Dolar
34.44
Euro
36.29
Altın
2,562.22
ETH/USDT
3,156.50
BTC/USDT
90,593.00
BIST 100
9,389.62
Gündem

Sivas Kongresi'nin 102. yıl dönümü kutlanıyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sivas Kongresi'nin 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Serhat Zafer  | 04.09.2021 - Güncelleme : 04.09.2021
Sivas Kongresi'nin 102. yıl dönümü kutlanıyor Fotoğraf: Serhat Zafer/AA

Sivas

Şentop ve beraberindekiler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

Törene, Sivas Valisi Salih Ayhan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Birol Çetin, Sivas milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri katıldı.

"Davanıza güveniniz tam ise manda ve himaye aklınızın köşesinden bile geçemez"

Şentop, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Anadolu'daki varlığın sembol şehirlerinden Sivas'ta, 102 yıl evvel tezahür eden milli kıyamın idrak edildiği bu anlamlı günde bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Milli Mücadele'nin asil milletin o güne kadar gösterdiği cesaret ve kahramanlığın bir özeti, o günden sonraki kahramanlıklarının da yeni bir başlangıcı olduğunu söyleyen Şentop, şöyle devam etti:

"Bütün aşamalarıyla birlikte Milli Mücadele'yi geçmişe ait bir hatıradan ibaret görmek doğru değildir. Samsun'da başlayıp İzmir'de zaferle sonuçlanan Milli Mücadele, tarihin belli bir döneminde başlayıp bitmiş bir süreç değil, esasen, istiklal-i tam yani tam bağımsızlık yolunda kesintisiz ve kararlı davranmayı zorunlu kılan şuurun adıdır. Bu yüzden Milli Mücadele'yi, Erzurum ve Sivas kongrelerini, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışını ve 30 Ağustos Zaferi’ni anmak, benzer tehlikeler ve tehditler karşısında aziz milletimizin takınacağı tavrı, yürüyeceği yolu, ödeyeceği ve ödeteceği bedeli dosta ve düşmana ilan etmektir. Milli Mücadele bir silahlı çatışmadan da ibaret değildir. Asıl büyük mücadele, başlangıçta, işgal tehdidi karşısında hangi yolun doğru ve şerefli bir yol olduğu hususundaki tartışmalarda ortaya çıkmıştır."

Sivas Kongresi’nde kazananın tam bağımsızlığı tercih edenler olduğuna dikkati çeken Şentop, "Sivas Kongresi'nden çıkan en büyük ve ilelebet unutulmaması gereken derslerden biri budur. Manda ve himaye düşüncesi, esasen, davamıza, kendimize ve milletimize duyulan güvenin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Eğer davanıza, kendinize, milletinize güveniniz tam ise manda ve himaye aklınızın köşesinden bile geçmez, geçemez." diye konuştu.

Manda ve himayenin Sivas'ta kesin bir dille reddedildiğini belirten Şentop, şunları kaydetti:

"Sivas'ta kesin bir dille ret ve ilan edilen, mahkum edilen mandacılık, geçtiğimiz yüzyıl içinde de rafine edilmiş, inceltilmiş şekilleriyle zaman zaman karşımıza çıkabilmiştir. Millete ve millet iradesine itimadında zaafı olanlar, darbeci ve vesayetçi anlayışlarla 'manda ve himaye' taleplerini aslında ortaya koymuşlardır. Millete tepeden bakan, milleti küçümseyen, millet iradesine karşı vatan toprakları dışından destekler elde etmeye çalışan her anlayış, Sivas'ta ret ve mahkum edilen mandacılığın eserlerini zihninde ve kalbinde taşımaktadır. Bugünün Türkiye'si, yüzyıl önce istiklal için mandacılığa hayır diyen asil anlayışın, istikbal için mandacılığı zihinlerinden ve kalplerinden çıkartmaya muvaffak olmuş vatan evlatlarının ellerindedir ve onların omuzlarında yükselecektir."

Şentop, coğrafyaları şekillendiren, tarihe düzen veren Türk milletinin, dünyaya ve insanlığa söyleyeceği sözünün daha bitmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bilakis milletimizin, kargaşayla malul yeni dünyada sözünün tesiri gittikçe artacak ve daha da güçlenecektir. Milletimize ve Türkiye’ye bu gerekçeyle düşmanlığa yeltenenler, kisveleri, gayeleri ve dayanakları ne olursa olsun kaybetmeye mahkumdurlar. Bu hususta milletimizin cesaretine ve kararlılığına en büyük delil de 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan doğup vatanı saran mücadele ve direniş kararlılığıdır. Türkiye, bugün artık sadece bir ülkenin ve bir coğrafyanın adı değildir. Türkiye bugün, bir umudun, bir hamlenin ve insanlık davasının adıdır. Türkiye bugün, sadece vatanımız değil, aynı zamanda vazifemizdir. İşte bu sebeple umudu diri tutmak, insanlığın ortak iyiliğini amaçlayan hamleyi neticeye ulaştırmak ve vatanı vazife bilen şuuru tahkim etmek için Türkiye’yi yücelteceğiz, büyüteceğiz ve geleceğini parlak kılacağız."

Şentop ve beraberindekiler, çelenk sunma töreninin ardından Sivas Kongresi'nin temsili canlandırması için Atatürk ve Kongre Müzesi'ne geçti.

04.09.2021

Şentop, çelenk sunma programının ardından kongrenin yapıldığı Atatürk ve Kongre Müzesi'ne geçti.

Şentop, tarihi salondaki sıraya oturarak tiyatro oyuncuları tarafından Sivas Kongresi'nin temsili canlandırılmasını izledi.

Oyunun ardından Şentop, Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçısı Abdülsamet Sünbül ve diğer oyuncuları kutladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Sivas Valisi Salih Ayhan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, milletvekilleri ve diğer ilgililer de tarihi salondaki sıralara oturarak canlandırmayı takip etti.

Şentop ve beraberindekiler daha sonra Sivas Kongresi'nin yapıldığı Atatürk ve Kongre Müzesi balkonunda fotoğraf çektirdi.

F-16 uçakları gösteri uçuşu yaptı

Türk Hava Kuvvetlerinin üç F-16 uçağı da Sivas Kongresi'nin 102. yıl dönümü dolayısıyla kentin semalarında gösteri uçuşu yaptı.

Muharip uçakların Sivas semalarındaki gösterisini izlemek isteyen vatandaşlar, Millet Bahçesi, Cumhuriyet Meydanı, Osman Seçilmiş Parkı ve çevresinde bir araya geldi.

Vatandaşlar gösteri uçuşunu alkışlar eşliğinde izledi. Bazı vatandaşlar gösteriyi cep telefonu kameralarıyla kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.