Dolar
33.50
Euro
36.60
Altın
2,430.80
ETH/USDT
2,564.00
BTC/USDT
60,037.00
BIST 100
9,907.38
Kültür

Geçmişteki yaşantıya ışık tutan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, turistik gezilerin rotasında

Şanlıurfa'da 2015 yılında ziyarete açılan ve yaklaşık 5 bin eserle geçmişteki yaşantıyı yansıtan eserlerin bulunduğu müze, 1 milyon 340 bin 643 ziyaretçiyi ağırladı.

Cebrail Caymaz  | 06.08.2024 - Güncelleme : 06.08.2024
Geçmişteki yaşantıya ışık tutan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, turistik gezilerin rotasında Fotoğraf: Cebrail Caymaz/AA

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe ve Karahantepe gibi kazılarda ortaya çıkarılanların da aralarında yer aldığı benzersiz tarihi eserin içeriği Arkeoloji Müzesi, yılın her döneminde tarih ve kültür tutkunlarının uğrak yeri oluyor.

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesi 35 bin kapalı olmak üzere 60 bin metrekarelik alana sahip ve 2015'te ziyarete açılan Arkeoloji Müzesi'ndeki eserler, kronolojik düzende ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla sergileniyor.

Binlerce yıllık eserlere sahip müzede, neolitik döneme ışık tutan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe ile Karahantepe gibi kentin birçok noktasında devam eden kazılarda çıkan eserler yer alıyor.

Yüzlerce insan ve hayvan figürünün işlendiği oyma taşlar, mezarlıklar ve kitabelerin bulunduğu müze, yönetime birçok eseri görme imkanı sunuyor.

Yaklaşık 5 bin eserin sergilendiği ve misafirlere yöredeki eski yaşantılar hakkında bilgi sahibi olma pazarı sunan müze, binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi konuk ediyor.

Geçmişteki yaşantıya ışık tutan müze, açıldığı gün bu yana 1 milyon 340 bin 643 ziyaretçiyi ağırladı.

AA muhabirine Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, 2012'de temelleri atılan müzenin 2015'te ziyarete açıldığını söyledi.

Müzenin dünyanın en kapsamlı müzeleri arasında yer vererek Uludağ, şöyle devam etti:

"Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en büyük müze kompleksi olarak tanınabiliyor. Müzemiz hem mimari olarak hem bünyesinde barındırıldığı, yani gerçekten de dünyanın en kapsamlı müzeleri arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üretilen birçok kapsamlı çağdaş müzecilik anlamında çok yeni Müzeler inşa edildi. Müzemiz ziyarete açıldığı gün bu müzelerin tabi en önemlilerinden biridir. Özellikle müzemiz içerisinde yer alan eserlerimiz Göbeklitepe'nin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Çok değerli eserler, Harran kazılarından çıkan eserler, Urfa Kalesi eserleri, Mozaik Müzemizdeki eserlerimiz dünyanın en önemli eserleri arasında yer almaktadır."

Ziyaretçiler aynı zamanda yolculuk yapıyor

Müzenin yasaldan ilgi akışını vurgulayan Uludağ, şunları kaydetti:

"Müzemiz yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz tarafından çok ilgi görüyor. Müzemizin özellikle çağdaş müzeciliğinin birleştirilmiş en iyi örneklerinden biri olması işaretiye gelen kayıtlı zamana yolculuklar şeklinde müzeyi ziyaret edebiliyorlar. Özellikle müzemizin çok geniş bir mekan, çok ferah alanlara sahip olması ziyaretçinin hiç sıkılmadan, yorulmadan hem Canlandırmalarla birlikte müzeyi daha iyi anlayabilmelerini, kavrayabilmelerini.Müzemizde yaklaşık 33 sergi salonu bulunuyor ve yaklaşık 5 bin eser sergileniyor.Bu eserler ortaya çıkan yeni eserlerle birlikte güncellenebiliyor. Müzemizde etkinliklere çok fazla yer veriyoruz. Özellikle müzenin bu anlamda kültürel ve merkezi altyapısını daha iyi zenginleştirmek amacıyla, özellikle çocuk ziyaretçilerimizle birlikte müzemizde müzik dinletileri, konferanslar, resim sergileri gerçekleştiriyoruz."

Kazılarla beraber Türkiye'nin artışını her geçen gün arttığını aktaran Uludağ, yönetimini yeni ürünlerle buluşturmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ankara'dan müzeyi ziyarete gelen Yasin Şahin, Şanlıurfa'ya ilk kez gezmeye geldiğini ifade etti.

Müzenin verimini geçenlere veren Şahin, "Muhteşem bir dizayn yapılmış. Çağları sırasıyla yerleştirmişler. Gezerken tarih içinde bir yolculuktasınız. İnsanlığın nasıl değiştiğini tek tek inceleme fırsatı yaşadık. Bizim için muhteşem bir deneyim oldu." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.