KİLİS – Adem Yılmaz/Ahmet Ekinci
Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler, çocuklarının mutlu ve özgür yaşayacakları bir ülke hayaliyle yuvalarına dönecekleri günü özlemle bekliyorlar.
Öncüpınar Sınır Kapısı'nda bulunan Hac Konaklama Tesisleri'nde kurulan konteyner kentteki Suriyeliler, daha fazla masum kanı dökülmeden ülkelerindeki şiddetin durmasını istiyorlar.
Evlerinden uzakta sınır ötesinden gelen silah sesleriyle günlerini geçiren Suriyeliler, Beşşar Esed'in ''ülkenize dönün'' çağrısını da samimi bulmuyorlar.
Suriyeliler, şiddetin durdurulması için Esed yönetimine tanınan sürenin dolmasının ardından yaşananları da basın yayın kuruluşlarından takip ediyorlar.
Oğluna ''Erdoğan'' ismini verdi
Suriye'den ayrılıp Hatay'a geldiğinde bir erkek çocuk dünyaya getiren Riyad Cezar kendilerine yardım eli uzatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiğini dile getirdi.
Erdoğan'ın Suriye'ye özgürlük getirmesini isteyen Cezar, ''Çocuğum Türkiye'de doğduğu için ona Erdoğan ismini verdim. Tayyip Erdoğan isminin Suriye'de de yaşatılmasını istiyorum. Savaş bittiği zaman ülkeme dönmek istiyorum'' diyerek ülkesine duyduğu özlemi dile getirdi.
Suriye Türkmenlerden İmad Numan ise Beşşar'ın zulmünden kaçtıklarını, hiçbir sözüne inanmadığını ifade etti. Suriye'nin özgürlüğüne kavuştuğu gün kafeste beslediği muhabbet kuşlarını özgürlüğüne kavuşturacağını söyleyen Numan, '' Biz özgür kaldığımız gün, baktığım kuşlarımı doğaya bırakacağım'' dedi. Suriyeli çocuklardan Mehmet Kassum da Beşşar Esed'in ülke yönetiminden çekilmesini isteğini söyledi.
Günlük yaşam sürüyor
Öncüpınar Sınır Kapısı'nda bulunan Hac Konaklama tesislerinde 350 dönüm arazi üzerine kurulan konteyner kent, Kilis şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta.
Suriye vatandaşları Kilis çarşısından aldığı sınırlı sayıdaki malzemeleri küçük çadırların altında ve tezgahlarda müşterilerine sunuyor. Berber, manav ve bakkal hizmeti veren Suriyeliler, Suriye lezzetlerini yaşatmak amacıyla da seyyar lokantalar açıyor.
Gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışan konteyner kent sakinleri, yaşadıkları bölgeye alışmaya çalışıyor. Bir araya gelip sohbet eden kadınlar, gelecekteki Suriye'yi konuşurken, çocuklar ise yaşananlardan habersiz oyunlar oynuyor.