
Osmanlı Devleti'nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, 19 Temmuz'da ziyarete açılacak. (İsa Terli - Anadolu Ajansı)

Sultan III. Selim zamanında yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid zamanında genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı kompleksinin yenilenme sürecinin ardından açılacak.

Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı'nda "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı" (fotoğrafta), "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere birçok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.




Tarihte "Hamid Bahçesi" (fotoğrafta) olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de açılış sonrası ziyaret edilebilecek.







Sultan II. Abdülhamid'in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen, Avrupa ve Orta Doğu'nun en büyüklerinden olma özelliği taşıyan kütüphane (fotoğrafta) de ilk defa tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.







Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı masa ve koltuk da sergileniyor.


Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı traş takımları da sergileniyor.

Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı tabancalar da sergileniyor.


Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in "İmtiyaz Nişanı" da sergileniyor.

Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı traş takımları da sergileniyor.

Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı ilaç sandığı da sergileniyor.

Çit Kasrı'nda yer alan Abdülhamid Müzesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı kılıçlar da sergileniyor.


İlk defa görülecek yazma eserler arasında "Muhibbi" mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitap (fotoğrafta), Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.


İlk defa görülecek yazma eserler arasında "Muhibbi" mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı, 16. yüzyıl Nasirüddin Tusi-i Firdevsi'nin Şehname-i Firdevsi eseri (fotoğrafta) ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.
