Dolar
34.21
Euro
37.28
Altın
2,681.60
ETH/USDT
2,628.10
BTC/USDT
67,809.00
BIST 100
8,790.90
Gündem

Malatya’daki 5,9 büyüklüğündeki depremde 3 bina hasar aldı

Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde, Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'daki 3 binada hasar meydana geldi. Elazığ'da kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarıldı.

Ekip  | 16.10.2024 - Güncelleme : 16.10.2024
Malatya’daki 5,9 büyüklüğündeki depremde 3 bina hasar aldı

Ankara/Malatya

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

AFAD, depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandığını, sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya: 187 vatandaşımız depremden etkilendi

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, "(Malatya'daki deprem) 187 vatandaşımız depremden etkilendi, 43 vatandaşımız gözetim altında tutuluyor." ifadelerini kullandı.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, yaptığı açıklamada, şu ana kadar kurumlara ulaşan herhangi bir olumsuzluğun olmadığını bildirdi.

Kentte, mahkemelik olanlar dışında ağır hasarlı binaların tamamının daha önceden yıkıldığını söyleyen Yavuz, yıkım için mahkeme aşaması beklenen binaların da tahliye edilmiş olduğunu dile getirdi.

Yavuz, "Bir binanın çöktüğüne dair sosyal medyada bazı görüntüleri biz de gördük ama bu bizim kontrollü yıktığımız bir binadan görüntüler. Dolayısıyla buradan vatandaşlarımızı paniğe düşürecek doğrulanmamış görüntülerin yayınlanmaması ricamız." diye konuştu.

Saha taramalarının sürdüğünü kaydeden Yavuz, "Şu ana kadar bize gelen bilgilere göre herhangi bir can kaybı ya da yaralanma söz konusu değil ama panik olan vatandaşlarımız, buna ilişkin ihbarlar var." dedi.

Hasarlı olan tahliye edilmiş binalardan uzak durulmasını isteyen Yavuz, okulların tedbir amacıyla bugün için tatil edildiğini bildirdi.

Daha sonra, Kale ilçesine geçerek saha çalışmalarını inceleyip vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Yavuz, AA muhabirine, saha çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi.

Can kaybının olmamasının mutluluk kaynağı olduğunu belirten Yavuz, "Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu kapsamda panik nedeniyle etkilenen vatandaşlarımız olmuştur. 2. kattan, balkondan atlayan bir arkadaşımız hastanede, durumu iyi. Merdivenden yuvarlanan arkadaşımız var. Toplamda 4 kardeşimiz bulunuyor. Bu kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum." diye konuştu.

Depreme canlı yayında yakalandılar

Öte yandan, deprem anı kentte yayın yapan ER TV'de canlı yayına yansıdı. 

Depreme canlı yayında yakalanan spiker Hülya Kaya, yaptığı açıklamada, Malatya'da son zamanlarda meydana gelen depremlerden olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Depremlerin psikolojik olarak kendilerini etkilediğini aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Canlı yayındayken 10.46'da bir deprem yaşandı. Depreme canlı yayında yakalandık korkunçtu. Evinde, işinde, sokakta yakalanan herkes gibi biz de işimizin başındayken yakalandığımız bu depremden fazlasıyla etkilendik. Travmatik bir tabloyla karşı karşıyayız. Psikolojimizin iyi olmadığını her fırsatta söylüyoruz."

Vuslat TV'nin spikeri Pınar Kantarcı da, AA muhabirine, her sabah yaptığı programın bugünkü anında depreme yakalandığını söyledi.

Deprem anında korktuğunu aktaran Kantarcı, şöyle konuştu:

"Yayın sorumluluğu gereği endişe ve telaş etmemeye çalıştım. Kameralar üzerime gelmeye başladı ve birkaç saniye bekledim ve deprem uzun sürmeye devam edince 10 dakika gibi geldi bana. Deprem endişeye sevk etti, korktuğumuzu da belli etmemeye çalışarak masanın altına girmek zorunda kaldım. Dışarı kaçamazdım ve kaçmanın çok doğru olmayacağını düşündüm. Depremi yaşayan deneyimleyen bir şehir Malatya. Yaptığımız haberlerle sürekli depremi yansıtıyoruz ve ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Ekip arkadaşlarıma da seslendim ve hep beraber dışarı çıktık. Umarım bir daha yaşanmaz."

Depremin ardından saha çalışmaları devam ediyor

AFAD'tan yapılan açıklamada, deprem sonrası, an itibarıyla can ve mal kaybı bulunmadığı, ekiplerin teyakkuz halinde olduğu, saha tarama çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, AA muhabirine, AFAD İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet ekipleri ve diğer personelin sahada taramalarını sürdürdüğünü söyledi.

Depremin artçılarının devam edebileceğini belirten Akgün, "Vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri gerektiği" uyarısında bulundu.


Deprem, Şanlıurfa'da da hissedildi.

Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'da 3 binada hasar meydana geldi

AFAD'dan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 374 ihbar gelmiştir. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 3 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pütürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Kentte hasarlı bazı binaların ise etrafı şeritle çevrildi, güvenlik önlemi alındı.

Şanlıurfa'da bir evin balkonunun çökmesi sonucu 1 kişi yaralandı

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı kırsal Şeyhçoban Mahallesi'nde Ali Kılıç'a ait tek katlı evin yan tarafına yapılan ek balkon deprem nedeniyle çöktü.

Çökme sırasında balkonun yakınlarında bulunan ve hamile olduğu öğrenilen Hatice Kılıç yaralandı. Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Ayağının üstüne duvar devrilen kişi hastaneye kaldırıldı

Akça Mahallesi'ndeki evinin duvarı ayağının üstüne devrilen kişi, UMKE ekipleri tarafından çıkartılarak 112 Acil Servis ambulansıyla hastaneye kaldırıldı.

Yaralanan Mustafa Buruntekin'in (73) amcasının oğlu Abdullah Buruntekin, AA muhabirine, yaşlı olan amcasının oğlunun zaten hasarlı olan eve girdiğini ve o sırada deprem meydana gelmesi nedeniyle yıkılan duvarın ayağının üstüne devrildiğini söyledi.

Deprem sırasında yaşadığı korkuyu da anlatan Buruntekin, "Çok korktuk. Dışardayız, evlere giremiyoruz. Bizim köyle komşu köy arasında dumandan birbirimizi göremedik.Telefon ediyoruz, bir şey var mı diye, telefonla da ulaşamadık. Elektrik de yoktu, biraz evvel geldi." dedi.

Öte yandan mahallede Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri de çalışma yaptı.

Mahalleye ve çevre mahallelere ulaşımı sağlayan grup yolunda da iş makineleri yola düşen kaya ve toprakları temizledi.

Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay da deprem nedeniyle bazı kaya parçalarının yola düştüğünü, çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Öte yandan, Kale ilçesinde deprem esnasında dağdan dumanların yükselmesi bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasınca kaydedildi.

Deprem anında annenin engelli oğlunu sırtında taşıması güvenlik kamerasında

Depremle birlikte öğrenciler sınıfları terk ederken Emine Nezihe Parlak İlkokulu'nda hizmetli olarak görev yapan bir kadın da aynı okulda öğretim gören engelli oğlunu sırtında bina dışına taşıdı.

Kadının oğlunu sırtında taşıması okulun güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Bu arada, kentteki çeşitli okullarda deprem anında öğrencilerin sınıflarını terk etmeleri de güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Elazığ'da bir apartman kısmen hasar gördü 

Depremden etkilenen Elazığ'da Rüstempaşa Mahallesi Dağıstan Sokak'taki 8 ailenin yaşadığı 4 katlı Dağıstan Apartmanı'nda kısmen hasar oluştu.

Apartmanda oturan 50 yaşındaki Şerife Çelikel, AA muhabirine, apartmanın 3'üncü katında yaşadığını söyledi.

Deprem sırasında komşusunun evinde olduğunu anlatan Çelikel, şunları kaydetti:

"Deprem sırasında komşum bayıldı, ona müdahale ettim. Bina üstümüze gelecek gibi oldu, bayağı bir sıkıntı oldu. Apartmandakilerin hepsi merdivenden indi. Anlatılacak gibi değil. Bu bina dördüncü depremi gördü. Yine olursa binadan kimse sağ çıkamaz. AFAD, polis aracı ve ambulans geldi. Apartmanımızda güvenlik önlemi alındı. Deprem anının şokunu atmış değilim. Duvarlar yıkıldı, küçük kiler niyetine kullandığım oda vardı, onun tavanı gitti. Yeni temizlik yapmıştık, badana tamirat yaptırmıştık, yine aynı şekil oldu."

"Deprem anında camdan atlayan ve merdivenlerden inerken yaralanan vatandaşlar var"

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde kısmen hasar gören Rüstempaşa Mahallesi Dağıstan Sokak'taki 8 ailenin yaşadığı 4 katlı Dağıstan Apartmanı'yla ilgili incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Hatipoğlu, şu an itibarıyla can kaybının olmamasının en büyük teselli kaynağı olduğunu söyledi.

Deprem anında panik dolayısıyla camdan atlayan ve merdivenlerden inerken yaralanan vatandaşların olduğunu anlatan Hatipoğlu, yaralılara acil şifalar diledi.

Hatipoğlu, depremin ülkenin bir gerçeği olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu anlamda da tüm kurumlarımızla AFAD, belediyelerimiz iş birliği içinde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu binalarda kısmi çatlaklar oldu. Daha çok kapının oturmasından dolayı vatandaşın kapıyı açamaması gibi sıkıntılarla bina tahliyesinde sorun olmuştu. 4 vatandaşımızı bu şekilde ekiplerimiz tahliye etti. Çatlaklarla ilgili şu an itibarıyla çalışmalar yapıyoruz. Özellikle yurtlarımız ve eğitim kurumlarımızla ilgili taramalar başta olmak üzere çalışmaları başlattık. Ekiplerimiz sahada. İlçelerimizde de yaptığımız çalışmalarda, köylerimiz de dahil olmak üzere herhangi bir sıkıntı iletilmedi bize. İnşallah en kısa zamanda bu depremin de hasarlarıyla ilgili gerekli çalışmaları yaparız."

Vali Hatipoğlu, depremde yaralanan vatandaşlara ilişkin, "Bir kısmı evin içinde hareket halindeyken yaralanmış çıkmaya çalışırken. Tamamı atlama şeklinde de değil. Atlama şeklinde olan herhalde 10-15 kişi civarında. Tam o anda bir iş yaparken yaralanmış olan arkadaşlarımız da var, 40 civarında. Bu artabilir, ama şükürler olsun can kaybımız yok." ifadelerini kullandı.

Malatya'da otobüsler ve belediyeye ait sosyal tesisler ücretsiz hizmet veriyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra otobüs ve sosyal tesislerin ücretsiz hizmet verdiğini söyledi.

Başkan Er, AA muhabirine, Malatya'daki vatandaşların çoğunun depremi hissettiğini, kentte bir panik havası olduğunu aktardı.

Başkan Er, şöyle konuştu:

"Merak edilecek bir durum yok, Allah'a şükrediyoruz. Herhangi bir can kaybı yok. Şu ana kadar gerek bizim yaptığımız araştırmalarda, gerekse yaptığımız telefon görüşmelerinde şu ana kadar elimize gelen herhangi olumsuz bir haber yok. İnşallah öyle umuyoruz ki bu saatten sonra da bir olumsuzlukla karşılaşmayız. Şu anda ekiplerimiz sahada çalışmalarını yapıyorlar. Ayrıca bir taraftan da insanımızın daha güvende olduklarını hissetmeleri açısından ve teknik personelimizi hem Valiliğimiz hem AFAD'la birlikte koordine ederek yeniden saha taraması yapmaya başladık. Vatandaşlarımız tedirgin olmasınlar. Toplu taşıma araçlarımızı ücretsiz bir şekilde halkın hizmetine sunduk. Ayrıca sosyal tesislerimizde 24 saat gece gündüz ikramlarımız olacak."

Deprem çevre illerden de hissedildi

Deprem, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş, Erzincan, Kilis, Gaziantep, Sivas, Kayseri ve Tunceli'de de hissedildi.

