Dolar
35.40
Euro
36.37
Altın
2,658.90
ETH/USDT
3,451.60
BTC/USDT
96,857.00
BIST 100
9,961.34
Kültür

İslam Düşünce Atlası okuyucuyla buluştu

İLEM Başkanı Güder, "İslam Düşünce Atlası, düşünce tasavvurumuzdaki boşlukları doldurmak amacıyla, İslam tarihini hayata geçirmesi açısından önemlidir. Bu açıdan baktığımızda İDA hem bir muhasebe hem bir arayıştır." dedi.

Hilal Uştuk  | 16.11.2017 - Güncelleme : 17.11.2017
İslam Düşünce Atlası okuyucuyla buluştu

Istanbul

İSTANBUL

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle hayata geçirilen "İslam Düşünce Atlası" (İDA) okuyucuyla buluştu.

Zeytinburnu'ndaki Yenikapı Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "İslam Düşünce Atlası" adlı üç ciltlik kitap ve "www.islamdusunceatlasi.org" adresinde okuyucuya ulaşan projeye emeği geçenlere teşekkür etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun ise ilim insanlarının önemine işaret ederek, "Konya'nın deyimiyle, bir taraftan takkeli dağa, bir taraftan da önümüze bakmamız gerekiyor. Yoksa Ziya Paşa'nın dediği gibi gökteki yıldızlara bakarken önümüzdeki çukuru göremeyiz ama sadece önümüzdeki çukura bakarsak da Mekke'ye gideceğiz derken, Washington'a veya Pensilvanya'ya da gidebiliriz. İnsanları Mekke'ye götüreceğiz diye yola çıkıp Pensilvanya'ya da götürebilir. Onun için hem ufku kaybetmemeli hem de önümüze bakmalıyız. Dünyevileşme, imajcılık, özden çok algıya yönelik çalışmalar bizi bitiriyor. Ama bugün burada inanın bir kez daha umutlandım." değerlendirmesinde bulundu.

İLEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Güder de 200'ü aşkın akademisyenin 3 yıldan uzun süren çalışmalarının sonucunda İDA projesinin tamamlandığının altını çizerek, "İDA, düşünce tasavvurumuzdaki boşlukları doldurmak amacıyla, iddialarımızın hayata geçirmesi açısından önemli kılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda İDA hem bir muhasebe hem bir arayıştır." diye konuştu.

Süleyman Güder, projenin tarih ve düşünce araştırmaları için bir milat kabul edilebileceğini kaydederek, İslam düşüncesine getirilen çöküş ve gerileme yakıştırmasının yanlış olduğunun altını çizdi.

"Her büyük düşünce geleneği bir bütün fikrine dayanır"

Proje Koordinatörü Yrd. Doç Dr. İbrahim Halil Üçer de projenin ortaya çıkış sürecini anlatarak, "İDA, bizi inşaa ederek asli hüviyetimizi kazandıran hafızamıza yeniden dönmenin, kendi hikayemizi yazmaya başlama noktasında hepimiz için cesaret kaynağı olacağı yönündeki bir inançtan doğdu. Bu düşünceyi temel kalkış noktalarından biri olarak benimseyen İLEM'de yürütülen proje, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin özverili destekleriyle hayat kazandı." dedi.

Araştırmacılar, tasarım uzmanları, harita mühendisleri ve yazılımcıların da projeye katıldıklarına dikkati çeken Üçer, çalışmaların sonucunda bir internet sitesiyle, İslam düşünce tarihini içeren, bütüncül, sürekli ve dinamik 3 ciltlik İslam Düşünce Atlası kitabının ortaya çıktığını söyledi.

14 asırlık İslam düşünce tarihi yeniden değerlendirildi

Tarihi ve kültürel hafızaya süreklilik kazandıracak dönemlendirme teklifi ve önerdiği kapsamlı ilişkiler mantığıyla İslam düşünce tarihine yepyeni ve farklı bir bakış açısı sunan proje, 14 asırlık İslam düşünce tarihinin yeniden dönemlendirilmesi ve fikir tarihinin mekanlar bağlamında yeniden değerlendirilmesi fikri sonucunda ortaya çıktı.

İslam düşünce tarihinin yeni bir bakış açısıyla dönemlendirildiği proje, "Parçaları Yeniden Birleştir ve Küreyi Keşfet" mesajıyla hayata geçti.

Tanıtım toplantısının sonunda internet sitesinin açılışı yapıldı ve projeye destek olanlara plaket takdim edildi.

Muhabir: Hilal Uştuk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın