Dolar
34.34
Euro
37.40
Altın
2,736.66
ETH/USDT
2,430.70
BTC/USDT
67,703.00
BIST 100
8,663.88
Kültür

Mescid-Aksa maketinde Kudüs toprağı

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde tarihi ve kutsal mekanın maketini yapan Doğan Hattatoğlu Mescid-i Aksa'nın maketinde Kudüs'ten getirdiği toprağı kullanacak.

Sagip Sezginer  | 23.10.2015 - Güncelleme : 23.10.2015
Mescid-Aksa maketinde Kudüs toprağı

Erzurum

ERZURUM

Erzurum'da evinin atölyeye çevirdiği odasında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde tarihi ve kutsal mekanın birebir maketini yapan ve bunları sergileyen Doğan Hattatoğlu, Mescid-i Aksa'nın maketinde Kudüs'ten zor şartlarda getirdiği toprağı kullanmayı planlıyor.

Emeklilik sonrası evinin bir odasını atölyeye çeviren Hattatoğlu, aralarında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi gibi kutsal mekanların da bulunduğu 40 eserin maketini yaptı. 

Mescidi Aksa'nın maketini yapmak için Kudüs'te araştırma yürüten Hattatoğlu, gelecek yıl tamamlamayı planladığı 1/1000 ölçekli çalışmanın öyküsünü AA muhabirine anlattı. 

Eserleri TBMM ve turizm fuarında sergilendi 

Hattatoğlu, tarihi ve kutsal mekanların minyatür maketlerini yapmaya emekli olduktan sonra başladığını ilk olarak 1986 yılında Erzurum Solakzade Camisinin minyatürünü yaptığını belirtti. 

Kısa sürede güzel işler yaptığını ve eserlerinin büyük ilgi gördüğünü dile getiren Hattatoğlu, bugüne kadar Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde eserinin TBMM ve İstanbul Uluslararası Turizm Fuarlarında sergilendiğini kaydetti.

Mescid-i Aksa maketi için özel çaba 

Hattatoğlu, Mescid-i Aksa'nın minyatür maketini de eserleri arasına katmak istediğini ve bunun için Kudüs'e gittiğini ancak İsrail askerlerinin tutumu nedeniyle özel çaba sarf etmek zorunda kaldığını ifade etti. 

Maket çalışması için eserin detaylı fotoğraf ve ölçülerine ihtiyaç duyduğunu anlatan Hattaoğlu, şunları söyledi: 

"Kutsal mekanın ölçülerini almak için detaylı çalışmalara başladım. Mescid-i Aksa'nın fotoğraflarını çekerken İsrail askerleriyle problem yaşadım. İsrail askerleri sürekli takip ettiği için Mescid-i Aksa'nın ölçümlerini metreyle yapamadım. O yüzden duvarlardaki taşların yüksekliğini ve genişliklerini karışlarımla ölçtüm. Çevre ve bina ölçülerini de adımlarımla yaparak hesaplamaları tamamladım."

Hattatoğlu, ölçümleri tamamladıktan sonra maketin gerçeğine yakın olması için kullanacağı toprağı Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgeden gizlice aldığını belirterek yaşadığı problemleri şu sözlerle aktardı:

"Çalışmasının son günü minyatürde kullanacağı toprağı bir poşete koyarak havalimanına geldim. Havalimanında x-ray cihazında çantalar detaylı olarak arandı. Valizimin içindeki toprak çıkarıldı ve birçok taramadan geçirildi. 'Toprağı niye aldınız, ne yapacaksınız' dediler. Sadece kendime hatıra olarak aldığımı söyledim çünkü maket için kullanacağımı söyleseydim izin vermeyebilirlerdi."

Maket çalışmasına Türkiye'ye döner dönmez başladığını kaydeden Hattatoğlu, "Mescid-i Aksa'nın yapımı için çalışmam bir yıldır devam ediyor, yüzde 60'lık kısmını tamamladım. Seneye Miraç Kandili'nde tamamlamayı hedefliyorum" dedi. 

Muhabir: Sagip Sezginer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.