Katar'da ne işi var?' demek, açık söylüyorum, tarihimize yapılmış çok büyük bir haksızlıktır. 'Türk askerinin Kosova'da, Libya'da, Somali'de ne işi var?' demek tam anlamıyla bir akıl tutulmasıdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamayacağını vurgulayarak, "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı bir şekilde geliştirirse güçlü, müreffeh, itibarlı ve etkin bir ülke olabilir. Bunun dışında her yol Türkiye'ye fayda değil, zarar verir, denklem dışına atar. Dolayısıyla biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz. Tam aksine, hem bunlarla hem de diğer kuruluşlarla ilişkilerimizi 'kazan-kazan' temelinde geliştirmek durumundayız." ifadesini kullandı.

Son 22 yılda hep bu anlayışla hareket ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Farklı coğrafyalarla ilişkilerimizi geliştirirken, 'Acaba birileri ne der?' diyerek değil, 'Milletimiz ne der?' yaklaşımıyla politikamızı belirledik. Bundan sonra bu şekilde yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mavi vatana verdikleri öneme vurgu yaparak, "'Masal' denilen mavi vatandaki haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizin hukukunun çiğnenmesine izin vermeyeceğiz. Ege'de, Karadeniz'de, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin çıkarları neyi icap ettiriyorsa, kimseden icazet almadan, kimin ne dediğine bakmadan, azim ve kararlılıkla onu hayata geçireceğiz." diye konuştu.

"Mavi vatanımızın müdafaasında sizler çok kritik roller üstleneceksiniz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerin en yiğidi, orduların en şanlısı olan Türk Silahlı Kuvvetleri bu kadar güçlü bir yapıya sahipse, elbette bunda Deniz Harp Okulu'nun çok müstesna bir yeri olduğuna dikkati çekerek bahriyelilere şöyle seslendi:

"Sizlerin de katılımıyla ordumuzun bugün dünden çok daha güçlü hale geldiğine inanıyorum. Mavi vatanımızın müdafaasında sizler çok kritik roller üstleneceksiniz. Türkiye'ye ve mensubu olmaktan şeref duyduğumuz milletimize önemli hizmetlerde bulunacaksınız. Şunu lütfen unutmayın; tarih yazan, tarih yapan bir milletin evlatlarısınız. Bağımsızlığını, ödediği ağır bedellere borçlu bir ülkenin vatandaşlarısınız. Ailelerinizle birlikte milletimiz de sizin eğitiminiz için, birer bahriyeli olarak yetişmeniz için büyük fedakarlıklar gösterdi."

Deniz Harp Okulu öğrencilerinin üzerinde ebeveynleri, komutanları, hocaları kadar 85 milyonun da hakkı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Evlatlarının rızkından ayırdıklarıyla devlete vergisini ödeyen esnafın, çiftçinin, tüccarın, sanayicinin üzerinizde hakkı var. Tüyü bitmemiş yetimlerin her birinizin üzerinde hakkı var. Canlarını vatan için feda eylemiş şehitlerimizin sizin üzerinizde hakkı var. Unutmayın, yükünüz ağırdır, mesuliyetiniz büyüktür. Hepimiz millete hizmet için varız. Siz de göreviniz boyunca milletin emrinde, milletin hizmetinde olacaksınız. Devlete sadakatten taviz vermeyecek, hukuka ve demokrasiye bağlılıktan kesinlikle ayrılmayacaksınız. Ben sizlere güveniyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mezunlara, görev yerlerinde Allah'tan kolaylık dileyerek, genç teğmenleri ve dost ülke öğrencilerini tebrik etti.

Vatanı ve mukaddesatı için gözünü kırpmadan canını feda eden tüm şehitlere Allah'tan rahmet niyaz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kahraman gazilere ülkesi ve milleti adına teşekkürlerini sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şunu unutmayın; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Denizleriniz sakin, pruvanız neta, bahtınız hep açık olsun." diyerek sözlerini tamamladı.

Okul birincisi Yıldırım'a diplomasını Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi

MSÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu da mezun teğmenlere, ailelerinin hayır dualarını almaları, milli, manevi değerlere sahip çıkmaları ve her zaman seçilmiş milli iradenin emrinde olmaları tavsiyesinde bulundu.

Törende, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Davut Gül ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de yer aldı.

Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Ramazan Özoğul ve okul birincisi Teğmen Şeyda Yıldırım'ın da konuşma yaptığı törende, 251'inci yıl baklasının denize indirilmesi Yıldırım tarafından gerçekleştirildi.

Okul birincisi Yıldırım, diplomasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak ve komutanlar tarafından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.