Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,804.40
BTC/USDT
95,098.00
BIST 100
9,432.55
Sağlık

'Mikrosefali Türkiye için Zika'dan daha tehlikeli'

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Mochida, "Genetik sebeplerden kaynaklı mikrosefali Türkiye için Zika'dan daha tehlikeli" dedi.

07.03.2016 - Güncelleme : 09.03.2016
'Mikrosefali Türkiye için Zika'dan daha tehlikeli'

İSTANBUL - HATİCE ŞENSES

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ganesh Waran H. Mochida, genetik sebeplerden kaynaklı mikrosefalinin Türkiye için son dönemde farklı ülkelerde görülen Zika virüsünden daha tehlikeli olduğunu belirterek, "Zira mikrosefalinin en önemli genetik nedenlerinden biri akraba evlilikleri. Türkiye'deki vaka oranını net olarak bilemiyorum ama akraba evliliğinin yüksek düzeyde olması göz önünde bulundurulursa ciddi bir tehlike içeriyor demektir" dedi.

Bir proje kapsamında Türkiye'de bulunan Dr. Mochida, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde Latin Amerika ülkelerinde yayılan Zika virüsünün, hamile kadınlarda grip benzeri etkilere neden olurken, ceninde nöro-gelişimsel bir bozukluk olan mikrosefaliye yol açtığını söyledi.

Virüsün kızarıklık, ateş, eklem ağrılarına yol açtığı yetişkinlerde ciddi bir sorun olmadan kısa sürede iyileşme görüldüğünü aktaran Mochida, "Yani virüs anneye değil de anne karnındaki çocuğa zarar veriyor. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi yetişkine göre çok daha zayıf. Bu nedenle de bebeklerde direkt olarak mikrosefali görülebiliyor. Mesela Zika virüsünün görüldüğü Brezilya'da, mikrosefali vakalarında belirgin bir artış görülüyor" diye konuştu.

"Zika enfekte olduktan sonra onu geriye döndürecek bir yöntem yok"

Dr. Mochida, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ilgili paydaşlarının Zika-mikrosefali ilişkisini ela almayı planladıklarını dile getirerek, bu kapsamda bir klavuz rehber hazırlanacağını anlattı.

Virüse karşı aşı geliştirilmesi yönünde çalışmalar olduğuna da değinen Mochida, şöyle devam etti:

"Ancak bu çalışmalar muhtemelen yıllar alacak. Şu anda hamile bir kadın enfekte olduktan sonra onu geriye döndürecek bir yöntem yok. Önleyici tedavi uygulamadan, bunun mekanizmasının çalışılması gerekiyor. Mesela virüsün bebeğe ulaşması için plesentaya, sonra da fetüsun beynine geçmesi lazım. Tedavi için Zika virüsünün plasentadan beyine nasıl yerleştiğini anlamamız gerekiyor."

"Mikrosefalinin oluşmasında pek çok genetik ve çevresel etken var"

Uzun yıllardır mikrosefaliye ilişkin çalışmalar ve güncel yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak araştırmalar yaptığını dile getiren Mochida, hastalığın oluşmasında pek çok genetik ve çevresel etken bulunduğunu söyledi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.