Dolar
33.97
Euro
38.04
Altın
2,511.95
ETH/USDT
2,757.60
BTC/USDT
63,812.00
BIST 100
9,668.10
Kültür

"Kut'ül Amare-Masaldan Gerçeğe" belgeseli, yurt dışındaki festivallerden ödülle döndü

Çekimleri 7 ülkede gerçekleştirilen belgesel, "Floransa Film Awards", "New York Movie Awards" ve "Hollywood Gold Awards" festivallerinde ödüle değer görüldü.

Ömer Faruk Yıldız  | 13.08.2024 - Güncelleme : 14.08.2024
"Kut'ül Amare-Masaldan Gerçeğe" belgeseli, yurt dışındaki festivallerden ödülle döndü

İstanbul

Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın İngilizlere karşı kazandığı Kut'ül Amare zaferini işleyen "Kut'ül Amare-Masaldan Gerçeğe" belgeseli, yurt dışındaki festivallerden 3 ödül kazandı.

Koray Demir'in senaryosunu yazıp, yönettiği belgeselin yapımını Doludizgin Creative Films üstlendi.

Çekimleri 7 ülkede gerçekleştirilen belgesel, "Floransa Film Awards"tan "En İyi Belgesel Film" ödülü ile dönerken, "New York Movie Awards" ve "Hollywood Gold Awards" festivallerinde ise "Gümüş Ödül: En İyi Belgesel Film" ödülünün sahibi oldu.

Belgesele ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan yönetmen Demir, çekimlerin Türkiye, Irak, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'de tamamlandığını aktardı.

40'ın üzerinde aktör, son teknoloji kameralar

Demir, Türk, İngiliz ve Arap tarihçilerin yer aldığı yapımda, gazeteciler ve döneme tanıklık etmiş aşiret liderlerinin bugün yaşayan akrabalarıyla görüşmeler yapıldığını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Çekimlerde yüksek teknolojili kamera çözümleri ile gerçek bir savaş atmosferi oluşturuldu. Belgeselin savaş sahnelerinde ekibe katılan görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, 'bolt ultra slow-motion' robotik kamera sistemi kullanılarak gerçekleştirilen detaylı görselleştirmeye büyük katkı sağladı."

Çekimlerle post prodüksiyon sürecinin 3 yıl sürdüğünü kaydeden Demir,"Bu film sizi, bir imparatorluğun, medeniyetin yıkılış öyküsündeki bir ana, bambaşka bir perspektiften bakmaya çağırıyor. Bu perspektif de cevaplardan ziyade soruları önemseyen bir bakış açısıyla hazırlandı. Gerçeği arayan ve bu uğurda ter döken hiç kimseye saygıda kusur etmeden, bir çaba da benden olsun istiyorum. Umarım gerçekte olanla, 'olmuş olması istenen' anlatılar arasındaki ince farka bir nebze olsun ışık tutabilirim." ifadelerini kullandı.

Koray Demir, festival yolculuğu devam eden belgeselin, yakın zamanda gerçekleşecek gala gösterimiyle Türk seyircisiyle de buluşacağını söyledi.

Belgeseli Halil Ergün seslendirdi

Belgeselin yapımcılığını Aynel Hayat, Yasemin Demir ve Koray Demir üstlendi.

Müziklerini Yücel Arzen'in bestelediği yapımda, hikayeyi Halil Ergün seslendirdi.

Filmin görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki, kurgu yönetmenliğini Eray Demir, aksiyon koreografisini ise Raiim Muradov-NOMAD yaptı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın