Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesinde, İsrail-Filistin arasındaki çatışmalı sürecin seyrini ve bölgede yaşanan insani krizi ele aldı.

Burcu Çalık Göçümlü, Ali Cura  | 24.10.2023 - Güncelleme : 24.10.2023
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

Ankara/Moskova

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki lider, İsrail ve Filistin arasında, şiddeti tırmanan çatışmalı sürecin seyrini ve bölgede yaşanan insani krizi ele aldı.

Görüşmede, Filistin topraklarına yönelen vahşetin giderek derinleştiğine, sivil ölümlerin her geçen dakika arttığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı devletlerin sessizliğinin de Gazze'deki insani krizi önlenemez boyuta taşıdığını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye'nin bölgede sükunetin sağlanması için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğini de vurguladı.

Kremlin’den görüşmeye ilişkin açıklama

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde Orta Doğu’daki krize yönelik müzakereler yapıldı.

Gazze Şeridi'nde artan sivil kayıplar ve insani durumun feci şekilde kötüleşmesi konusundaki derin endişenin dile getirildiği görüşmede, yerleşim bölgelerinin, dini ve sosyal tesislerin saldırıya uğramasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Görüşmede, Rusya tarafının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) aracılığıyla yürüttüğü aktif çabalar ile Türkiye'nin akan kanın durdurulması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz ulaştırılması yönünde attığı siyasi ve diplomatik adımlar gözden geçirildi.

Rusya ve Türkiye'nin pozisyonlarının pratikte örtüştüğü belirtilen görüşmede, İsrail ile barış ve güvenlik içinde bir arada var olan bağımsız bir Filistin'in kurulmasını öngören “iki devlet” formülünün uygulanmasına odaklanıldı.

Ayrıca Rusya ile Türkiye arasında çeşitli alanlarda ivme kazanan karşılıklı yarar sağlayan işbirliği konularına da değinildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin yaklaşan 100. yıl dönümü nedeniyle tebrik etti, tüm Türk vatandaşlarına refah ve mutluluk diledi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.