Dolar
33.24
Euro
36.23
Altın
2,441.45
ETH/USDT
2,706.00
BTC/USDT
58,160.00
BIST 100
10,473.47
Gündem, İsrail-Filistin çatışması

İstanbul'da "Filistin İçin Adalet ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Potansiyeli" paneli düzenlendi

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesince düzenlenen konferans kapsamında, "Filistin İçin Adalet ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Potansiyeli" başlıklı bir panel yapıldı.

Sercan İrkin  | 03.08.2024 - Güncelleme : 03.08.2024
İstanbul'da "Filistin İçin Adalet ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Potansiyeli" paneli düzenlendi Fotoğraf: Beyza Cömert/AA

İstanbul

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesince düzenlenen, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu "Gazze'den Sonra Uluslararası Hukuku Yeniden Düşünmek" konferansı kapsamında, "Filistin İçin Adalet ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Potansiyeli" başlıklı bir panel yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesinin Güney Kampüs Albert Long Hall Binası'nda gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Kadir Has Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Alfredo Crosato Neumann'ın üstlendiği panelde, Abu Dhabi New York Üniversitesinden Doç. Dr. Jinan Bastaki, İngiltere'deki sivil toplum kuruluşu Filistin için Hukuk'ta görevli Dr. İhsan Adel ve University College London'dan Doç. Dr. Ralph Wilde konuştu.

Doç. Dr. Bastaki, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) geçmişi ve devletlerin şimdiye kadar Divana götürmek istediği konulara ilişkin bilgi verdi, belirli davalar üzerinden ülkelerin uluslararası hukuku daha adil bir vizyon doğrultusunda geliştirme çabalarına işaret etti.

Eski sömürge ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmadan önceki dönemde imzalanan antlaşmaları kabul etmek zorunda kaldıklarını belirten Bastaki, bu ülkelerin uluslararası hukukta gerçek anlamda söz sahibi olamadıklarını ve bu yüzden sürekli bir çıkmazda kaldıklarını söyledi.

Bastaki, büyük güçlerin Birleşmiş Milletler'deki veto yetkisinin, eski sömürge ülkelerinin uluslararası hukuktaki yetkilerini sınırladığını dile getirdi.

Mahkeme, İsrail'in Filistin'deki eylemlerini saldırganlık olarak değerlendiriyor

Dr. İhsan Adel de UAD'nin İsrail'in Filistin'deki varlığının hukuka aykırı olduğunu ve bir işgal teşkil ettiğini kabul ettiğini söyledi.

Mahkemenin, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesini açıkça söylemese de bir tür saldırganlık olarak değerlendirdiğini belirten Adel, UAD'nin açıkça bu terimleri kullanmasa da İsrail'in işgalinin devam etmesinin "ortadan kaldırma" gibi bir tehdit oluşturduğunu açıkladığını ifade etti.

Adel, İsrail'in devam eden saldırılarının Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme haklarını engellediğini ve bunun uluslararası hukukun temel ilkelerinin ihlali olduğunu dile getirdi.

İsrail, 1967'den beri baskısını artırıyor

Arap Birliği'ndeki 22 bölgeyi kıdemli danışman olarak temsil eden Doç. Dr. Wilde da İsrail'in 1967'de ele geçirdiği Filistin topraklarının, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'nın ve Gazze Şeridi'nin yasa dışı işgalinin hukuka aykırılığına vurgu yaptı.

Wilde, İsrail'in 1967'den bu yaha Filistin'de baskısını sürekli artırdığını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.