Dolar
34.29
Euro
37.09
Altın
2,733.15
ETH/USDT
2,514.60
BTC/USDT
68,391.00
BIST 100
8,944.01
Gündem, arşiv, arşiv

1915 olaylarını özgürce ifade edebileceğiz

Türkiye Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu Batı İsviçre Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Bayar, AİHM'in "1915 olayları" kararını değerlendirdi.

21.12.2013 - Güncelleme : 21.12.2013
1915 olaylarını özgürce ifade edebileceğiz

CENEVRE - Murat Ünlü/Fatih Erel

İsviçre'de yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu olan Batı İsviçre Türk Dernekleri Federasyonu (BİTDEFE) Başkanı Celal Bayar,  Doğu Perinçek’in, İsviçre'de hakkında verilen cezanın ardından 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru sonucunda, İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmedilmesini AA'ya değerlendirdi.

Kararı birkaç senedir beklediklerini, kararın alınmasının bu kadar uzamasına ilk önce endişeyle baktıklarını belirten Bayar, mahkemeyi çok yakından takip ettiklerini söyledi. Perinçek'in belki de biraz "provakatif" bir şekilde olaya yaklaşmasını "çok riskli" diye ilk önce tasvip etmediklerini dile getiren Bayar, şöyle devam etti:

"Ama şunu da unutmayalım. Perinçek hukukçudur dolayısıyla aldığı riskin ben ve arkadaşlarım stratejininin bir parçası olduğunun kanaatine vardık. Ermeni aktivistler balıklama atladılar bunun üzerine bence çok büyük bir yanlış yaptılar. Zaten şu an da pek memnun değiller. '3 ay içinde bu karara itiraz edilip üst merciye olayı intikal ettirerek, temyize gitmek lazım' diye bastırıyorlar şu anda."

"Bundan sonra özgürce 1915 olaylarını açıkça ifade edebileceğiz"

Kararın çok önemli olduğunun altını çizen Bayar, "Bundan sonra özgürce 1915 olaylarını açıkça ifade edebileceğiz. Bu çok önemli. Ermeniler bu konu üzerine bir oturum veya karşılıklı tez-antitez çalışması yapmak istemiyorlar. Ermeniler her zaman bundan kaçmıştır" şeklinde konuştu.

1915 Olayları hakkında bir konsensus olmadığını mahkemenin de açıkladığı karardaki bir maddede belirttiğine işaret eden Bayar, şunları kaydetti:

"Burada tarihçilere görev düşüyor. Hatta tarihinin de tartışılabilir olduğu yani her zaman herşeyin göründüğü gibi olmadığını da aslında bir yerde ima ediyor. Bu da Ermeni aktivistleri rahatsız ediyor. Soykırım terimi, 1915 olaylarından arındırıldığı zaman Ermeni diasporasının büyük bir bölümü psikolojik bir kaosa sürüklenecek. Bu da diaspora içindeki birliğe zarar verecek.

"İki millet de özünde Anadolu çocuğudur"

Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu sorunun çözümü için yapılması gerekenler konusunda ise Bayar, şunları kaydetti:

"100 senelik sorun diyalogsuz çözülemez dediğimde bir diplomatımız bana, 'Çok iyi niyetlisin ama şunu unutma' dedi. 'Ermeniler olsun, Türkler olsun iki millet de özünde Anadolu çocuğudur. Karşı tarafın toleranslı olduğunu gördüğümüz zaman biz bunu zaaf olarak görüyoruz. Dolayısıyla adamın üstüne yürürüz. Türkler de böyle Kürtler de böyle Ermeniler de böyle'. O yüzden, 'Ben diyaloğa açığım ama güçsüz de değilim. Dolayısıyla 'gel güven içinde birbirimize güvenerek bu işi halledelim' demeliyiz."  

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın