
Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslim töreninde dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan bir konuşma yapmıştı. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )

Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslim töreninde dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan ABD'li yetkililerle sohbet etmişti. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )

Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanlğı'nda montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslimi için tören düzenlendi. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )

Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslim törenine dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan (solda) da katılmıştı. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )

Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslim törenine katılan dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan uçağın yanında poz verdi. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )

Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Montajı Türkiye'de tamamlanan ilk F-16'nın teslim törenine dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan (sol2) ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemil Çuha (solda) da katılmıştı. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )

Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin), 11 Mart 1988'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. General Dynamics şirketi tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen F-16 savaş uçağı resmi olarak ilk kez 2 Şubat 1974’te pistten havalandı. Günümüzde çok sayıda ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alan uçağın yüksek manevra kabiliyeti, en büyük tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin satın alması için sözleşmede yer alan “Türkiye’de üretim şartı”nı yerine getirmek için TAİ ve TEİ şirketleri kuruldu. Yapılan çalışmalarla modernizasyonu tamamlanan uçakların özellikle gövde üzerinde yüzde 80 yerliliğe ulaşıldı. F-16’lar sınır ötesi operasyonlarda hala Hava Kuvvetlerinin en büyük yükünü üstleniyor. Dönemin Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan montajı Türkiye'de tamamlanarak Hava Kuvvetlerine teslim edilen ilk F-16 uçağında ibcelemelerde bulundu. (Arşiv) ( AA Arşivi - Anadolu Ajansı )