Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerindeki önlemler Kovid-19'a göre güncellendi
Sağlık Bakanlığınca enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamında, merkezde hizmet verilen hasta sayısının azaltılması, acil ve zorunlu tedaviler dışındakilerin ise ertelelenmesi gerektiği belirtildi.
Ankara
Sağlık Bakanlığınca, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirler kapsamında, merkezde hizmet verilen hasta sayısının azaltılması, acil ve zorunlu tedaviler dışındakilerin ise ertelenmesi gerektiği belirtildi.
Acil ve zorunlu görülen durumlarda hastaların ateş, öksürük, nefes darlığı gibi solunum semptomları açısından sorgulanması, rutin takip randevuları için yeniden planlama ve aynı şekilde acil olmayan her durum için önerilerin basılı, görsel materyal üzerinden eğitimlerle ev programı verilmesinin uygun olduğu vurgulandı.
- KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgını
- NE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruz
- A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplar
- RAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleri
- SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu
- ŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması
Bakanlık tarafından hazırlanan enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamında, Kovid-19 hastalığının seyri ve bilimsel gelişmelere göre, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde alınması gereken tedbirler güncellendi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, "Hasta Yönetimi" ve "Sağlık Çalışanı" başlıklarında alınacak önlemlere yer verildi.
"Hasta yönetimi kapsamında, merkezde hizmet verilen hasta sayısının azaltılması, acil ve zorunlu tedaviler dışındakilerin ise ertelenmesi gerektiği" vurgulanan tedbirlerden diğerleri şöyle sıralandı:
"- Acil ve zorunlu görülen durumlarda da hastalar ateş, öksürük, nefes darlığı gibi solunum semptomları açısından sorgulanmalı.
- Rutin takip randevuları için yeniden planlama ve aynı şekilde acil olmayan her durum için öneriler basılı, görsel materyal üzerinden eğitimlerle ev programı olarak verilmeli.
- Kesin ya da olası Kovid-19 hastasının fizik tedavi hizmetleri ertelenmeli."
"Merkezde çalışan sayısı azaltılmalı"
Tedbirler kapsamında, sağlık çalışanı açısından merkezde çalışan sayısının azaltılması gerektiği belirtildi.
Hastalığın ağır seyrettiği 60 yaş ve üstündekilerle diyabet, kronik kardiyovasküler sistem ve akciğer hastalığı, hipertansiyon ve kanser hikayesi bulunan personelin mümkünse çalıştırılmaması gerektiği ifade edilen diğer tedbirler ise şöyle:
" - Sağlık çalışanlarına Kovid-19 belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında periyodik eğitimler verilmeli ve verilen eğitimler kayıt altına alınmalı.
- Eğitimler, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yayımlanan rehber ve diğer materyaller ile uyumlu olmalı.
- Sağlık çalışanı için koruyucu önlük, tıbbi maske, gözlük, yüz koruyucu, eldiven olmak üzere gerekli kişisel koruyucu ekipman hazır bulundurulmalı.
- Kişisel koruyucu ekipmanlar giyilirken ve çıkartılırken kurallara uygun bir şekilde sırayla giyilip çıkarılmalı. Giyerken, önlük, tıbbi maske, gözlük, yüz koruyucusu ve eldiven, çıkarırken de eldiven, gözlük, yüz koruyucu, önlük, tıbbi maske olarak uygulama yapılmalı.
Özellikle maskenin istasyondan çıkınca, en son çıkartılması ve sonrasında el hijyeni uygulanması ihmal edilmemeli.
- Kullanılan eldiven, önlük, tıbbi maske ve tek kullanımlık yüz koruyucu tıbbi atık kutusuna atılmalı. Tek kullanımlık olmayan gözlük ve yüz koruyucu malzemeler yüzde 70'lik alkol ile dezenfekte edilerek, çok kullanımlık tekstil önlükleri ise 60-90 derecede yıkanıp tekrar kullanılabilir.
- Kesin veya olası Kovid-19 hastasına bakım veren sağlık çalışanı standart, temas ve damlacık izolasyon önlemlerini almalı."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.