Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.49
ETH/USDT
3,575.00
BTC/USDT
70,557.00
BIST 100
9,042.24
Kurumsal Haberler

Kozyrev ve Greene fotoğrafseverlerle deneyimlerini paylaştı

AA'nın düzenlediği "Istanbul Photo Awards" yarışması kapsamında gerçekleştirilen söyleşide Noor Ajansı foto muhabirleri Yuri Kozyrev ve Stanley Greene, fotoğrafseverlerle deneyimlerini paylaştı

26.03.2017 - Güncelleme : 27.03.2017
Kozyrev ve Greene fotoğrafseverlerle deneyimlerini paylaştı Fotoğraf:AA/Berk Özkan

İSTANBUL

Anadolu Ajansı'nın (AA) düzenlediği "Istanbul Photo Awards" yarışması kapsamında Noor Ajansı foto muhabirleri Yuri Kozyrev ve Stanley Greene, ''Istanbul Photo Awards Talks" başlıklı söyleşide fotoğrafseverlerle buluştu.

Türk Hava Yolları (THY) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) sponsor olduğu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin desteğiyle bu yıl ilk kez İstanbul'da düzenlenen "Istanbul Photo Awards Talks" söyleşisi, Mimar Sinan Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.

AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, burada yaptığı konuşmada, Anadolu Ajansının organize ettiği "Istanbul Photo Awards" yarışmasının sonuçlandığını hatırlattı.

Bugün yapılan etkinlikleri "Istanbul Photo Awards" yarışmasının bir devamı olarak gördüklerini belirten Sel, ''Bunu hemen ardından da 2 Nisan'da Istanbul Photo Awards yarışmasını kazanan fotoğraflardan oluşan bir sergimiz açılacak. Bunun yanında bütün aktiviteleri Mimar Sinan Üniversitesi ile birlikte gerçekleştiriyoruz. '' diye konuştu.

Istanbul Photo Awards'ın 2 yıl önce başlatıldığını vurgulayan Sel, şöyle devam etti:

''Bu sene üçüncüsünü başarıyla sonuçlandırdık. Katılım yüksek düzeydeydi. Profesyonel foto muhabirlerinin katıldığı bir yarışmaydı. Yüksek ödülü olan bir yarışma oldu. Biz bu etkinliğin biraz da fotoğraf yarışmasının ilerisine gitmesine, genişletmeye karar verdik. Bunun ardından da ilk denememizi yapıyoruz. Istanbul Photo Awards Talks ve fotoğraf atölyesi çalışmaları bunlara örnek. Bunlar artık bu etkinliğin bir parçası oldu ve genişleyerek devam edecek. Aynı şekilde sergilerimiz de hem İstanbul'da hem Türkiye'nin değişik illerinde ve yurt dışında devam edecek. Bunların sayısını arttıracağız. Katılımın da daha çok olacağını düşünüyorum. Bunun yanında bugün dinleyeceğimiz foto muhabirleri Yuri Kozyrev ve Stanley Greene'nin burada olması bizim için büyük bir şans.''

"Irak'a birkaç haftalığına gittim, 8 yıl kaldım"

Foto muhabiri Yuri Kozyrev, söyleşiye başlamadan önce çekmiş olduğu fotoğrafların yer aldığı videoları dinleyicilere izletti.

Kozyrev, Irak'ta savaş sırasında yaşadıklarına değinerek burada yaşadıklarını insanlara göstermeye çalıştığını belirtti.

Irak'ta uzun bir deneyim yaşadığını belirten Kozyrev, Irak'a birkaç haftalığına gittiğini, 8 yıl kaldığını ifade etti. 

Savaştan binlerce insanın etkinlendiğini vurgulayan Kozyrev, ''Benim orada bir görevim vardı. Orada yaşananları göstermek istedim insanlara. Irak'tayken bir alanda uzun süre sıkışıp kaldığımız günler oldu. Kırmızı bir alanda kalıyorduk. O yaşadığımız alandan dışarıya uzun süre çıkamadık. Bu durum beni öfkelendiriyordu. Ben de burada bir stüdyo oluşturdum. Burada da siyah arka plan seçtim. Aslında burada elimde sadece siyah arka plan vardı onu kullandım. Siyah arka planla da orada olanları yansıtmaya çalıştım. Ben orada portrelerle beraber insanların yaşamlarını paylaşmayı amaçladım.'' değerlendirmesinde bulundu.

Kozyrev, Arap Baharının yaşandığını dönemde orada olduğunu, bu sırada birçok yeni insanla tanıştığını belirterek, ''Ne yazık ki orada yaşananlar üzücü bir şekilde sona erdi. Ama orada yaşadıklarım çok ilgi çekici ve güzel bir deneyimdi. Arap Baharının yaşandığı süreçte birçok ülkeye gittim. '' dedi.

''Çektiğim fotoğraflarla insanları düşündürmeyi amaçlıyorum''

Stanley Greene de fotoğraflarının yer aldığı videoları izleyicilere izlettikten sonra yaptığı konuşmada, çektiği fotoğraflarla insanları düşündürmeyi amaçladığını dile getirerek, ''Çalışmalarımın olduğu bu video çok açık şekilde kendisini ifade ediyor. 10 yıldır neler yaşandığını göstermeye çalıştım bu video ile. '' diye konuştu.

Dünyanın çok karanlık yerlerine gittiğini anlatan Greene, "Bizler de acılarımızla büyüyoruz. Ben kesinlikle bizim gibi bu tür yerlere gitmeye niyetli insanlara ihtiyaç var diye düşünüyorum. Dünyanın böyle insanlara ihtiyacı var. Dünyada neler yaşandığını göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.

Kozyrev'ın çalışmalarını yorumlayan Greene, gerçeği iyi yansıttığını ve çalışmasını çok beğendiğini belirtti.

Kozyrev'ın çalışmalarının çok dürüst çalışmalar olduğunu vurgulayan Greene, ''Bu çalışmalar üzücü ama gerçekçi. Ben bunları gördükçe onların yaşadığı acıları hissediyorum. Kozyrev ilk başta Amerika askerlerini gösterdi. Ben onları iyi biliyorum. Onların tutumunu göstermiş, onları burada yansıtmış. Bence çok güzel çalışma izlediklerimiz.'' ifadelerini kullandı.

Programa Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireçci ile AA Fotoğraf Haberleri Editör Yardımcısı Erhan Sevenler de katıldı.

Muhabir: Hikmet Faruk Başer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.