Zeytinburnu'nda çevre ve imar alanında yapılan projeler ödüllendiriliyor
Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi ile "Yeni İmar Plan Notu" projeleriyle "Altın Karınca 2022" ödüllerine layık görülen Zeytinburnu'nda, şehirleşme ve atık yönetimi alanında ilçeye değer katan önemli projeler hayata geçiriliyor.
İstanbul
İlçede, Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi'ndeki çalışmalar kapsamında 2020 yılından bugüne yaklaşık 7 bin 493 ton atık toplanırken dönüşüm sayesinde 9 milyon 289 bin 321 lira gelir sağlandı.
İşlenen 51 ton organik atıktan yaklaşık 24 ton kompost ile yaklaşık 3,5 ton solucan gübresi elde edildi. Kompostlar, ödül alan projelerden Çevre Koruma ve Eğitim Merkezi'ndeki çatı tarımında ve park ve bahçelerde kullanılmaya başlandı.
İlçede geçmişten gelen çarpık yapılaşmanın düzeltilerek kentsel dönüşümün sağlanması için hayata geçirilen, başarısı sayesinde ödül alan "Yeni İmar Plan Notu" projesi ile daha ferah caddelerin, sokakların ve donatı alanların ortaya çıkabileceği bir şehircilik yaklaşımı ortaya konuldu.
Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Ömer Arısoy, "8 Kasım Dünya Şehircilik Günü" kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, konutların ve yapıların depreme dayanıklı hale gelmesi ve kentsel dönüşümün önündeki engellerin aşılması amacıyla uzun bir plan notu çalışması yaptıklarını söyledi.
Bu çalışmanın ilkinin yapıların depreme dayanıklı hale getirilip vatandaşların yükünü hafifletme amacı taşıdığına dikkati çeken Arısoy, Zeytinburnu'nun geçmişte Türkiye'nin ilk gecekondulaşan ilçelerinden biri olduğunu anımsattı.
İlçenin sonra tekrar planlı yapıya döndüğünü ancak öncesinde çarpık yapılaştığını aktaran Arısoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu dönüşüm esnasında biraz daha geniş sokaklar ve donatı alanları elde edebilir miyiz diyerek yola çıktık. Aynı zamanda mevcut yapıların dönüşümünü de engellemesin diye bu problemleri çözen bir yaklaşım içinde konuyu ele aldık. Söz gelimi iki parselin birleşmesini, imar artışı teşvik eden, donatı alanında kalan parsellerin yüzde 60'ına kadar imar hakkı veren, imar hak kayıplarını çözen, ada bazlı dönüşüm teşvikiyle daha ferah caddelerin, sokakların ve donatı alanların ortaya çıkabileceği bir şehircilik yaklaşımı içerisinde yer alan plan notu çalışmasıydı. Bu ödüle layık görüldü."
İmar plan notu çalışmasının 2021'in Kasım ayında yürürlüğe girdiğini aktaran Arısoy, 2022'de son 8 yılın en yüksek yeni bina ruhsat verilme sayısına ulaştıklarını bildirdi.
Arısoy, aldıkları tedbirlerin ilçe halkınca yoğun ilgi gördüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Donatı alanlarına giden parseller, yıkılıp yeniden yapılamıyordu. Çünkü hak sahipleri binayı yıkınca yeni bina yapamayacakları için bunu istemiyorlardı. İmar hak kayıplarını telafi eden bir mekanizma getirdik. İnşallah önümüzdeki yıllar daha çok mesafe aldığımız, Zeytinburnu'nun depreme dayanıklı hale getirildiği yıllar olacak. Zeytinburnu'muz daha kısa sürede dönüşmüş olacak. Kasım 2021'den bu tarihe kadar yaklaşık 5 bin bağımsız birimi yenilemişiz. Bu tabii ki Zeytinburnu için yeterli bir rakam değil ama iyi bir ivme olduğunu düşünüyoruz."
Zeytinburnu'nda yeşil alanlar artıyor
Arısoy, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi ile Zeytinburnu'nun tam ortasında askeri lojman olarak kullanılan yaklaşık 520 konutluk bir bölgeyi tasfiye ettiklerini kaydetti.
Lojmanların Başakşehir'e taşındığını, daha önce ilçenin tam ortasında askeri lojman olarak kullanılan yaklaşık 20 blokluk bölgeyi Zeytinburnu Millet Bahçesi olarak düzenlediklerini vurgulayan Arısoy, "Daha önce girilemeyen ve inşaat olan yer şu anda 65 bin metrekare, ilçenin tam ortasında bir büyük bahçe olarak Zeytinburnu'muzun hizmetinde. Zeytinburnu'nun güneyinden geçen Marmaray'ın üzerinin kapatılması suretiyle de yaklaşık 35 bin metrekare yeni yeşil alan kazandırmışız. Sadece 2019'dan bu yana Zeytinburnu'na kazandırdığımız aktif yeşil alan 100 bin metrekare." bilgisini verdi.
İlçede sıfır atık çalışmaları sürüyor
Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi'nin çalışmaları için eğitim salonunu yaptıklarını dile getiren Arısoy, 9 ile 12 yaş arasındaki tüm öğrencilerin buradan yararlandığını anlattı.
Arısoy, merkezde sıfır atık sürecinin de öğrenildiğini vurgulayarak, "Atıklardan bazı eserler yapmayı öğreniyorlar. Ayrıca Zeytinburnu'ndaki pazarlar ile manavlardaki organik atıkları toplayarak burada bir kompost tesisi kurduk. Buradan elde ettiğimiz kompostu hem Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi'nde çatı tarımında kullanıyoruz hem de park ve bahçelerimizin kompost ürünü çıkıyor." ifadelerini kullandı.
İlçenin altından tarihi hazine çıktı
Zeytinburnu'nun önemli bir kültür ve tarih barındırdığını anlatan Arısoy, ilçedeki kültür ve tarih varlığına son zamanlarda yenisini eklediklerini söyledi.
Arısoy, Kazlıçeşme Sanat'ın eski askeri hastane olarak yapıldığını, binanın zemininde de bir mozaik bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"2019 yılından önce bu binanın altındaki bir odada çıkan mozaik, teşhire, sergiye, ziyarete açılmıştı. Mozaiğin konservasyonu ve restorasyonu yapılırken oradaki bina kalıntılarının ucunu takip ederek bir lahde ulaştık. Lahdin içinden iki bireye ait bir kalıntı çıktı. TÜBİTAK'a yaptırdığımız karbon testine göre lahit yaklaşık 1750 yıl önceye ait. Geçtiğimiz günlerde lahdin de bulunduğu Mozaik Müzesi ziyarete açıldı. İstanbulluları bekliyoruz."
Buna ait DNA sonucunun henüz gelmediğini ifade eden Arısoy, lahitlerin Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerine ait olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.