Kahramanmaraş Valiliğinden yapılan açıklamada, meydana gelen depremin hemen ardından AFAD ve ilgili kuruluşlara bağlı tüm ekiplerin saha taramalarına gecikmeksizin başladığı ifade edildi.

Açıklamada, "An itibarıyla bizlere ulaşan olumsuz bir durum gerçekleşmedi. Gelişmeler yakından takip edilmekte. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadeleri kullanıldı.


Deprem, Tunceli'de de hissedildi.

Adıyaman Valisi Osman Varol, AA muhabirine, depreme ilişkin kendilerine ulaşan herhangi bir olumsuzluğun olmadığını söyledi.

Depremin kent merkezinde ve ilçelerde güçlü hissedildiğini anlatan Varol, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar bizlere, emniyet, jandarma veya 112'mize ulaşan herhangi bir ihbar olumsuzluk bulunmamaktadır. Sadece birkaç vatandaşımızın depremin yarattığı panikle fenalık geçirdiği veya kendini kötü hissettiğiyle ilgili ihbarlar var. bunun dışında herhangi bir yıkım veya zarar görme gibi bir ihbar yok. Ayrıca AFAD başta olmak üzere tüm kurumlarımız teyakkuz halinde. Saha taramalarımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Tüm kaymakamlarımız, emniyet ve jandarma teşkilatlarımızla görüşüldü, şuana kadar bir olumsuzluğumuz yok. süreci yakınen takip ediyoruz."


Deprem, Diyarbakır'da da hissedildi.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Malatya'da meydana gelen deprem, ilimizde de kuvvetli şekilde hissedildi. Bölgedeki bütün illerimize ve kıymetli hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Deprem dolayısıyla Şanlıurfa'da herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Allah her türlü afetten ülkemizi korusun." ifadelerini kullandı.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da, "İlimizde şu an herhangi bir problem yok." dedi.


Deprem, Kahramanmaraş'ta da hissedildi.

Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ise kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Malatya'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin Diyarbakır'da da hissedildiğini belirtti.

Zorluoğlu, "Malatya’nın Kale ilçesi merkezli depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri sahadadır. Şu an itibariyle şehrimizde olumsuz bir etkiyle karşılaşılmamıştır. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.

Batman Valiliğinden yapılan açıklamada ise "Valiliğimize herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir. Kıymetli vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadeleri kullanıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kayseri ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Şimşek, "Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde meydana gelen ve ilimizde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Deprem bölgesine yakın ilçelerimiz başta olmak üzere il genelinde gerekli taramalar devam etmektedir. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum ve ihbar bildirilmemiştir. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetlerden muhafaza etsin." ifadesini kullandı.

Öte yandan, sarsıntının ardından bu kentlerde vatandaşların ev ve iş yerlerinden dışarıya çıktıkları ve park gibi açık alanlarda beklemeye başladıkları görüldü.


Deprem, Erzincan'da da hissedildi.

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD İl Koordinasyon Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kale merkezli depremin Elazığ'da önemli ölçüde hissedildiğini belirtti.

"AFAD'ı, kriz koordinasyon merkezimizi aktive ettik, hızlı bir şekilde vaziyet aldık. Belediye başkanımızla birlikte hemen AFAD'a intikal ettik." ifadelerini kullanan Hatipoğlu, ekiplerin alanda taramalarını gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Bu arada, Elazığ Valiliğinden yapılan açıklamada, Vali Hatipoğlu'nun talimatıyla, deprem sonrası kent genelinde eğitime bugün ara verildiği kaydedildi.

Deprem nedeniyle Batman, Şanlıurfa ve Adıyaman'da da okullar 1 gün tatil edildi.

Mobil telekomünikasyon operatörlerinden açıklama

Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneğince (m-TOD), depremin meydana geldiği Malatya ve hissedildiği çevre illerde, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından sunulan hizmetlerde halihazırda herhangi bir kesintinin bulunmadığını ve bölgedeki tüm baz istasyonların tam kapasiteyle çalıştığını bildirdi.

Dernekten yapılan açıklamada, Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dilekleri iletildi.

Üye operatörleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından sunulan hizmetlerde halihazırda herhangi bir kesintinin bulunmadığı ve bölgedeki tüm baz istasyonlarının tam kapasiteyle çalıştığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Depremin hemen akabinde ses aramalarında yoğunluk yaşanmıştır. İletişim altyapılarına yönelik talebin olağanüstü bir biçimde arttığı bu tür süreçlerde, vatandaşlarımızın data/internet üzerinden erişilebilen ses ve mesajlaşma uygulamalarını kullanarak görüşmelerini yapmalarını ya da SMS gibi alternatif iletişim kanallarına yönelmelerini tavsiye ederiz. Bununla birlikte, vatandaşlarımıza ücretsiz konuşma, SMS ve internet tanımlaması yapılmıştır."

Bakan Yerlikaya: Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin ardından Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli'de AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"112 Acil Çağrı Merkezimize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341'i bilgi, 33'ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

Bakan Kurum: Ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde teyakkuz halinde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Bakan Uraloğlu, ulaşım ve haberleşmeye dair sorun tespit edilmediğini bildirdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Malatya'nın Kale ilçesinde yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Depremin ardından ilgili kurumların saha tarama çalışmalarının devam ettiğini anlatan Uraloğlu, "Şu ana kadar ulaşım ve haberleşmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten memleketimizi korusun." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Psikososyal destek çalışmalarına başlanmıştır

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası PSD ekiplerimiz ivedilikle hazırlıklarını tamamlayarak psikososyal destek çalışmalarına başlamıştır. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb'im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun." ifadelerine yer verdi.

"Asılsız iddialara itibar etmeyin"

Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerinin saha taramalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise çevre illerde de hissedilen depremle ilgili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaların dikkate alınması, asılsız iddialara itibar edilmemesi istendi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan geçmiş olsun mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Malatya'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Malatya'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimizin ilgili tüm kurumları görevleri başında, halkımızın yanındadır. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza etsin." ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Malatya Kale'de meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremden etkilenen tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. AFAD başta olmak üzere ilgili kurumlarımız, saha tarama faaliyetlerine başlamış, gelen ihbarları ve gelişmeleri yakından takip etmektedir. Rabbim ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan depremle ilgili paylaşım

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Şu ana kadar deprem sebepli herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiş olup, ilgili birimlerimizin her biri kendi alanlarında tarama faaliyetlerini sürdürmektedir. Depremle ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

"Bu olan depremlerin hepsi 6 Şubat depremlerinin etkisiyle oluşan stres aktarımıyla ilgili"

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Türkmen, AA muhabirine, Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Malatya'daki depremin, 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreme yakın bir hatta gerçekleştiğini belirten Türkmen, "Bu deprem, Doğu Anadolu Fay Zonu'nda Yeşilyurt ve Pütürge arasında dört beş parçadan oluşan bir fay zonu üzerinde meydana geldi. 6 Şubat depreminde meydana gelen büyük yer hareketlerinden tetiklenen artçı bir deprem. Bu bölgede büyük depremin arkasından büyüklüğü 6'ya kadar olacak artçı depremler bekliyorduk." diye konuştu.

Türkmen, vatandaşların korkmasına gerek olmadığını ancak hasarlı binalardan uzak durulmasını istedi.

Anadolu'nun tektonik açıdan deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Türkmen, bunun için depreme dirençli alanların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Türkmen, Yedisu fayına dikkati çekerek, "Bu depremin Adana'ya bir etkisi yok, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın doğuya doğru stres birikimiyle ilgili. Erzincan ile Tunceli arasındaki Yedisu Fay Zonu'nda uzun süredir sessizlik olduğundan orada stres birikimi söz konusu, o fay üzerinde sismik boşluk mevcut. Orada bir deprem olasılığı var ve bekleniyor." diye konuştu.

Doğu Anadolu Fay Zonu'nda meydana gelen depremlerde 6 Şubat 2023'teki depremlerin etkisinin bulunduğunu vurgulayan Türkmen, şunları kaydetti:

"Bu olan depremlerin hepsi 6 Şubat depremlerinin etkisiyle oluşan stres aktarımıyla ilgili. Yani o büyük depremin arkasından artçı olabilecek, o değerin altında beklenecek depremler. Özellikle deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmamız lazım."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın