Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,802.50
BTC/USDT
95,020.00
BIST 100
9,432.55
Politika

'Koalisyon hükümetleri siyasi istikrarsızlığı ve krizleri körüklüyor'

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Türkiye'de 1950'den bu yana kurulan hükümetlerdeki, koalisyon ve tek parti dönemlerini siyasi ve ekonomik açıdan karşılaştırdı.

27.01.2017 - Güncelleme : 30.01.2017
'Koalisyon hükümetleri siyasi istikrarsızlığı ve krizleri körüklüyor'

TBMM-Hatice Özdemir

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığınca, Türkiye'de kurulan 45 hükümetteki koalisyon ve tek partili dönemlere yönelik yapılan araştırmada, "Türkiye'de koalisyon hükümetleri demokrasiye değil, anti-demokratik uygulamalara su taşımıştır." ifadesine yer verildi.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Türkiye'deki koalisyon ve tek parti dönemlerdeki siyasi ve ekonomik boyutları karşılaştırdı. 1945'te çok partili siyasi yaşama geçen Türkiye'deki ilk demokratik serbest seçimlerin yapıldığı 14 Mayıs 1950'den 1 Kasım 2015 seçimlerine kadar olan sürecin incelendiği araştırmada, 18 genel seçim sonucu kurulan 45 hükümetteki siyasi ve ekonomik koşulları irdelendi.

'Koalisyon hükümetleri anti-demokratik uygulamalara su taşıdı'

Siyasete güvensizliğin yanı sıra koalisyon hükümetlerinde farklı sorunların da baş gösterdiğinin yer aldığı araştırmada, şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye'de özellikle 1990'lı yıllardan itibaren kurulan koalisyon hükümetlerinin yarattığı ekonomik ve toplumsal krizler, kaçınılmaz olarak topluma çok ağır bir faturanın çıkmasına da yol açmıştır. Türkiye'de koalisyonlu dönemler vesayetçi zihniyetin güçlenmesine neden olmuştur. Siyasetin boşluk kabul etmediği noktada, güçlü bir sivil politik iradenin olmadığı ortamda, politik kültürü oluşturan motiflerin bir yansıması olarak, askeri ve bürokratik vesayet, halkın iradesinin ve tercihlerinin yerini almaktadır. Dolayısıyla, Türkiye'de koalisyon hükümetleri demokrasiye değil, anti-demokratik uygulamalara su taşımıştır."

'Tek parti hükümetler ekonomide daha başarılı'

Araştırmada, "Türkiye'de tek parti hükümetlerinin ekonomi yönetiminde koalisyon hükümetlerinden daha başarılı olduğu görüşü hakimdir." ifadesine yer verilerek, 12 literatür araştırmasının da bu görüşü desteklediği vurgulandı. Politik istikrarsızlığın ekonomik büyüme üzerinde negatif, enflasyon üzerinde ise pozitif etkisi olduğuna işaret edildi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın