Teknoloji, TEKNOFEST

TEKNOFEST Adana'da ikinci gün etkinlikleri

Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin (TEKNOFEST) ikinci gününde akrobasi gösterilerinden ileri teknoloji simülasyonlarına çok sayıda etkinlik yapılacak.

Eren Bozkurt, Fuat Kabakcı, Tolga Yanık  | 03.10.2024 - Güncelleme : 03.10.2024
TEKNOFEST Adana'da ikinci gün etkinlikleri

Adana

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı festival, Adana Havalimanı'nda devam ediyor.

Festivalin ikinci gününde, akrobasi gösterilerinden ileri teknoloji simülasyonlarına, bilimsel atölyeler ve sergilere kadar her yaştan katılımcı için etkinlik programı yer alıyor.

ANKA III, halka açık ilk uçuşunu TEKNOFEST Adana'da yaptı

ANKA III, halka açık ilk uçuşunu TEKNOFEST Adana'da yaparken, HÜRKUŞ ve HÜRJET'in kolunda uçan ANKA III, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA III'ün kanat yapısı delta şeklinde bulunuyor.

Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı ANKA III, jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip, kuyruksuz yapısıyla radarda daha az görünür bir insansız hava aracı sistemi olarak tanımlanıyor.

ANKA III'nün çalışmalarına 2022'de başlandı

Türk savunma sanayisindeki insansız hava aracı kabiliyetlerini yeni bir aşamaya taşıyan ANKA III'ü geliştirme çalışmaları 2022'de başladı. Aynı yılın mart ayında Sistem Gereksinimleri Gözden Geçirme Toplantısı'nın ardından sistem gereksinimleri donduruldu. Nisan 2022'de icra edilen Ön Tasarım Gözden Geçirme Toplantısı ile dış geometri tasarımı belirlendi.

Temel aviyonik mimarisi ANKA ve AKSUNGUR ile ortak olan ANKA III'ün yeni itki sistemi başta olmak üzere değişen alt sistemlerine yönelik tasarım çalışmaları hızlı şekilde icra edildi. Ekim 2022'de Kritik Tasarım Gözden Geçirme Fazı başladı, Kasım 2022'de ise hava aracının ilk detay parça üretimi gerçekleştirildi.

Ocak 2023'te yapısal montajı, şubatta ekipman ve kablaj yerleşimleri tamamlanan ANKA III'ün sesi ilk kez mart ayında duyuldu. ANKA III, Nisan 2023'te taksi testleri için pist başına geçti.

İlk uçuşunu Aralık 2023'te gerçekleştirilen ANKA III, 1 saat 10 dakika havada kalmıştı.

ATAK helikopterlerinden gösteri uçuşu

Festivalde ATAK helikopterlerinin gerçekleştirdiği gösteri uçuşu da ilgiyle izlendi.

Yarışmalar sürecek

Bu yıl 790 bin takım ve 1 milyon 650 binden fazla kişinin başvurduğu teknoloji yarışmalarında dereceye girenler, TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek.

Festivalde ayrıca, TEKNOFEST Proje Sergi Alanı, Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması, E-Ticaret Hackathonu, TEKNOFEST Drone Şampiyonası, World Drone Cup Yarışmaları ve Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) yapılacak.

Dijital yolculuğa çıkılabilecek

TEKNOFEST 2024'te oluşturulan "Köklerden Geleceğe: TEKNOFEST Dijital Evren" deneyim alanı, katılımcıları Anadolu'dan çıkan bilim insanlarının izinde dijital yolculuğa götürecek.

Katılımcılar, "Zaferin İzinde: Çanakkale Dijital Deneyim Alanı"nda Mehmetçiğin Çanakkale cephesindeki zorlu mücadelesini simülasyonda yaşayacak, "TEKNOFEST Zaman Tüneli"nde de organizasyonun tarihini keşfedecek.


Diğer etkinlikler

Festival ana sahnesinde, "Bilim Gösterisi", "Rafadan Tayfa Teknolojik Tayfa", "HÜRKUŞ-GÖKBEY Müzikali" ve "Keşif Kampüsü Mezuniyet Töreni" etkinlikleri düzenlenecek.

Çocuk sahnesinde de "Bilim Gösterisi", "Sahne Senin Çocuk", "Rafadan Tayfa Teknolojik Tayfa", "HÜRKUŞ-GÖKBEY Müzikali", "Ege ile Gaga" ve "Tiyatro Gösterisi" etkinlikleri ile ödüllü bilgi yarışmaları yer alacak.

Katılımcılar gün boyunca "Güneş Gözlemi", "Planetaryum", "Uzay Temalı Çocuk Parkı", "Simülasyon Deneyim Alanları", "Kara ve Hava Araçları Sergisi", "Hareketli Kara Araçları Sergisi", "Sıcak Hava Balonu", "Bigg Çadırı", "Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu Çadırı" ve "Pedallı Uçuş Etkinliği"ni deneyimleyebilecek.

Festival heyecanına ortak olmak isteyen ziyaretçiler, kayıtlarını TEKNOFEST internet sitesi ve mobil uygulama üzerinden yapabiliyor.

ULAK Haberleşme, milli haberleşme çözümleriyle TEKNOFEST Adana'da

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, etkinlikte AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilk defa TEKNOFEST'te paydaş konumunda olduklarını aktararak, etkinlik kapsamındaki Kablosuz Haberleşme Yarışması'nın yürütücülüğünü yaptıklarını söyledi.

Antalya'da finalleri gerçekleştirilen yarışmada ilk üçe giren takımlarla TEKNOFEST Adana'da olduklarını ifade eden Kömürcü, "Kablosuz Haberleşme Yarışması, bundan sonra da ULAK'ın hem inovasyon faaliyetlerinde hem de aday mühendislik programında sürdüreceği faaliyetin adı. Bu açıdan mutluyuz, gururluyuz." diye konuştu.

5G çözümleri TEKNOFEST ziyaretçilerine tanıtılıyor

Kömürcü, ULAK'ın, geçen hafta İstanbul Medipol Üniversitesinde demosunu gösterdiği 5G çözümlerinin tanıtımını da TEKNOFEST Adana kapsamında gerçekleştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"5G özel şebeke sisteminden ilk sinyal alınması bizim için çok kıymetliydi. Bugüne kadar yerli ve milli haberleşme anlamında geliştirdiğimiz ürünlerin mihenk taşı noktasında bir denemeydi. Kapalı devre bir sistemle ULAK'ın kendi yazılımları ve ürünleriyle saniyede 1,4 gigabit hızı test etme imkanı bulduk. Bu teknolojileri önce operatörlerimizin, dolayısıyla da vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için hazırlanıyoruz.

Ülkemizde 5G'ye geçiş, 2025 yılında ihalesi, 2026 yılında uygulaması şeklinde olacak. Bu süreçte uçtan uca, yerli ve milli haberleşme çözümleriyle ULAK Haberleşme olarak 5G'yi gerçekleştirmek üzere çalışıyoruz. TEKNOFEST kapsamında bu alandaki ürünlerimizi sergiliyoruz."

ANKA için geliştirilen UYGAR Haberleşme Podu sergileniyor

TEKNOFEST Adana'da sergiledikleri ürünler arasında insansız hava aracı ANKA için geliştirdikleri UYGAR Haberleşme Podu'nun da yer aldığını vurgulayan Kömürcü, "Bu pod vasıtasıyla 20 bin feetten 20 saat süreyle 2,5 kilometre kare bir alana kablosuz olarak iletim yapılabildiği gibi iletişim de sağlanabiliyor. Yine burada SD-WAN adını verdiğimiz, yazılım tabanlı güvenli ağ çözümümüzün de yeni versiyonunu tanıtıyoruz. Bunlarla beraber çocuklara, gençlere yönelik aktivitelerle de TEKNOFEST Adana'da yer alıyoruz." dedi.

Kömürcü, TEKNOFEST'in çok kıymetli bir faaliyet olduğuna dikkati çekerek, "TEKNOFEST, Türkiye'nin teknoloji yolunda büyümesi, teknolojinin gençlere yayılması, yeni teknolojilerin keşfedilip, uygulamaya geçilmesi anlamında böyle bir farkındalık oluşturduğu için çok kıymetli. Biz de TEKNOFEST'e gururla katılıyoruz." diye konuştu.

TEKNOFEST Adana'nın güvenliği ASELSAN'ın yerli ve milli ürünleriyle sağlanıyor

Ziyaretçilerin festival coşkusunu güvenli ortamda yaşaması için alınan tedbirlerde, Türkiye'nin lider teknoloji şirketlerinden ASELSAN'ın yerli ve milli ürünleri kullanılıyor.

ASELSAN'ın özgün mühendislik tasarımı milli güvenlik kameralarıyla donatılan festival alanı, TEKNOFEST Adana Koordinasyon Merkezi'ndeki ekranlardan anbean takip ediliyor.

