Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,805.00
BTC/USDT
95,020.00
BIST 100
9,432.55
Sağlık

Pankreas kanserine doğal çözüm​ umudu

Sumak ekşisinin antimikrobiyal etkisinden yola çıkarak kanser üzerindeki tesirini araştıran KSÜ'den bir grup akademisyen, pankreas kanseri hastalarına doğal yollarla tedavi açısından umut olabilecek sonuca ulaştı.

İsmail Hakkı Demir  | 12.05.2016 - Güncelleme : 12.05.2016
Pankreas kanserine doğal çözüm​ umudu

Kahramanmaraş

KAHRAMANMARAŞ - İsmail Hakkı Demir

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ceyhan başkanlığındaki bir grup akademisyen, sumak ekşisinin içerdiği kalsiyum malik asit kompleksinin, kanser hücreleri üzerindeki etkisini araştırdı.

Ekip, sumaktan elde edilen kristali, pankreas kanser hücrelerine uyguladığında, hücrelerin çoğalmasının durduğunu ve belirli bir zaman sonra da hücreleri öldürdüğünü belirledi.

Kimyasal kullanmadan tamamen doğal yollarla yapılan sumak ekşisinin kullanıldığı bilimsel çalışmanın pankreas kanseri hastalarının da tedavisinde umut olabileceği belirtildi.

"Kanserli hücreler doğal yöntemle öldü"

Yrd. Doç. Dr. Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sonlarında yetişen sumağın, su ve güneş ışığı desteğiyle yapısındaki bir molekülü tamamen kristallendirdiklerini söyledi.

Bu kristali açıklaması için İngiltere Loughborough Üniversitesinden Doç. Dr. Muhammet Köse'ye gönderdiklerini anlatan Ceyhan, yapısal incelemeleri sonucunda, kristalde kalsiyum malik asit kompleksi olduğunun saptandığını bildirdi.

Bu kanser türünün ilaç tedavisi yöntemleri bulunduğunu ancak kendilerinin özellikle doğal yöntemler üzerinde durduğunu anlatan Ceyhan, hiç çözücü ya da kimyasal kullanılmadan, yan etkisi olmayan doğal bir maddeyle bunu gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Bunun için bazı deneyler yaptıklarını anlatan Ceyhan, şunları kaydetti:

"Yaptığımız deneylerde kristali uyguladığımız kanserli hücrelerde olumlu sonuçlar aldık. Kristallerin kanser hücresini öldürdüğünü tespit ettik. Pankreas kanseri için doğal yollarla tedavi açısından umut ışığı oldu. En büyük hayalimiz, bu doğal yöntemi ilaç haline getirebilmek."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.