Dolar
38.19
Euro
44.08
Altın
3,422.93
ETH/USDT
1,574.10
BTC/USDT
86,775.00
BIST 100
9,321.64
Politika

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak güçleneceğini bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Kendi enerjimizi, doğal gazımızı, petrolümüzü, kömür kaynaklarımızı ekonomiye kazandırabilirsek ekonomimiz de o nispette güçlenecek." dedi.

Fuat Kabakcı, Sibel Morrow  | 20.03.2024 - Güncelleme : 20.03.2024
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak güçleneceğini bildirdi Fotoğraf: Muhammed Abdullah Kurtar - AA

Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynakları devreye almanın önem taşıdığını belirterek, "Bu hedefler doğrultusunda kendi enerjimizi, doğal gazımızı, petrolümüzü, kömür kaynaklarımızı ekonomiye kazandırabilirsek ekonomimiz de o nispette güçlenecek." dedi.

Bakan Bayraktar, Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi'nde muhtarlar ve sendika temsilcileriyle bir araya geldi.

Buradaki konuşmasında, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynakları devreye almanın önemine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu hedefler doğrultusunda kendi enerjimizi, doğal gazımızı, petrolümüzü, kömür kaynaklarımızı ekonomiye kazandırabilirsek ekonomimiz de o nispette güçlenecek. Bunlardan biri Türkiye'nin mutlak suretle kendi yerli kaynaklarını ve yenilenebilir kaynaklarını devreye alması. Geçtiğimiz 20 yılda bu yolda çok büyük adımlar attık."

Bayraktar, Türkiye'nin 2022'den beri yürüttüğü her hane halkına doğal gaz ulaştırma hedefi doğrultusunda 81 ilin tamamında doğal gaz kullanılmaya başlandığını belirterek, "İlçelerimizin büyük kısmında doğal gaz var. 860 yerleşim yerine doğal gazı götürdük." değerlendirmesinde bulundu.

"Karadeniz'de keşif faaliyetlerini artıracağız"

Mevcut durumda 1,5 milyon haneye yakın evin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz gazıyla karşılandığını belirten Bayraktar, "Oradaki ürettiğimiz gazı artırmayı hedefliyoruz. Onun için de arama faaliyetlerimize, bu anlamdaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin bu anlamda da dışa bağımlılığını bitirecek çalışmaları yapabilmek." değerlendirmesini yaptı.

Bayraktar, doğal gaz, petrol ve maden gelirleriyle gençlik ve aile fonu kurulması yönünde adımlar atıldığını vurgulayarak, "Bunun da mevzuat altyapısı yapıldı. Kanunu meclisimizden çıktı. Dolayısıyla bu zenginliklerimizi yani yer altındaki bütün zenginliklerimizi ekonomiye kazandırmak ve oradan elde edilen gelirleri de siz kıymetli vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin enerji ve maden alanında dışa bağımlılıktan kurtulduğu zaman ekonominin çok daha güçlü olacağının altını çizen Bayraktar, "Milli gelirimiz bugün 12-13 bin dolarlarda, inşallah 20 bin dolarların üzerine çıkacak. Bu sayede çok daha güçlü, bölgesinde ses getiren bir ülke olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Yerli kömür üretiminde hedef yıllık 6 milyon ton"

Bakan Bayraktar, KİAŞ Kömür İşletmeleri ve EÜAŞ Çayırhan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti, işletmelerin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

KİAŞ Kömür İşletmeleri'nde yaptığı konuşmada Bayraktar, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde katıldıkları kurtarma operasyonlarında büyük bir kahramanlık örneği sergileyen işçilere teşekkür etti.

Bayraktar, maden işçilerinin kurtarma çalışmalarına katılmalarının daha kurumsal bir yapı altında yürütülmesini hedeflediklerinin altını çizerek, bu kapsamda İçişleri Bakanlığı, AFAD ve çeşitli kurumlarla görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye'de elektrik üretiminin yaklaşık 3'te 1'nin kömürden sağlandığını, yıllık 38 milyon ton kömür ithal edildiğini aktaran Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığı bitirmek amacıyla yerli kaynakların payını artırmak istediklerini söyledi.

Bayraktar, bu bağlamda yerli kömürün üretimini çevreyle uyumlu şekilde artırmayı hedeflediklerine işaret ederek, "Bu anlamda, bütün AK Parti iktidarları döneminde yerli kömür kullanımına devam ettik, devam ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda yıllık 6 milyon tona çıkacağız. Ne kadar daha fazla üretirseniz, o kadar daha az ithal etmiş olursunuz." dedi.

Kömürün çevreye etkilerine yönelik eleştirilere rağmen son yıllarda yaşanan enerji kriziyle birlikte Avrupa'da 2022 ve 2023'te enerjide kömür tüketiminin arttığına dikkati çeken Bayraktar, "Dolayısıyla mutlaka kendi kömürümüzü en hızlı şekilde ekonomiye kazandırmamız lazım. Onun için kömüre ihtiyacımız var. Onun için siz değerli madenci kardeşlerimize ihtiyacımız var ama her zaman şunu söylüyoruz. Madende bizim için birinci öncelik, iş sağlığı ve güvenliğidir. İkinci önceliğimiz çevre. Bizim için çok önemli. Yerli madenlerimizi, kömürümüz başta olmak üzere ekonomiye kazandırırken çevreyle alakalı da etkileri dikkate alarak çevreye zarar vermeden çevreyle birlikte bunları yapabilmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.