Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,290.90
BTC/USDT
68,871.00
BIST 100
10,891.42
Kurumsal Haberler, Yapay zeka

AA Genel Müdürü Karagöz: Yakın gelecekte ülkemizde tarafsız bir yapay zeka aplikasyonunu üretmiş olacağız

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, "Yakın gelecekte ülkemizde tarafsızlığından şüphe etmeyeceğiniz bir yapay zeka aplikasyonunu üretmiş olacağız. Şu an test aşamasında." dedi.

Utku Şimşek, Abdullah Sarica  | 24.07.2024 - Güncelleme : 25.07.2024
AA Genel Müdürü Karagöz: Yakın gelecekte ülkemizde tarafsız bir yapay zeka aplikasyonunu üretmiş olacağız Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Ankara

Karagöz, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Altıncı Yılında Türkiye İletişim Modeli Sempozyumu"na katıldı.

Burada, "Yöneticilerin Gözünden Türkiye İletişim Modeli" konulu panelde konuşmacı olan Karagöz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının kuruluşunun 6'ncı yılı olmasına rağmen, kuruluş aşamasında oluşturulan sağlam altyapı sayesinde üzerinden sanki onlarca yıl geçmiş gibi hissedildiğini söyledi.

Karagöz, AA'nın, 1920'de devrin en münevver, en donanımlı insanları tarafından kurulduğunu ifade ederek, "Bugün 104 yaşındayız. Temelleri çok güçlü atılmış, kuruluş misyonuna ve vizyonuna uygun olarak kendisini sürekli yenileyen bir Anadolu Ajansı var." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgi teknolojilerinin geldiği nokta sayesinde hayatın kolaylaştığını belirten Karagöz, bu kolaylığın beraberinde zorlukları da getirdiğine dikkati çekerek, "Artık hayatımızda pek çok şey daha kolay; bilgi, sağlık hizmeti, iletişim... Ama bunun beraberinde bilgi kirliliğini, dezenformasyonu da aynı şekilde beraberinde yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Karagöz, yapay zeka sürecinin hızla hayatın içerisine dahil olmaya başladığına dikkati çekerek, "Yapay zekayı bütün gelişmiş medya kurum kuruluşları gibi biz de tüketiyoruz. Yapay zekayla seslendirme, yapay zekayla haber metinlerinin oluşturulması, yapay zeka ile canlandırmalar gibi pek çok içerik üretiyoruz. Arkadaşlarımız zaman zaman bunları raporlar haline getiriyorlar. Ben de bunların heyecan verici olmadığını, heyecan verici olanın yapay zekayı tüketmek değil, yapay zekayı üretmek olduğunu onlarla paylaşıyorum." şeklinde konuştu.

AA'nın geçmişinden aldığı özgüvenle çok büyük bir projenin başlatıcısı ve ortağı olduğunu vurgulayan Karagöz, bu kapsamda AA'nın kendi yapay zeka uygulamasını oluşturmak üzere T3 Vakfı ile çalışmaya başladığını anlattı.

Karagöz, bu kapsamda AA'nın 104 yıllık arşivini ve her an olan gelişmelere dair yeni bilgileri sürekli yüklediklerine dikkati çekerek, "Türkiye'de pek çok insan ChatGPT ve benzeri yapay zeka uygulamalarını kullanırken, yakın gelecekte ülkemizde tarafsızlığından şüphe etmeyeceğiniz bir yapay zeka aplikasyonunu üretmiş olacağız. Şu an test aşamasında. Mühendisler bu konuyu yakından inceliyorlar, yakından çalışıyorlar. Kusursuz bir şey çıkacağından emin olabilirsiniz." diye konuştu.

"Türkiye'nin teknoloji pazarı olmamasını" hedeflediklerini bildiren Karagöz, "Türkiye aynı zamanda teknolojinin ve teknoloji ihracatının merkezi olsun yaklaşımından hareketle Anadolu Ajansının bu anlamdaki tecrübesini, birikimini bu projeye yansıtıyoruz." dedi.

Karagöz, AA'nın Gazze'de yürüttüğü haber çalışmalarına ilişkin, "Türkiye'de İletişim Başkanlığı, TRT, Anadolu Ajansı ve özel sektörde faaliyet gösteren medya kuruluşlarımızın her biri Gazze konusunda büyük bir özveri ile çalıştılar." ifadesini kullandı.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları konusunda AA tarafından dünyaya çok güçlü bir kayıt düşüldüğünü vurgulayan Karagöz, şunları kaydetti:

"Anadolu Ajansı özelinde biz ilk günden bugüne savaş suçlarının kayıt altına alınması ve uluslararası mahkemelerde bu konunun kanıt olarak değerlendirilmesi için çalışmaya başladık. 'Kanıt' isimli bir kitabı kısa bir süre içinde yayına hazırladık. Olaylar daha çok sıcakken, ikinci ayında 'Kanıt' isimli kitabımız çıktı. Şimdi 'Kanıt' isimli kitabımızın dördüncü edisyonuyla karşı karşıyayız. Bu kitap sürekli yenileniyor çünkü savaş suçları devam ediyor. Savaş suçları devam ederken biz de kitabımızı yenilemeye devam edeceğiz. Bunların her biri uluslararası hukuk nezdinde kanıtlardan, fotoğraflardan, belgelerden oluşuyor. Bu kitabımızı Lahey'e de gönderdik ve uluslararası düzeyde İsrail'i mahkemeye veren avukatlar bu kitabı delil olarak dosyalarına koydular. Yeni delilleri de yine aynı şekilde dosyaya koymaya devam ediyorlar."

Karagöz, AA tarafından, Kanıt kitabının yanı sıra Kanıt belgeselinin de çekildiğini hatırlatarak, belgeselin Avrupa ve Amerika'da gösteriminin devam ettiğini söyledi.

Kanıt kitabına, Tanık ve Sanık kitaplarının eşlik ettiğini ve üçlemenin tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Karagöz, "Bu dünyada bir misyonumuz varsa, Gazze'de yaşanan soykırımı ve savaş suçlarını hiçbir zaman unutturmamak olacak. İletişim Başkanlığı ile birlikte TRT, Anadolu Ajansı ve Türk medyası böyle bir misyonu sadece ve sadece kendi içinden gelen motivasyonla, kendisine duyduğu saygıyla üstlenmiş durumda. Ben bu konuda emek veren herkese sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın