Gündem

Yurtta 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ekip  | 30.08.2024 - Güncelleme : 31.08.2024
Yurtta 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

Ankara

İstanbul Valiliğince düzenlenen törende, Vali Davut Gül, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Tokel ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Törene, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, askeri erkan, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları da Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu.

İBB Başkanı İmamoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "30 Ağustos Zafer Bayramı ile beraber istiklalimizin, Cumhuriyet'imizin nasıl sağlam temellere oturduğunun, nasıl büyük bir mücadele verildiğinin gururu ve duygusu içimizi kaplar." dedi.

Fatih'teki Vatan Caddesi'nde düzenlenen tören, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Tokel'in tören aracının üzerinden birlikleri ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama mesajı okundu.


Törende, Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden Nil Genç "Akdeniz", Ayberk Efe Erdem ise "Zafer Türküsü" şiirini okudu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kars Kafkas Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle devam eden törende daha sonra Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları personelinin yürüyüşüyle resmi geçit yapıldı.

Jandarma, emniyet ve İBB personeli ile askeri ve emniyet araçlarının yer aldığı geçit törenine vatandaşlar ilgi gösterdi.

İstanbul Valiliğince, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla resepsiyon verildi.

Şişli'de bir otelde düzenlenen programda Vali Davut Gül ve eşi Gülden Gül, 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Metin Tokel ve eşi Zennure Tokel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konukları girişte karşıladı.

Programa, mülki ve idari yetkililer, yabancı ülke ve azınlık cemaati temsilcileri, diğer protokol üyeleri, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajının okunmasının ardından konuşan Vali Gül, Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Gazi Meclisin bütün üyelerini, kahraman ordu ve askerleri minnetle andı.

Tarihin en büyük donanmalarının 106 yıl önce vatana çıkarma yaptıklarını ve aziz toprakların dört bir yandan düşman işgaline uğradığını anımsatan Vali Gül, "Cihan Harbi'nde yorgun düşen harap ve bitap durumdaki Türk Milleti'ni yeniden ayağa kaldıracak bir kıvılcıma ihtiyaç vardı. Bu kıvılcım, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da parladı, memleketin dört bir yanında özgürlük ateşine dönüştü. Tarih sahnesi bir milletin küllerinden doğuşuna şahit oldu. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, hürriyet sevdasıyla vatanını savunan milletimiz, Büyük Zafer'e giden yolu açtı." diye konuştu.

Vali Gül, "Ya kazanacağımız ya da tarihten silineceğimiz 26 Ağustos 1922 şafağında ölüme uçarcasına koşacak askerlerimiz, elleri tetikte hücum emrini bekliyordu." ifadesini kullanarak şöyle devam etti:

"Cumhuriyet'imizin temellerinin atıldığı o sabah, 200 bin Mehmetçik Afyon Ovası'na sel gibi aktı. 'Aylarca aşılamaz.' denilen engelleri bir bir yıktı. Büyük bir zafer kazandı. Biz bu zaferi, varını yoğunu, her şeyini feda ederek cephelere koşanlara, 'İman varsa imkan vardır.' inancıyla memleketin her karış toprağına adını kanıyla, canıyla yazanlara borçluyuz. Malazgirt'ten Mohaç'a, Sakarya'dan Büyük Taarruz'a, şanlı tarihimizdeki büyük zaferlerin arkasında hep aynı ruh vardı. 15 Temmuz gecesi de ayakta olan bu ruh dünya döndükçe var olacaktır. Aziz milletimiz eşsiz fedakarlıklarla kazandığı bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğini ilelebet koruyacaktır."

Cumhuriyet'in 100 yaşını aştığını belirten Vali Gül, Cumhuriyet'in bağımsızlık istek ve iradelerinin en önemli nişaneleri olduğunu, şehit ve gazilerin bu mirasını istikbale taşımayı en büyük görev ve sorumluluk bildiklerini kaydetti.

Vali Gül, geleceğin büyük ve güçlü Türkiye'si, Türkiye Yüzyılı'nın inşası için Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde gayretle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Büyük Zafer'in 102. yıl dönümünü kutlayan Vali Gül, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu duygularla, Cumhuriyet'imizin banisi, Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum. Mekanları cennet, makamları ali olsun. Silahlı Kuvvetlerimizin terfi eden personelini tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum. Emekli olanlara hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum."

Programda daha sonra canlı müzik dinletisi sunuldu.

Antalya

Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Vali Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın yanı sıra milletvekilleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Vali Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek'in, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Resmi geçidin düzenlendiği programda Şahin ve Böcek, araçtan vatandaşları selamladı.

Halk oyunları gösterisinin sunulduğu törenin sonunda, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve öğrenciler tören geçişi yaptı.

Hulusi Şahin, Konyaaltı ilçesindeki bir otelde resepsiyon verdi. Eşi Ebru Şahin ile davetlileri karşılayan Şahin, masaları dolaşarak, şehit yakınları ve gazilerle sohbet etti.

Şahin, burada yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'nü kutladıklarını belirterek, ağustos ayının zaferler ayı, Türk ordusunun ve milletinin şanlı sayfalarının olduğu bir ay olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen konserde, şarkıcı Simge sevilen parçalarını seslendirdi. Simge'nin söylediği şarkılara katılımcılar da eşlik etti.

Muğla

Muğla'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Vali İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, milletvekilleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Vali Akbıyık, ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aras'ın, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra valilik makamında Vali Akbıyık, Aras ve milletvekilleri, vatandaşlar ve kurum temsilcileri ile bayramlaştı.

Halk oyunları gösterisinin sunulduğu törenin sonunda, İl Jandarma Komutanlığı, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve öğrenciler tören geçişi yaptı.

Törende, Muğla İl Jandarma Komutanlığı Zıpkınlar Komando Taburu gösteri gerçekleştirdi.

Meydandaki törenin ardından Muğla'daki şehitliklere karanfil bırakılıp dua edildi.

Kentteki bir işletmede verilen resepsiyonda, davetlileri Vali Akbıyık ve eşi Sevim Akbıyık karşıladı.

Masaları dolaşarak, şehit yakınları ve gazilerle sohbet eden Akbıyık, yaptığı konuşmada, ​​​​​​​milli egemenlik, birlik, beraberlik, anlayış ve idealizmin eseri olan 30 Ağustos Zaferi'nin 102'nci yıl dönümünü milletçe kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayan Akbıyık, "Başkomutanlık Meydan Muharebesinin eşsiz komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını, vatan toprağı uğrunda canlarını feda eden şehitlerimiz ve şanlı gazilerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularıyla anıyorum." dedi.

