Dolar
34.01
Euro
37.94
Altın
2,505.41
ETH/USDT
2,669.20
BTC/USDT
61,547.00
BIST 100
9,805.46
Kültür, Yapay zeka

Türk mimarın projesini çizdiği dünyanın ilk Robot ve Yapay Zeka Müzesi Seul'de açıldı

Güney Kore'de projesini Türk mimar Melike Altınışık'ın yaptığı, dünyanın bu alandaki ilk müzesi niteliğindeki "Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi" açıldı.

Mehmet Şah Yılmaz  | 21.08.2024 - Güncelleme : 21.08.2024
Türk mimarın projesini çizdiği dünyanın ilk Robot ve Yapay Zeka Müzesi Seul'de açıldı

Seul

Başkent Seul'de açılışı yapılan müze, ziyaretçilerine teknoloji ve yapay zekanın geldiği son noktalardaki gelişmeleri izleme fırsatı sunacak.

Günlük 500 kişinin ziyaret etmesi beklenen müzede, dünyanın tanınmış birçok teknoloji şirketinin ve üniversitelerinin ürettiği sürücüsüz arabalar, en yeni robotik teknolojiler ve yapay zeka teknolojileri sergilenecek.

Müze projesi için düzenlenen yarışmada 47 aday arasından birinciliği kazanan Türk mimar Melike Altınışık, AA muhabirine, Seul Büyükşehir Belediyesinin 2018'de müze için açtığı yarışma sürecini anlattı.

Altınışık, "Uluslararası yarışmaya 177 ekip ön katılım yaptı, teslim edilen 47 proje arasından bizim geliştirdiğimiz müze tasarımı ilk 5 finalist arasına seçildi. Seul'de jüri önünde projelerin takdiminden sonra 2019'da jüri tarafından projemizin birincilik ödülüne layık görüldüğü açıklandı." dedi.

Melike Altınışık, birincilik ödülünü almalarının ardından kendileri için uluslararası platformda yeni bir profesyonel sürecin başladığını, Seul ofislerini kurduklarını ve Seul Büyükşehir Belediyesi ile sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Müze için geliştirdikleri tasarım manifestosuyla, robotlar, yapay zeka teknolojileri ve ziyaretçiler için ilham verici bir dünya yaratmayı amaçlayan akıllı tasarım ve yapım metodolojilerine dayanan özgün bir mimari dili oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Altınışık, binanın yüzeyinin organik formu sayesinde, peyzajla birlikte kamusal alanı iç mekana entegre ettiklerini dile getirdi.

Altınışık, yaya ve araç trafiğini düzenleyen ara mekanlar oluşturduklarına dikkati çekerek, çağdaş mimari ifade ile teknolojik yenilik arasındaki diyaloğun, müzenin tasarım felsefesinin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Müzenin inşa sürecine de değinen Altınışık, Dördüncü Sanayi Devrimi ile uyumlu mimari tasarım teknolojileri ve ileri mühendislik tekniklerinin entegrasyonunu yansıtan bir yapım metodolojisiyle inşa edildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Müze hem tasarım hem de yapım aşamasında yüksek hassasiyet sağlamak amacıyla 'Akıllı Bina Bilgi Modellemesi' teknolojisi kullanılarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Dış cephenin akışkan, küresel tasarımı, dijital üretim ve tersine mühendislik yöntemlerinin birleşimiyle elde edildi."

Yapının merkezi dikey sergi tünelinin, havacılık ve denizcilik endüstrilerinde kullanılan ileri teknolojilerle inşa edildiğinin, bu bağlamda yenilikçi bir yaklaşıma sahip olduğunun altını çizen Altınışık, girişinde ziyaretçileri karşılayan robotların bulunduğunu, yürüyen merdiven ile erişilen dikey sergi tünelinin bu dünya ile yapay zeka teknolojileri dünyası arasındaki keskin sınırı bulanıklaştıran bir eşik olarak tasarlandığını kaydetti.

Müzenin kendilerine bu zorlu yolculukta "rağmenlere rağmen" ışık olan ve cesaret veren bir mihenk taşı olduğuna işaret eden Altınışık, "Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi, bir müzeden çok daha fazlası; mimarinin, bilimin ve teknolojinin geleceğinin görülebileceği bir yapı. Güney Kore için bir sembol ve dünyadaki ilk Robot ve Yapay Zeka Müzesi." ifadesini kullandı.

Türk mimar Altınışık, müze projesinden sonra Güney Kore'de birçok proje için teklif aldıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.