İğneada açıklarında tespit edilen mayın SAS timleri tarafından etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, İğneada açıklarında tespit edilen mayının, Sualtı Savunma Timlerince (SAS) etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Ankara/Kırklareli
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinde Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın tespit edildi.
- Milli Savunma Bakanı Akar: İstanbul Boğazı açıklarındaki mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi
- Bulgaristan-Kefken arasındaki Karadeniz sularında her türlü balık avcılığı durduruldu
- Balıkçılar, Karadeniz'in batısındaki avlanma yasağının etkilerini değerlendirdi
Bunun üzerine bölgeye sevk edilen SAS timlerince, emniyete alınan mayın etkisiz hale getirildi.
Milli Savunma Bakanlığı, İğneada açıklarında tespit edilen mayına Sualtı Savunma Timlerince (SAS) etkisiz hale getirmek için müdahalede bulunulduğunu açıkladı https://t.co/hnLpRs7Hwq pic.twitter.com/AQcZNMOWcf
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) March 28, 2022
Balıkçı mayını nasıl fark ettiğini anlattı
Balıkçı Çağrı Martin, AA muhabirine, denize ağ serdikleri bölgenin yaklaşık 200 metre ilerisinde mayın olduğunu fark ettiklerini söyledi.
Hemen durumu yetkililere bildirdiklerini ifade eden Martin, çok korktuklarını aktardı.
Haber vermelerinin ardından bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin geldiğini anlatan Martin, şunları kaydetti:
"Büyük bir mayın, panikledik, hemen haber verdik telsizden. Sahil Güvenlik geldi, deniz uçağı geldi, bizi uzaklaştırdılar. Bugün denize çıkmamız da yasaklandı. Can güvenliğimiz açısından iyi değil çıkmamız. Para önemli değil, can sağlığı daha önemli. Para her zaman kazanılır. Biz 200 metreye kadar yaklaştık, son anda fark ettik, 200 metre kalmıştı ki hemen dönüp ağımızı alıp haber verdik, herkesi uyardık buraya yaklaşmayın diye."
Balıkçı Erman Can Günay da mayın nedeniyle 3 gündür endişe yaşadıklarını dile getirdi.
Balıkçı arkadaşlarının anonsu ile denizde mayın bulunduğunu öğrendiklerini dile getiren Günay, "Sıkıntılı bir durum. Sezonu artık kapattık diyebiliriz. Mayının nereden geleceğini bilemeyiz, her türlü sıkıntılı durumdayız. Biz mayını görmedik ama gören arkadaşımızın yakınındaydık, çok uzakta değildik." ifadelerini kullandı.
Liman Başkanı Resul Ulaş da İğneada Feneri'ne yaklaşık 7 mil açıkta başıboş bir mayın gözlemi olduğu ihbarı üzerine durumu Kaymakamlık ve Sahil Güvenlik ile paylaştıklarını söyledi.
Ulaş, bölgedeki balıkçılara faaliyetlerine son verip limana dönmeleri yönünde telsiz anonsu geçtiklerini kaydetti.
İğneadalı balıkçılar limana döndü
Sabah saatlerinde denize açılan balıkçılar ise Sahil Güvenlik Komutanlığının uyarılarının ardından limana döndü.
Balıkçılardan Salih Göre, AA muhabirine, mayın bulunduğu haberini aldıklarında çok tedirgin olduklarını söyledi.
Avlanmadan limana dönmek zorunda kaldıklarını aktaran Göre, "Bizim üzerimizden askeri uçaklar birkaç sefer geçti, helikopterler geldi. Sahil güvenlik derhal müdahale etmek için olay yerine geldi. Ama biz de güvenliğimiz açısından dönmek zorunda kaldık." diye konuştu.
Limandaki endişeli bekleyişlerinin sürdüğünü anlatan Göre, bir süre denize açılmayı düşünmediğini kaydetti.
Bu durumla karşı karşıya kaldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Göre, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz avlanmak, ekmek paramız için denize çıkıyoruz. Bu savaş maalesef çok kötü bir şey olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Bizi bile etkiledi, hiç ilgimiz yokken savaş mağduru olduk diyebiliriz. Mayının bulunmasının ardından en üst güverteye çıkıp istem dışı olarak denizi sürekli taramaya başladık. Belki yakınlarda olabilir, o riski hissettik tedirgin olduk, dolayısıyla bir an önce karaya gelmek istedik."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.