Akbıyık, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği "Türkiye Yüzyılı" vizyonunda aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğini vurguladı.

Vali Akbıyık, protokol üyeleri ve vatandaşlarla 30 Ağustos Zafer Bayramı pastasını kesti.

Resepsiyona, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, CHP Milletvekili Cumhur Uzun, İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun, 21. ve 24. dönem milletvekili Aydın Ayaydın, kaymakamlar, bazı siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Atatürk Caddesi'nde düzenlenen fener alayında, katılımcılar ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle marşlar eşliğinde yürüdü.

Kutlamalara katılan motosiklet sürücüleri de konvoy oluşturdu. Marmaris Belediyesi tarafından, Atatürk Meydanı'nda düzenlenen konserde, Murat Karahan, Levent Gündüz ve Efe Kışlalı'dan oluşan "3 Tenor", Orkestra Şefi Alper Kömürcü yönetiminde seçkin eserleri seslendirdi.

Bodrum'daki marina girişinde başlayan fener alayı, Belediye Meydanı'nda tamamlandı. Havai fişek gösterisi ve Bodrum Kent Orkestrası'nın konseriyle sona erdi.

Menteşe'de Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan fener alayı, Atatürk Anıtı'nda sona erdi. Şarkıcı Manga, konser verdi.

Milas'ta ellerinde bayrak ve meşalelerle marşlar eşliğinde Atapark'a yürüyen vatandaşlar, Zakkum konserine katıldı.

Fethiye'de Özgecan Anıtı'ndan başlayıp, Beşkaza Meydanı'nda sona eren fener alayının ardından, Adamlar grubu sahne aldı.

Isparta

Isparta'da tören, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda protokol üyelerince Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mustafa Kahraman, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen vatandaşları selamladı.

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunması ve tören birliklerinin geçişinin ardından sona erdi.

Belediye önünde toplanan vatandaşlar, protokol üyeleriyle beraber ellerinde bayrak ve fenerlerle valilik önüne yürüdü.

Burada saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Program, Fahriye Kuru'nun verdiği konserle sona erdi.

Burdur

Burdur'da da tören, Vali Türker Öksüz'ün Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Çeşitli spor müsabakalarında başarı elde eden sporculara protokol üyelerince ödülleri takdim edildi.

Halk oyunları gösterisinin yapıldığı etkinlik, tören geçişinin ardından sona erdi.

Gaziantep

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Garnizon Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Halil Uğur, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından tören İstasyon Meydanı’nda devam etti.

Burada askeri araca binen Vali Çeber, katılımcıları selamladı. Halk oyunları gösterisinin de yapıldığı törende öğrenciler şiir okudu.

Askeri zırhlı araçların da yer aldığı geçiş töreniyle program sona erdi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ile Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Oruç, Şehitlik Anıtı'na çelenk sundu.

Katılımcılar, ziyaret ettikleri şehit kabirlerine karanfil bırakıp dua etti.

Cumhuriyet Caddesi'nde devam eden tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Şıldak ile Oruç ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya, askeri araçtan alanda bulunanları selamladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma, şiirler ve mehter takımı ile halk oyunu ekibinin gösterilerinin ardından program geçit töreniyle sona erdi.

Kahramanmaraş

6 Şubat depremlerinde ağır hasar aldığı için yıkılan eski valilik binası önündeki törende, Vali Mükerrem Ünlüer, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Er ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Şeyhadil Mezarlığındaki Kahramanmaraş Şehitliği'ne ziyaret gerçekleştirildi. Burada Vali Ünlüer ve protokol üyeleri tarafından şehit mezarlarına karanfil bırakılırken Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Daha sonra protokol üyeleri Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bulvarı’nda devam eden törende, askeri araçla caddeden geçerek halkı selamladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar ve şiirlerin okunmasının ardından program geçit töreniyle sona erdi.

Malatya

Malatya'da Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na Malatya Valisi Seddar Yavuz, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erman Kiraz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er tarafından çelenk sunuldu.

Anıt önündeki törenin ardından Yavuz makamında askeri ve mülki erkanın tebriklerini kabul etti.

İnönü Caddesi'nde devam eden tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Yavuz, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Levent Ergün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er askeri araçtan alandakileri selamladı.

Daha sonra askeri tören birlikleri ve zırhlı araçlar geçiş yaptı.

Bir otelde gerçekleştirilen resepsiyonda konuşan Vali Seddar Yavuz, büyük milletler her zaman krizlerden çıkmayı ve büyük liderler yetiştirmeyi başarmış milletler olduğunu söyledi.

Tarihteki en büyük milletlerden bir tanesinin Türk milleti olduğunu anlatan Yavuz, "Bizim adımız Türk ve Türk milletiyiz, bunla her daim onur ve gururluyuz. Bağrında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü çıkarmış ve Kurtuluş Savaşı sonunda da genç yeni bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Devletin kurulmasının en önemli adımlarından biri tanesi bugün kutladığımız zafer." diye konuştu.

Vali Yavuz, Kurtuluş Savaşının eşsiz komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitleri ve kahraman gazileri rahmet, minnet ve şükranla andıklarını kaydetti.

Resepsiyona CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bacanlı, kamu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve askeri erkan katıldı.

Adıyaman

Adıyaman Valilik bahçesinde düzenlenen törende Vali Vekili Ali Erdoğan, Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, 20'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Üzeyir Durmuş, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, valilik makamında kabulle son buldu.

Kilis

Kilis'te de Asri Mezarlık'taki şehitlikte düzenlenen programda İstiklal Marşı, Kur'an-ı Kerim ve dua okundu, şehitlerin mezarlarına karanfil bırakıldı.

Vali Tahir Şahin, Belediye Başkanı Hakan Bilecen ve Garnizon Komutanı Vekili Piyade Albay Coşkun Karaca tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Şahin, protokol üyelerinin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Program günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar, şiirlerin okunması, yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve geçit töreniyle son buldu.

Canpolat Paşa Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen resepsiyonda konuşan Vali Tahir Şahin, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı büyük bir onur ve heyecanla kutlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Şahin, şöyle konuştu:

"1919 yılında Samsun'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin ve kalıcı bir zafere ulaşmıştır. 30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğu tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir. Bu zafer, tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden doğuşunun, şahlanışının, tarih sahnesine yeniden çıkışının ilanıdır. 30 Ağustos 1922, Türk milletinin vatanına olan bağlılığının, azminin ve kararlılığının en büyük göstergelerinden biridir."

Şahin, daha sonra davetlilerle sohbet edip bayramlarını kutladı.

Zafer Bayramı için hazırlanan özel pasta protokol üyelerince kesildi.

Programa Belediye Başkanı Hakan Bilecen, Garnizon Komutan Vekili Albay Coşkun Karaca, Adalet Komisyonu Başkanı Murat Serdar Çakıroğlu, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Coşkun, İl Emniyet Müdürü Aykut Korkmaz ve kurum müdürleri katıldı.

İzmir

İzmir'deki tören, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Çelenk sunulmasının ardından Vali Süleyman Elban, Valilik makamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Özsert ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden tören programında ise Vali Elban, Orgeneral Özsert ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, geçit töreniyle halkın bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Aydın

Aydın Valiliği önünde gerçekleştirilen törende Vali Yakup Canbolat, Garnizon Komutanı Personel Albay Mehmet Toker ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Üsteğmen Seyfeddin Özden'in günün önemine ilişkin konuşmasının ardından halk oyunu gösterisi sunuldu.

Gösterinin ardından Vali Canbolat, makamında tebrikleri kabul etti.

Programa aralarında AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan, Evrim Karakoz'un da yer aldığı belediye başkanları, siyasi parti ve kurum temsilcileri katıldı.

Denizli

Denizli Valiliği önündeki törende, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Coşkun ve Çavuşoğlu, tören aracı üzerinden Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda toplanan vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı, halk oyunları gösterisi ve tören geçişi gerçekleştirildi.

Törene vatandaşların yanı sıra TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Denizli milletvekilleri Nilgün Ök ve Şahin Tin, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, 11'inci Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Ulaştırma Albay Mehmet Cüneyt Balaban da katıldı.

Manisa

Manisa'da da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk sunulduğu kutlamalar kapsamında Vali Enver Ünlü, makamında tebrikleri kabul etti.

Hükümet Konağı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlama programında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını okundu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu programda Manisa 1. Komando Eğitim Tugay Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı komandolar, tüfekli gösteri sundu.

Tören, halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından geçit töreniyle sona erdi.

Uşak

Uşak 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'ndaki programda Vali Turan Ergün, Belediye Başkanı Özkan Yalım ve Garnizon Komutanı Albay Murat Erişen, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Uşak Valisi Turan Ergün, valilik binasında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'nda devam eden programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasının ardından Askerlik Şube Başkanı Üsteğmen İsa Ambarkaya günün anlamına ilişkin konuşma yaptı.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunduğu programda, halk oyunları ekipleri dans gösterileri sundu.

Program, tören geçişiyle sona erdi.

Atapark'ta toplanan vatandaşlar, bando takımı eşliğinde ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle Zübeyde Hanım Caddesi'nden 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'na yürüdü.

Yürüyüşte, 50 metre uzunluğunda Türk bayrağı açıldı.

15 Temmuz Şehitleri Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından havai fişek gösterisi gerçekleştirildi.

Yürüyüşe, Uşak Valisi Turan Ergün, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Garnizon Komutanı Albay Murat Erişen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Van

Van Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Bando takımının yer aldığı etkinlikte, halk oyunları gösterileri sunuldu, şiirler okundu.

Hakkari

Hakkari Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiirler okundu.

Bitlis

Bitlis'te Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kutlama mesajı okunduktan sonra, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Muş

Muş Valisi Avni Çakır ve beraberindeki heyet, Garnizon Şehitliği'nde dua ederek, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Daha sonra Kent Meydanı'nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Çelenklerin sunulmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın günün anlam ve önemine ilişkin mesajı okundu.

Kayseri

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Vali Gökmen Çiçek, Garnizon Komutanı Tümgeneral Kadircan Kottaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda Çiçek, Kottaş ve Büyükkılıç, askeri araçla törene katılanları selamladı.

Hava Mühendis Binbaşı Emre Ciminli, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Tören, şiir dinletisi ve halk oyunu ekibinin gösterisinin ardından askerlerin geçişiyle son buldu.

Nevşehir

Nevşehir'deki kutlama programı, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Öğrencilerin şiir okuduğu programda, Gazi Ortaokulu ile 75. Yıl İlkokulu halk oyunu ekibi gösteri sundu.

Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığında çeşitli branşlarda eğitilen köpeklerin temel itaat ve engel parkuru gösterisi sunduğu programda, okçuluk ve tekvando sporcuları sahne aldı.

Program, geçit töreninin ardından sona erdi.

Sivas

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Cüneyt Mutlu ve Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şimşek, şeref defterini imzaladı.

Şimşek, Mutlu ve Uzun daha sonra valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende ise Şimşek, Mutlu ve Uzun, tören aracından vatandaşların bayramını kutladı.

Konuşmaların yapıldığı, halk oyunu ekibinin gösteri sunduğu program, tören geçişiyle sona erdi.

Törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, AK Parti Sivas milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy ve il protokolü de katıldı.

Niğde

Niğde'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Cahit Çelik, Bor Garnizon Komutanı Albay Özcan Yetiş, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, Çelik, Özdemir ve Yetiş katılımcıların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

Bor Garnizon Komutanlığı'nda görevli Üsteğmen Gülsever Tohan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Çelik, daha sonra valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Derbent Kavşağı'nda bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle marşlar söyleyerek Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Yürüyüşün sonunda Niğde Belediyesi vatandaşlara müzik dinletisi sunuldu.

Törene, Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kırşehir

Kırşehir'de Cacabey Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Ardından Kırşehir Valiliğinde tebriklerin kabulü gerçekleşti ve valilik önünde tören düzenlendi.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Garnizon Komutanı Albay Erdinç Dinçer ve Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, törene katılanların bayramını kutladı.

Binbaşı Erdem Barış Alatekin günün anlam ve önemine yönelik konuşma yaptı.

Kırşehir Asayiş Komando Bölük Komutanlığı Jandarma Merasim Birliğinin gösterisi ve Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın konserinin ardından tören geçişiyle program sona erdi.

Valilik önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle Cacabey Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında bazı esnaf ve evlerinin balkonuna çıkan vatandaşlar da yürüyüşe katılanlara destek verdi.

Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla fener alayı sona erdi.

Daha sonra Kırşehir Belediyesince Cacabey Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, sanatçılar İshak Asarkaya, Ahmet Tekkuş ve Nurdan İpek, Kaman Belediyesi organizasyonunda ise Cumhuriyet Meydanı'nda Nadide Sultan ve Ahmet Şafak sahne aldı.

Yozgat

Yozgat Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı Kazım Arslan ve Garnizon Komutanı Hava İkmal Albay Mustafa Murat Hasbioğlu, katılımcıların bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasından sonra Jandarma Üsteğmen Mutlu Erdoğan konuşma yaptı.

Öğrenci ve askerler şiir okudu, komandolar gösteri sundu.

Halk oyunları ekiplerinin folklor gösterisinin ardından tören, öğrenci ve askerlerin geçişiyle sona erdi.

Kırıkkale

Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Mehmet Makas, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş ve Belediye Başkanı Ahmet Önal, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Fevzi Çakmak Caddesi'nde devam eden programda Makas, Durmuş ve Önal, askeri araçla törene katılanları selamladı.

Konya

Konya'daki törenler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Ferit Paşa Caddesi'nde devam eden törende, Vali Vahdettin Özkan, askeri araçla halkı selamladı.

Yapılan konuşma ve şiirlerin okunmasıyla devam eden törende, halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler yaptı.

Program, geçit töreninin ardından sona erdi.

Karaman

Karaman'da Cumhuriyet Parkı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

15 Temmuz Aktekke Demokrasi Meydanı'nda devam eden kutlamalarda Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim ve Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, vatandaşların bayramını kutladı.

Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından, Jandarma Komando Birliği ve halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından geçit töreniyle sona erdi.

Aksaray

Aksaray'da ise 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen kutlamalarda, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Evren Dinçer, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Kumbuzoğlu, 30 Ağustos Zaferi'nin tarihe altın harflerle yazılmış eşsiz bir zafer olduğunu söyledi.

Türkiye'nin mazisinin zaferlerle dolu olduğunu belirten Kumbuzoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitleri rahmetle andıklarını kaydetti.

Tören, Jandarma Komanda Birliği ve halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından geçit töreniyle sona erdi.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'daki törenler kapsamında da Kocatepe Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı atışı yapıldı.

Kurtuluş Savaşı'nda Giresun'dan gönüllü olarak yola çıkan, 42 ve 47'nci alayları oluşturan askerlerden 14'ünün mezarının bulunduğu, ilçeye bağlı Doğanlar köyündeki Giresunlular Şehitliği'nde anma töreni düzenlendi.

Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra İscehisar Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Giresun Federasyonu tarafından şehitlik anıtına, çelenk sunuldu.

Konuşmaların ardından şiirlerin okunduğu program, Giresun Kültür Evi'nin gezilmesinin ardından sona erdi.

Törene, İscehisar Kaymakamı Özlem Kılıçtürk, Belediye Başkanı Seyhan Kılınçarslan, Seydiler Belediye Başkanı Adem Tokdemir, Giresun Federasyonu Başkan Yardımcısı Zafer Tahmaz, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Edirne

Edirne'deki tören, Atatürk Anıtı'nda Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Muharrem Eminoğlu ve Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'ın çelenk sunmasıyla başladı.

Bando eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Tören halk oyunları gösterisi, askeri birlikler ve askeri araçların geçişiyle sona erdi.

Edirne'de kutlama kapsamında kentteki bir tesiste tertiplenen kabulde davetlileri Vali Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer karşıladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Sezer, yaptığı konuşmada, Türk milletinin tarih boyunca bağımsızlığından ödün vermeyip hür yaşamayı seçtiğini söyledi.

Kahraman Mehmetçiklerin bugün de terörle mücadelede ülkenin güvenliği ve çıkarları için bu ruhu yaşattığını belirten Sezer, "Onlar vatan sevgisini ve bağımsızlık aşkını yüreklerinde taşımaktadırlar. Bu toprakların sahipsiz olmadığını bir kere daha herkese göstermektedirler." dedi.

Sezer, vatan sancağını devralanlar olarak gelecek nesillere güçlü bir Türkiye bırakmak için herkese büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Programa, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Muharrem Eminoğlu, Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, şehit yakınları, gaziler, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bu arada kentte Edirne Belediyesi tarafından Zafer Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Kırklareli

Kırklareli'nde Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Birol Ekici, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Köse ve Belediye Başkanı Derya Bulut Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından tören Kırklareli Valiliğinde devam etti.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen kutlama mesajı okundu.

Üsteğmen Göktuğ Topsakal'ın yaptığı konuşmanın ardından halk oyunları gösterisi sunuldu, şiirler okundu.

Daha sonra Kırklareli Jandarma Komutanlığı Komando Birliği ekiplerince hazırlanan zeybek gösterisi gerçekleştirildi.

Tören, askeri birlikler ve araçların geçişiyle sona erdi.

Valilikçe kabul töreni gerçekleştirildi.

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen kabulde, Kırklareli Valisi Birol Ekici, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Köse, Belediye Başkanı Derya Bulut tebrikleri kabul etti.

Törende Ekici, protokol üyeleri, şehit aileleri ve gaziler tarafından pasta kesildi.

Ekici, yaptığı konuşmada, Büyük Zafer'in 102. yılının coşkuyla kutlandığını söyledi.

Türkiye'nin artık dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğunu vurgulayan Ekici, "Gurur duyduğumuz ordumuz dünyada 8'inci büyük ordu. Ne kadar gururduysak azdır." dedi.

Kabul töreninin ardından Zafer Yürüyüşü düzenlendi.

Tekirdağ

Tekirdağ'da törenler Valilik önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunması ile başladı.

Tören, askeri birlikler ve araçların geçişiyle sona erdi.

Süleymanpaşa Belediyesince düzenlenen yürüyüşte, Tekirdağ Valiliği önünde toplanan grup, ellerinde bayraklar ve fenerlerle sahil dolgu alana kadar yürüdü.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar da bayraklarla süslenen 40 tekneyle denizde tur attı.

Tekirdağ Motosiklet Derneği üyeleri de Hükümet Caddesi'nde bayraklar taşıyarak kortej düzenledi.

Bursa

Bursa'da Büyük Zafer'in 102. yılı kutlamaları, Vali Erol Ayyıldız, Garnizon Komutan Vekili Tümgeneral Fedai Ünsal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından Heykel semtindeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Atatürk Caddesi'ndeki törende ise Vali Ayyıldız, Tümgeneral Ünsal ve Belediye Başkanı Bozbey, aracın üzerinden halkın bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunduğu, halk oyunu gösterilerinin sunulduğu program, resmigeçitle sona erdi.

Eskişehir

Eskişehir Vilayet Meydanı'ndaki törende, Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Hava Orgeneral İsmail Güneykaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törenin ardından Vali Aksoy, makamında tebrikleri kabul etti.

Atatürk Bulvarı'nda düzenlenen etkinlikte, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zafer Bayramı mesajı okundu. Törende, Vali Aksoy ve Belediye Başkanı Ünlüce askeri araçtan halkı selamladı.

Hava Pilot Binbaşı Tuğrul Yener'in Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşmasının ardından Odunpazarı Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibi tarafından zeybek gösterisi sunuldu.

Balıkesir

Balıkesir'de ilk olarak Vali İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Kuvayımilliye Meydanı'ndaki tören ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende, Ustaoğlu, Akın ve Duman, vatandaşları selamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın günün anlam ve önemine ilişkin mesajı okundu.

Hava Pilot Kurmay Albay Timur Geceoğlu, günün önemine dair konuşma yaptı.

Tören, şiirlerin okunması, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisi, jandarma komandolar ve vatandaşların birlikte sergilediği halk oyunlarının ardından geçit töreniyle sona erdi.

Çanakkale

Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın ardından meydandaki tören sona erdi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı botları, denizde su gösterisi yaptı.

Kütahya

Kütahya Zafer Meydanı'nda Vali Musa Işın, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Mustafa Baş ile Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Işın, makamında tebrikleri kabul etti.

Dumlupınar şehitleri anısına fener alayı düzenlendi.

Kütahya Belediyesi önünden başlayan alaya katılanlar, Tugay Bandosu eşliğinde Atatürk Bulvarı'ndan geçerek Zafer Meydanı'na yürüdü.

Kütahya Valiliği ve Kütahya Belediyesi işbirliğinde düzenlenen alaya vatandaşlar ilgi gösterdi.

Törene Vali Musa Işın, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bilecik

Bilecik Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Vali Şefik Aygöl, Eskişehir Hava Savunma Komutanı Hava Tümgeneral Ertunç Ertufanlı ve Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Öğrencilerin şiir okuması ve geçit töreninin ardından Vali Aygöl, makamında tebrikleri kabul etti.

Vali Aygöl ve beraberindeki protokol üyeleri, şehitlikte devam eden tören kapsamında şehit mezarlarına çiçek bıraktı.

Tören mangası tarafından saygı atışının yapıldığı tören, Aygöl'ün şehitlik defterini imzalamasıyla tamamlandı.

Bilecik Belediyesi tarafından organize edilen 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Atatürk Parkı'nda başlayan fener alayı, Tevfikbey Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinden devam ederek Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi.

Sakarya

Sakarya Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törene, Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutan Vekili Albay Ramazan Sedat Baş, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, gaziler ve protokol üyeleri katıldı. Daha sonra Valilik'te tebrikler kabul edildi.

Adapazarı Kültür Merkezi önünde devam eden törende, Vali Karadeniz, Baş ve Alemdar, katılımcıları selamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos mesajının okunduğu etkinlikte, Piyade Üsteğmen Latif Altun günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı.

Kutlamalar, Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde yapılan resmi geçitle sona erdi.

Sakarya Ormanpark'ta Valilik tarafından düzenlenen törene, Vali Yaşar Karadeniz ve eşi Zehra Karadeniz'in yanı sıra Garnizon Komutan Vekili Albay Ramazan Sedat Baş, AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu ile belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı.

Karadeniz, buradaki konuşmasında, 30 Ağustos'un, 19 Mayıs 1919'da başlayıp 9 Eylül 1922'de sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'nın önemli evrelerinden birisi olduğunu söyledi. O günkü koşullarda imkansızlıklar içinde tüm dünyaya ve o günün emperyalist ülkelerine karşı milletin top yekun savaş verdiğini dile getiren Karadeniz, milletin birliği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlik konusundaki dehası ve çalışma arkadaşlarının o dönemde yetişen çok iyi subaylar olmasının zaferi kazandırdığını belirtti.

Karadeniz, bir arada olunduğu takdirde Türk milletinin yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını ifade ederek, "Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece asla İstiklal Savaşı vermek zorunda kalmayacağız. Bir daha İstiklal Marşı yazmak zorunda kalmayacağız. Türkiye Yüzyılı hedefine hep birlikte ulaşmış olacağız inşallah." diye konuştu.

Daha sonra Demokrasi Meydanı'nda başlayan fener alayına katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar, orkestra eşliğinde kent merkezinden geçerek Millet Bahçesi'ne yürüdü.

Millet Bahçesi'nde Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın verdiği konser dinlenildi.

Katılımcılar, konserin ardından açık hava sinemasında Kurtuluş filmini izledi.

Kocaeli

Kocaeli'de Valilik önünde düzenlenen törende, Vali İlhami Aktaş, Deniz Eğitim Öğretim ve Garnizon Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın vatandaşları selamladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Deniz İstihbarat Yarbay Serkan Delen, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Şiir dinletisi, mehter takımı ve halk oyunları gösterisiyle devam eden program, tören geçişiyle sona erdi.

Ayrıca kutlamalar kapsamında "TCG Poyraz" hücumbotu, İzmit Yat Limanı'nda halkın ziyaretine açıldı.

Ziyaretçileri karşılayan mihmandarlar, geminin hikayesini anlatıp özellikleri hakkında bilgi verdi.

Kocaeli Valiliği bahçesindeki resepsiyonda, Vali İlhami Aktaş tören alanına gelen davetlileri karşılayarak bayramlarını kutladı.

Resepsiyona, kent protokolünün yanı sıra askeri erkan, gaziler, engelliler, güvenlik mensupları ve kurum müdürleri katıldı.

Konuklara ikramda bulunuldu.

Etkinlikler kapsamında İzmit ilçesindeki Kültür Tepesi'nden başlayarak fener alayı düzenlendi.

Çevredeki vatandaşların da alkışlarla eşlik ettiği fener alayı, İzmit Anıtpark'ta sona erdi. Burada şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Karamürsel ilçesinde de Altınkemer otoparkında başlayan fener alayı, Atatürk Anıtı'nda tamamlandı.

Vatandaşlar, yürüyüşü şarkılar ve alkışlar eşliğinde yaptı.

Gezen Motorcular Derneği, Kocaeli Motosiklet Sevdalıları Derneği ve Karamürsel Motosiklet Kulübü üyeleri de bayraklar taşıyarak fener alayına eşlik etti.

Zonguldak

Zonguldak Valiliği önündeki törende, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Valilik'te tebrik töreni gerçekleştirildi.

Belediye Kültür Merkezi önünde devam eden törende ise Vali Osman Hacıbektaşoğlu ve Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, katılımcıları selamladı.

Etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos mesajı okundu.

Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Ayhan Kafalı'nın konuşmasının ardından bir öğrenci tarafından şiir okundu, halk oyunları gösterisi sunuldu.

Karadeniz Ereğli'den bisikletle gelen sporculara ödüllerinin verilmesinin ardından Türk bayrağı, Vali Hacıbektaşoğlu'na teslim edildi.

Tören sonunda kortej geçişi yapıldı, il protokolü hatıra fotoğrafı çektirdi.

Zonguldak'ta da tren garı önünde başlayan fener alayında vatandaşlar, Türk bayrakları ve meşalelerle Valilik hizmet binasına kadar yürüdü, marşlar okudu.

Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Büyük Zafer'in 102. yılı kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'nin vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesiyle mazlum devletlere örnek olduğunu ifade eden Erdem, emperyalizme karşı büyük bir mücadele veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına şükranlarını sunduğunu dile getirdi.

Konuşmanın ardından program kapsamında konserler verildi.

Karabük

Karabük'te Valilik bahçesinde düzenlenen törende, Vali Mustafa Yavuz, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Yavuz Çörek tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra, Vali Yavuz, makamında tebrikleri kabul etti.

Kemal Güneş Caddesi'ndeki etkinliklerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Ağustos mesajı okundu.

Ardından Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı personeli gösteri sundu.

Törende şiir okundu ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

Kutlamalar, Karabük Belediyesi bando takımı eşliğinde yapılan resmi geçitle sona erdi.

Bolu

Bolu'da Anıt Park'ta düzenlenen törende, Vali Erkan Kılıç, Garnizon Komutan Vekili Albay Cavit Nartop ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Kent meydanında gerçekleştirilen tören, sayı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Daha sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki mehter takımı ile halk oyunu ekibi tarafından gösteri sunuldu.

Vali Kılıç tarafından yurt içinde ve yurt dışında başarı gösteren sporculara hediyeler takdim edildi.

Sporcuların gösterisinin ardından Bolu 2. Komando Komutanlığında görevli komandoların da yer aldığı kortej yürüyüşü yapıldı.

Karaçayır Mahallesi'ndeki konser alanında sahne alan Bengü'nün şarkılarına binlerce kişi eşlik etti.

Sahneye çıkan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve eşi Meral Özcan, Bengü'ye teşekkür ederek, vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

Kendisini dinlemek için gelenlere teşekkür eden Bengü de Bolu'yu sevdiğini belirterek, Bolu halkının zafer bayramını kutladı.

Bartın

Bartın'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Vali Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Erkan Şahin ve Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya tarafından Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Arslan'ın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda kutlama programı düzenlendi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma sonrasında, Bartın Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından halk oyunları gösterileri sunuldu, müsabakalarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Etkinlik, kortej geçişiyle sona erdi.​​​​​​​

Düzce

Düzce'de Anıtpark Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Selçuk Aslan, Belediye Başkan Yardımcısı Burak Coşkun, Jandarma Alay Komutanı Mustafa Tetik ve İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüler, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Sonrasında Vali Aslan, makamında tebrikleri kabul etti.

Valilik meydanında devam eden etkinliklerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Ağustos mesajı okundu.

Daha sonra, Düzce Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı personeli gösteri sundu.

Düzce Belediyesi mehter ekibinin gösteri sunduğu program, kortej geçişinin ardından sona erdi. 

Kentte gün boyu çeşitli etkinliklerle kutlanan zafer bayramı dolayısıyla akşam saatlerinde de kortej ve açık hava sineması etkinliği yapıldı.

Vatandaşlar, ellerinde meşale ve Türk bayraklarıyla bayram coşkusunu yaşadı. Düzce Belediyesi önünden başlayan yürüyüşler, Anıt Park Meydanı'nda sona erdi.

Millet Bahçesi'nde, dev ekrandan Kurtuluş filmi gösterildi.

Erzurum

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Vali Çiftçi, Tümgeneral Altuğ ve Sekmen'in askeri araçla vatandaşları selamladığı programda, kutlama mesajları okundu.

Şiirlerin okunduğu törende, halk oyunları ekibi gösteri sundu, mehteran takımı marşlar çaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen kutlama mesajının okunduğu program, tören geçişiyle son buldu.

Palandöken Kayak Merkezi'ndeki otelde gerçekleştirilen kabulde Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ile eşi Azime Çiftçi davetlileri karşıladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Çiftçi, yaptığı konuşmada, Büyük Zafer'in yıl dönümünde sevinçlerine ortak olan katılımcılara teşekkür etti.

Bayramın önemine değinen Çiftçi, şunları kaydetti:

"Başta Cumhuriyet'imizin banisi, Kurtuluş Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları olmak üzere vatanı uğruna seve seve can veren şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Şair Cahit Külebi'nin 'Ağladığım senin içindir, güldüğüm senin için, öpüp başıma koyduğum ekmek gibisin' dediği aziz vatanımızda ezan sesleri altında, ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde, hep beraber kıyamete kadar yaşamak aziz milletimize nasip olsun. Devletimiz ebet müddet olsun."

Programa 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, kurum müdürleri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Erzincan

Erzincan'daki tören, Vali Hamza Aydoğdu, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Murat Ataç ile Belediye Başkanı Bekir Aksun'un Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Aydoğdu, Ataç ve Aksun, valilikte tebrikleri kabul etti.

Ordu Caddesi'ndeki törende de Aydoğdu, Ataç ve Aksun, aracın üzerinden vatandaşların bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunduğu program, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından askeri birliklerin geçit töreniyle tamamlandı.

Ağrı

Ağrı'da tören, Abide Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na, valilik, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığı çelengi sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden programda, Vali Mustafa Koç, Milli Savunma Bakanlığı Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Tümgeneral Sinan Eren ve beraberindekiler Hava Şehitliği Anıtı'na karanfil bıraktı, dua etti.

Valilik makamındaki tebriklerin kabulünün ardından adliye önünde devam eden programda, Vali Koç, programa katılan askerler, protokol ile vatandaşları selamlayıp bayramlarını kutladı.

Çeşitli etkinliklerin yapılıp geçit töreniyle sona eren programın ardından şehitlik ziyareti yapılarak mezarlara karanfil bırakıldı.

Burçin Uysal Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen kabul törenine katılanlar, Vali Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç tarafından karşılandı.

Vali Koç'un şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilenip sohbet ettiği program, pasta kesimiyle sona erdi.

Ardahan

Ardahan'daki törenler, valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Valilik makamında tebriklerin kabulünün ardından Kongre Caddesi'nde devam eden programda, Vali Hayrettin Çiçek, Garnizon Komutan Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Belediye Başkanı Faruk Demir, vatandaşların Zafer Bayramı'nı kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen kutlama mesajının okunduğu program, şiirlerin okunması, müzik dinletisi ile halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreni ile sona erdi.

Kaptanpaşa Mahallesi'nde Ardahan Askeri Gazino bahçesinde gerçekleşen program sırasında yoğunlaşan yağmur, davetlilere zor anlar yaşattı.

Vali Hayrettin Çiçek ve eşi Berna Çiçek, programa gelen davetlilerle tek tek selamlaşarak bayramlarını kutladı.

Hayrettin Çiçek, burada yaptığı konuşmada, yağmur altında program düzenlediklerini belirterek, "Ardahan'ımızın da güzelliği bu. Böyle sıcaktan bunalmıyoruz. Nice yüzyıllara inşallah. Rabbim ülkemizi, memleketimizi, ulusumuzu her alanda muvaffak etsin. Nice zaferler nasip etsin. Nice yüzyıllar diliyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun." dedi.

Çiçek ve eşi Berna Çiçek'in şehit aileleri ve gaziler ile bir süre sohbet ettiği program, Büyük Zafer'in 102. yıl dönümü anısına kesilen pasta ile sona erdi.

Ardahan Belediyesinden yapılan açıklamada ise 30 Zafer Bayramı dolayısıyla planlanan halk konserinin yağmur nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

Kars

Kars'ta tören, Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı'na protokol tarafından, çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Hükümet Konağı önünde devam eden programda, Vali Ziya Polat, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez ile halkın bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen kutlama mesajının okunduğu programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunduğu, mahalli ve Kafkas halk oyunları gösterisinin yapıldığı program, Kağızman Jandarma Komando Tabur Komutanlığının gösterisinin ardından tören geçişi ve araç korteji ile son buldu.

Iğdır

Iğdır'da Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda devam etti.

Burada, Iğdır Valisi Ercan Turan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cavit Tütüncü, askeri personeli ve vatandaşı selamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen kutlama mesajının okunduğu programda, şiirlerin okundu, halk oyunları ve spor gösterileri yapıldı.

Program, geçit töreniyle son buldu.

Tunceli

Tunceli'de de Valilik bahçesinde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Bülent Tekbıyıkoğlu makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Atatürk Stadı’nda devam eden kutlama programında, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar ile kick boks ve köpekli tim gösterileri yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos ile ilgili kutlama mesajının okunduğu program, çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve geçit töreninin yapılmasıyla sona erdi.

Kentin Ovacık, Pülümür, Hozat, Mazgirt, Çemişgezek, Nazımiye ve Pertek ilçelerinde de kaymakamların katılımıyla etkinlikler düzenlendi.

Samsun

Samsun'da ilk tören Onur Anıtı'nda düzenlendi. Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala'nın anıta çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra kutlamalar Sahil Yolu'nda devam etti. Buradaki etkinlikler Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi ile başladı.

Daha sonra Samsun Garnizon Komutanlığı Bando Takımı mini konser verdi.

Garnizon Komutanlığına bağlı komando birliklerinin yemininin ardından geçit töreni yapıldı.

Tokat

Tokat'ta Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Vali Abdullah Köklü ve Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu tarafından çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende şiirler okunması ve halk oyunu gösterisinin ardından geçit töreni gerçekleştirildi.

Amasya

Amasya'da Yavuz Selim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Vali Yılmaz Doruk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ve Belediye Başkanı Turgay Sevindi, vatandaşları ve tören birliklerini selamladı.

Sinop

Sinop'ta İskele Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunduğu tören, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle devam etti.

Komando birliği tarafından gösteri sunulan tören, tören geçişi ile son buldu.

Çorum

Çorum’da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Törende Vali Zülkif Dağlı, Albay Ömer Faruk Gelengeç, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ile çeşitli kurumların temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Daha sonra Vali Dağlı, Kadeş Barış Meydanı'nda devam eden törende vatandaşların bayramını kutladı.

Çorum Belediyesi ekiplerinin halk oyunları ve mehter gösterisi sunduğu etkinlikte komandolar, ay-yıldız koreografisi oluşturarak Türk bayrağı açtı.

Yıl içinde düzenlenen çeşitli müsabakalarda dereceye giren sporcuların ödüllendirildiği etkinlik, kortej geçişiyle sona erdi.

Kastamonu

Kastamonu'da Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti.

Vali Meftun Dallı, Belediye Başkanı Hasan Baltacı ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Ayhan Ocak'ın vatandaşların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Burada Personel Üsteğmen Yusuf Arıkan, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından mehteran ekibi gösteri sundu.

Programda İl Jandarma Komutanlığı arama kurtarma köpeklerinin gösterisi ile Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı timinin gösterileri ilgi gördü.

Program, tören geçişiyle sona erdi. 

Trabzon

Trabzon'da Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören, Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmail Yayan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tamamlandı.

Vali Yıldırım, daha sonra makamında düzenlenen törende tebrikleri kabul etti.

Kutlamalara, Cumhuriyet Meydanı'ndaki programla devam edildi.

Kutlamalar, geçit töreni ile sona erdi.

Kahramanmaraş Caddesi'nde düzenlenen fener alayına katılanlar, Büyükşehir Belediyesi Kanuni Bandosu eşliğinde 15 Temmuz Hürriyet ve Şehitler Parkı'na kadar yürüdü.

Türk bayrakları ve meşaleler taşıyan grup, daha sonra Atatürk Anıtı'nın önünde İstiklal Marşı'nı okudu.

Fener alayına, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya da katıldı.

Ordu

Ordu'daki kutlamalar ise Şarkiye Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde yapıldı.

Vali Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tamer İleri ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunduğu tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile tamamlandı.

Valilik makamındaki tebrik töreninin ardından kutlamalara yağış nedeniyle Başpehlivan Recep Kara Spor Salonu'nda devam edildi.

Program, tören geçişiyle sona erdi.

Rize

Rize'de de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlandı.

Vali İhsan Selim Baydaş, Garnizon Komutanı Albay Ferit Yüksel ve Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunması ile tamamlandı.

Gösteriler ve geçit töreni, yağmur nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Bayburt

Bayburt'taki tören ise Kent Meydanı'nda yapıldı.

Vali Mustafa Eldivan, Erzincan 3. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Erhan Kılıçaslan ve Belediye Başkanı Mete Memiş, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tamamlandı.

Vali Eldivan'ın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından kutlamalara, Cumhuriyet Caddesi'ndeki programla devam edildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapıldığı törende, öğrenciler ise şiir okudu.

Kutlamalar, geçit töreni ile sona erdi.

Artvin

Artvin'de, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Kutlamalar, Vali Cengiz Ünsal, Garnizon Komutanı Albay Muhammet Kelami Kablay ve Belediye Başkanı Bilgehan Erdem'in, Artvin Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Üsteğmen Kadir Erler, yaptı.

30 Ağustos zaferinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını teşkil ettiğini belirten Erler, 30 Ağustos zaferinin 102'nci yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Öğrencilerin şiir okuduğu ve halkoyunları gösterilerinin yapıldığı program, geçit töreniyle tamamlandı.

Gümüşhane

Gümüşhane'deki tören Valilik binası önünde gerçekleştirildi.

Vali Alper Tanrısever, Garnizon Komutanı Albay Recai Öztürk ve Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Jandarma Üsteğmen Şeyda Ertürk, konuşma yaptı.

Öğrencilerin şiir okuduğu kutlamalar, Vali Tanrısever'in makamında tebrikleri kabulü ile tamamlandı.

Giresun

Giresun'da da 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü törenle kutlandı.

Vali Mehmet Fatih Serdengeçti'nin Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

Halk oyunları gösterilerinin sunulduğu ve zafer şarkılarının seslendirildiği törende, il genelinde düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyelerince ödülleri verildi.

Program, geçit töreninin ardından sona erdi.

Belediye tarafından Yeniyol mevkisinde organize edilen fener alayına katılanlar, Türk bayraklarıyla Atatürk Meydanı'na yürüdü.

Saygı duruşunda bulunan grup, İstiklal Marşı'nı okudu.

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

Giresun'un bir Cumhuriyet şehri olduğunu belirten Gezmiş, Giresunluların 42 ve 47'nci gönüllü alayların torunları olduğunu kaydetti.

Belediye Başkanı Fuat Köse ise 42 ve 47'nci gönüllü alayların yurt savunması için zorlu şartlarda Afyonkarahisar'a gittiğini söyledi.

"Aba zıpkalılar" olarak da bilinen gönüllü alayların tam bağımsız Türkiye için Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda vatan toprağının her yerinde kahramanca savaştığının altını çizen Köse, "Atatürk'ün silah arkadaşları aba zıpkalıların hepsini saygıyla anıyorum ve rahmet diliyorum. Nice nice milli bayramlara diyorum." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Anıt Park'ta düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Valilik önünde devam eden törende, Vali Murat Zorluoğlu, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Gültekin Yaralı ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hacer Kurt, halkı selamladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı törende, şiirler okundu, halk oyunları ekibi gösteri, bando ekibi müzik dinletisi sundu.

Tören, helikopter ve birliklerin geçişiyle sona erdi.

Şırnak

Şırnak Valiliği bahçesindeki törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Ardından Vali Cevdet Atay, makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda süren törende, öğrenciler Türk bayraklarıyla yürüdü, gösteriler sundu, şiirler okudu.

Piyade Binbaşı Kadir Kalay, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Tören, birliklerin geçişiyle sona erdi.

Batman

Batman Valiliği bahçesindeki törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Turgut Özal Bulvarı'nda devam eden programda, Vali Ekrem Canalp ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, araçla halkı selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajının okunduğu törende, Havacı Üsteğmen Hasan Oral, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı, öğrenciler şiirler okudu.

Program, geçit töreninin ardından sona erdi.

Bingöl

Bingöl Valiliği önündeki törende, Atatürk büstüne çelenk sunuldu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 49. Tugay Komutanlığında görevli Üsteğmen Alper Akbaş, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Siirt

Siirt'te Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Kemal Kızılkaya'nın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından, Garnizon Komutanlığı Şehitliği ziyaret edildi, şehitlerin kabirlerine gül bırakıldı.

Vali Kızılkaya, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda devam eden törene katılanları selamladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı törende, halk oyunları ve tekvando gösterisi sunuldu.

Tören, birliklerin geçişiyle sona erdi.

Elazığ

Elazığ Valiliği önündeki törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Numan Hatipoğlu, makamında tebrikleri kabul etti.

Gazi Caddesi'nde süren programda, Vali Hatipoğlu ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları askeri araçla halkı selamladı.

Törende, mehter takımı, halk oyunları ekibi, jandarma komando timleri ve jandarma narkotik köpek timi gösteriler sundu, şiirler okundu.

Mardin

Mardin'de Hükümet Konağı önündeki törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda devam eden törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı.

Şiirlerin okunduğu ve halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu tören, birliklerin geçişiyle son buldu.

Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında fener alayı düzenlendi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Birinci Cadde'de bir araya gelen Vali Tuncay Akkoyun, protokol üyeleri ve vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Fener alayında 47 metre uzunluğundaki Türk bayrağı da taşındı.

Mardin'in tarihi dokusuyla 47 metre uzunluğundaki Türk bayrağı dronla görüntülendi.

Etkinliğe İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yaşar Dener, İl Emniyet Müdürü Vekili Ali Hakan Alev, şehit aileleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.