Organizasyondaki önlemler, yine şirketin geliştirdiği güvenlik yazılım sistemiyle değerlendiriliyor.

Protokol girişine ARIN x-ray bagaj kontrol cihazları yerleştirildi

Protokol girişine yerleştirilen ASELSAN'ın ürettiği ARIN x-ray bagaj kontrol cihazları, otomatik patlayıcı tespiti, yüksek yoğunluklu bölgeyi görüntüleme ve yoğunluk alarmı gibi özellikleri sayesinde güvenliğe katkı sunuyor.

Şirketin, aniden kalbi duran kişilere elektroşokla müdahale edilmesini sağlayan Otomatik Eksternal Defibrilatörü (OED) cihazı da festival alanında yer alıyor.

"Tedbirlerin tam ortasında

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AA muhabirine, organizasyonun ihtiyaç duyduğu tüm güvenlik sistemlerini sağlayabildiklerini söyledi.

Alana yerleştirilen kamera sisteminin, 81 kentte de güvenliği yönettiğini belirten Akyol, şöyle konuştu:

"Kalabalık kitlenin tek tek güvenli şekilde içeriye alınması ve içerideki yoğunluğun yönetilmesi gibi bütün organizasyonu akıllı sistemlerle destekliyoruz. Bunun için milli olarak geliştirdiğimiz kameralar kullanılıyor. Tedbirlerin tam ortasında milli olarak geliştirdiğimiz bu sistemi yöneten yazılım ve arkasında yapay zeka algoritması çalışıyor."

TEKNOFEST Adana hem gençlerden hem de büyüklerden beğeni topluyor 

Kentte dün kapılarını açan TEKNOFEST'te ziyaretçiler stantları gezip aktivitelere katılıyor. Festivale çocuklar ve gençler kadar orta yaş ve üzeri ziyaretçiler de ilgi gösteriyor.

Ziyaretçilerden 13 yaşındaki Poyraz Akdemir, AA muhabirine, TEKNOFEST'in güzel olduğunu belirtti.

Oldukça heyecanlı olduğunu dile getiren Akdemir, "Daha önce sosyal medyada görüyordum. Adana'da da düzenlenmesi çok güzel. Çok gelmek istiyordum. Herkesin gelmesi gerekir." dedi.

Ev hanımı Derya Alptekin, çocuklarıyla TEKNOFEST alanına geldiğini anlattı.

Alanda birbirinden güzel etkinliklerin bulunduğunu belirten Alptekin, "Çok güzel. Aradığımız her şey var. Daha önce gitmemiştim. Gayet güzel buldum ve hoşuma gitti. Alanın tamamını gezeceğiz. Yapılan emekler çok değerli. Böyle çalışmaların yapılması çok değerli." diye konuştu.

Ziyaretçilerden 16 yaşındaki Aybüke Karındaş, çok merak ettiği TEKNOFEST'in Adana'da düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Her stanttan bilgi aldığına değinen Karındaş, "Bizim için çok iyi oldu. Başka şehirlere gitmek zor olurdu. Adana'ya bu etkinlik bence çok yakıştı." dedi.

"Türkiye'nin geleceği çok güzel olacak"

Ziyaretçilerden Nazlı Turna Yumuşak, alanı görünce gözlerinin dolduğunu ve gurur duyduğunu ifade etti.

Büyük heyecan yaşadığını anlatan Yumuşak, şöyle devam etti:

"Bu çalışmaların Adana'da sergilenmesi bizleri çok mutlu etti. Selçuk Bayraktar ile gurur duyuyoruz. Her gün burada olacağız. Ülkemizin gelişmesi ve teknoloji hamlesinde bu kadar güzel gelişimler yakalaması vatandaş olarak beni inanılmaz gururlandırıyor. Geleceğe çok aydınlıkla bakıyorum. Türkiye'nin geleceği çok güzel olacak. Bu etkinlik Adana'ya çok yakıştı. İnanılmaz coşkuyla geldik. Bitene kadar burada olacağız."

Alanı gezen vatandaşlardan Rukiye Koç, çok güzel bir alan oluşturulduğunu belirterek, TEKNOFEST Adana'da güzel vakit geçirdiğini söyledi.

Gösteri uçuşlarını gururla izlediğine değinen Koç, "Böyle etkinliğin olması bizim için güzel. Teknoloji alanındaki ilerlemeler oldukça iyi. Gençlerin teknolojiye yönelik çalışmalarını beğeniyorum. Bu bizim için gurur kaynağı. Bu tür etkinliklerin devamını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.