Gündem

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşü sürüyor

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında ülkelerine dönüşü sürüyor.

İbrahim Özcan, Lale Köklü Karagöz  | 20.12.2024 - Güncelleme : 20.12.2024
Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşü sürüyor Fotoğraf: İbrahim Özcan/AA

Kilis/Hatay

Kilis'teki Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda yoğunluk oluşturan Suriyeliler, Geri Gönderme Merkezi'ndeki işlemlerinin ardından ülkelerine gidiyor.

Ablasını ülkesine gönderen 27 yaşındaki Muhammet Muhanney, ev sahipliğinden dolayı Türk milletine teşekkür etti.

Muhanney, "Türkiye'de inşaat işinde çalıştım. Bugün ablam Suriye'ye gidecek. Ben de yılbaşına kadar gitmeyi düşünüyorum. Türkiye'ye çok teşekkür ederim ama vatanımız bizi bekliyor ve oraya gitmek istiyoruz. Hepimiz kardeşiz." dedi.

Türkiye'ye 11 yıl önce sığınan Fatma Cemmel (60) ise Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Faten Akaş (9) da 5 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye geldiğini anlatarak, "Türkiye'de okula gittim. Arkadaşlarım oldu, onları çok sevdim. Onlar da beni sevdi. Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Türkiye'yi çok seviyorum ve özleyeceğim." ifadesini kullandı.

Suriyelilerin Hatay'daki sınır kapılarından ülkelerine dönüşü sürüyor

Ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilerin, Hatay'daki Cilvegözü, Yayladağı ve Zeytindalı sınır kapılarından geçişleri devam ediyor.

İç savaş sırasında Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında ülkelerine dönmek için Hatay'daki 3 sınır kapısını da kullanıyor.

Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na gidenler, jandarmanın düzen sağlamak üzere oluşturduğu koridorda gümrük işlemleri için sıra bekliyor.

Ülkelerine dönen Suriyelilerin yanlarında götürdükleri kıyafet ve ev eşyalarının taşınmasına, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ekipleri de tekerli sepetlerle yardımcı oluyor.

Gümrük işlemleri tamamlanan Suriyeliler, ülkelerine geçiş yapıyor.

Türk Kızılay ve diğer yardım kuruluşları, aileler ile bölgedeki görevlilere sıcak çorba dağıtıyor, ikramda bulunuyor.

Sınır kapılarına konuşlandırılan Göç İdaresi Mobil Hizmet Birimi araçları, çıkış işlemlerinin hızlanmasına katkı sunuyor.

"Yeni bir hayat kuracağız, çok heyecanlıyım"

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçiş için bekleyen Hüseyin Musa, AA muhabirine, 2019'da geldiği Türkiye'den memleketi Şam'a gitmek üzere ayrıldığını söyledi.

Türkiye'de kaldığı sürece Şanlıurfa'da ikamet ettiğini belirten Musa, "Çok şükür savaş bitti, Esed gitti. Türk milletine, devletine, Cumhurbaşkanı'na çok teşekkür ederim. Annem, babam, tüm akrabalarım Şam'da. Yeni bir hayat kuracağız, çok heyecanlıyım." dedi.

Muhammed El Bekur da yaklaşık 11 yıldır Türkiye'de olduklarını ve 7 kişilik ailesiyle İdlib'e döndüğünü dile getirerek, Türkiye'ye misafirperverliği için teşekkür etti.

12 yaşındaki Muna Elşindi de ülkesine dönmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Halep'e dönmek üzere sınır kapısına gelen Mahmut Bilal de 10 yıldır Mersin'de yaşadıklarını belirterek, "Çok şükür Türkiye'de bulunduğumuz süre içinde hiçbir sıkıntı yaşamadık, mutluyduk. Şimdi savaş bitti, artık gidiyoruz. Türkiye'den Allah razı olsun. Suriye'de Allah bize yardım edecek, sonra yavaş yavaş her şey yoluna girecek." diye konuştu.

2 yaşındaki İbrahim ailesiyle birlikte ülkesine gitti

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda işlem için ailesiyle sıra bekleyen 2 yaşındaki Murfed İbrahim'in jandarma ekiplerine sarılması ve oyun oynaması dikkati çekti.

Jandarma ekibinin de sevgisini gösterdiği küçük İbrahim, işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailesiyle ülkesine gitti.

"Tüm Türklere kapımız açık"

Yaklaşık 11 yıl önce ülkesindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan 24 yaşındaki Ahmed Kassar ve annesi de ülkelerine dönmek üzere Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi.

Türk Kızılay İstanbul Toplum Merkezindeki Türkçe kursuna katılarak dil öğrenen Kassar, aynı merkezde dil ve kuaförlük kursuna katılan annesiyle işlemlerini tamamlayıp memleketi Halep'e döndü.

Kassar, giderken cebine harçlık koyarak kendilerini uğurlayan Türk komşularına teşekkür etti.

Ülkesine geçiş için Cilvegözü Sınır Kapısı'na gelen Türk Kızılayın kendisine yardımcı olduğu Kassar, gazetecilere, Halep'te annesiyle sıfırdan bir hayat kuracaklarını söyledi.

Bunun için heyecanlı ve mutlu olduğunu anlatan Kassar, şöyle konuştu:

"Türkiye bizim ikinci memleketimiz. Ben her şeyi unuturum ama Türkiye'yi unutmam, Suriye'de doğdum ama Göztepe'de Türk arkadaşlarımla, dostlarımla büyüdüm. Onlara da buradan seslenmek istiyorum; hepinizi çok seviyorum, hakkınızı helal edin. Güney anneye de çok selam olsun, bana çok yardımcı oldu, o da benim ikinci annem. Helalleştik, Türkiye'de, biri uzun yola giderken harçlık verilirmiş, bana da harçlık verdiler, 'tekrar gel, kapımız hep açık' dediler. Gerçekten çok iyiler, bu dünyada iyi insanlar var. Biz de onları davet ettik, inşallah gelirlerse tüm Türklere kapımız açık. Onlar nasıl bize kapılarını açtılarsa bizim kapımız da her zaman onlara açık. Sizi bekliyoruz Halep'e, işler tam otursun, düzelsin siz de gelin bizim ülkemizi görün."

Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndan da geçişler sürüyor

Kilis'teki Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda da yoğunluk oluşturan Suriyeliler, Geri Gönderme Merkezi'ndeki işlemlerinin ardından ülkelerine gidiyor.

Türkiye'ye 11 yıl önce sığınan Ahmet Sabbak (40), ev sahipliğinden dolayı Türk milletine teşekkür etti.

Sabbak, "Türk halkından Allah razı olsun. Savaş bittiği için Suriye'ye dönüyoruz." diye konuştu.

9 yaşındaki Cudi Ali ise Türkçeyi okulda öğrendiğini belirterek, "Suriye'de savaş bitti, çok şükür gidiyoruz. Türkiye'ye çok teşekkür ederim. Ben Türkiye'yi çok seviyorum." dedi.

Kilis Valisi Tahir Şahin de Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndaki Geri Gönderme Merkezi'ni ziyaret ederek çalışmaları inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.