AA muhabirine ödül
Organ nakline ilişkin yaptığı farkındalık artırıcı haberlerinden ve kendisinin de organ bağışçısı olmasından ötürü AA Sağlık Muhabiri Yeşim Sert Karaaslan plaketle ödüllendirildi.

İSTANBUL
Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen, yöneticiliğini Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan ile koordinatörlüğünü Organ Nakli Daire Başkanı Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın'ın yaptığı "Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi" kapsamında, "AB Organ Bağışı 2. Medya Çalıştayı" düzenlendi.
Proje takım lideri Dr. Lajos Kovacs, proje ile Türkiye'de özellikle kadavradan organ bağışının artırılmasına yoğunlaşarak, Avrupa Birliği müktesebatının kamu sağlığı alanında uyumluluğu ve uygulamasına katkıda bulunulmasının hedeflendiğini söyledi. Kovacs, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini, eğitimlerin ve medya çalıştayların devam edeceğini bildirdi.
Sıra bekliyor
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası da Türkiye Organ, Doku Bilgi Sistemine kayıtlı yaklaşık 25 bin hastanın organ nakli olabilmek için sıra beklediğini söyledi. Organ bulunamadığı çin çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Kapuağası, 2013 yılında yaklaşık bin 800 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
"Allah'tan ümit kesilmez cümlesi, beyin ölümü sonrasında geçerli değil"
Türkiye'de ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan da bağış sayısının artırılabilmesi için öncelikle "beyin ölümü" kavramının iyi anlatılması gerektiğini vurgulayarak, mutlaka beyin ölümü tanısı konulduktan sonra organ bağışının sağlanması gerektiğini söyledi.
Beyin ölümü sürecinde kalp atımının sağlanabilmesi için ciddi para harcandığını ifade eden Özkan, beyin ölümü halinde ölümün kaçınılmaz olduğunu, yaşam süresinin birkaç günle sınırlı olduğunu vurgulayarak, "Beyin ölümü gerçekleştikten sonra kişinin bir daha hayata dönmesi mümkün değildir. O kişi artık ölüdür. 'Allah'tan ümit kesilmez' cümlesi, maalesef beyin ölümünden sonra geçerli değil. Beyin ölümü halinde bağışlanan organ birden fazla kişiye can verebilirken, bağışlanmaması durumunda kişi zaten birkaç gün içinde hayatını kaybedecektir" dedi.
Medya görüşlerine de yer verilen projede konuşan CNN Türk'ten Ferhat Boratav, 2007 yılında organ bağışına ilişkin kampanya düzenlediklerini belirterek, o yıllarda organ bağışında şehir efsanelerinin egemen olduğunu, genellikle olumsuz ifadelerin yer aldığını söyledi. Organ mafyasına ilişkin çeşitli haberlerin yer aldığını dile getiren Boratav, basında bu şekilde yer bulan haberlerden örnekler verdi, kamu spotlarının etkisinden söz etti.
AA muhabiri Yeşim Sert Karaaslan'a ödül
Organ nakline ilişkin yaptığı farkındalık artırıcı haberlerinden ve kendisinin de organ bağışçısı olmasından ötürü AA Sağlık Muhabiri Yeşim Sert Karaaslan plaketle ödüllendirildi.
Plaketini Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası'nın elinden alan Karaaslan, kendisinin de tüm organlarını bağışladığını belirterek, "Umarım, Allah çocuklarıma bağışlar ama bir gün ölümümde organlarımın başkalarına hayat vereceğini düşünerek bağışta bulundum. Bir gün, ölümüm halinde organlarım başka bedenlerde can bulacak" dedi.
CNN Türk'ten Ferhat Boratav, Hürriyet gazetesinden Mesude Erşan, TRT'ten Fatma Demir Turgut, Sabah gazetesinden Didem Seymen ile bir donör ailesinin yakınına başarılı haber çalışmaları ve organ nakline ilişkin verdikleri desteklerden ötürü plaket takdim edildi.
Bunun dışında Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Özkan ile Florence Nightingale Hastanesinden Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar'ın da aralarında bulunduğu konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.