Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,293.30
BTC/USDT
68,347.00
BIST 100
10,891.42
Gündem, arşiv

Akçakale'ye top mermisi düştü

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonucu 5 kişi öldü, 2'si ağır 10 kişi yaralandı.

03.10.2012 - Güncelleme : 03.10.2012
Akçakale'ye top mermisi düştü

ŞANLIURFA

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen bir top mermisi Akçakale ilçesine düştü.

Patlama sırasında Yeni Mahalle'deki evinin önünde bulunan anne Zeliha Timuçin (39) çocukları Zeynep (8), Ayşegül (12) ve Fatoş Timuçin ile Gülşah Özer (40) olay yerinde hayatını kaybetti.

Patlama sırasında yaralananların ise Meryem (10), Aysel ve Hatice Timuçin, Özlem Özer, Mustafa Berkant, Mehmet Sonuç, Şeyma Özer ile başkomiser Ali Çolak, polis memurları Deniz Çakır ve İskender Türker olduğu öğrenildi.

Tedavileri devam eden yaralılardan 2'sinin hayati tehlikesinin bulunduğu, diğerlerinin ise sağılık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bu arada, patlamanın ardından ilçede güvenlik önlemleri arttırıldı. Şanlıurfa'dan ilçeye çok sayıda polis ve asker sevk edildi. Önlemlerin sınır hattında da artırıldığı gözlendi.

Vali Güvenç:  Bölgeye 3-4 tane top mermisi düştü

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Akçakale Belediye Başkanlığı'nda, Kaymakam Eyüp Fırat, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve diğer yetkililerle bir toplantı yaptı.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güvenç, şunları söyledi:

''Saat 16.30 sularında Suriye tarafından sınır bölgemize 3-4 tane top mermisi düştü, bunlardan bir tanesi boşalttığımız birinci bölgede değil, ikinci bölgede bir evimize isabet etti, maalesef bunun sonucunda 5 tane vatandaşımızı kaybettik'' diyen Güvenç, ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.
Güvenç, ilçede bir süre önce sınıra yakın bölgede 30 evin tedbir amaçlı boşaltıldığını ve okuların da tatil edildiğini sözlerine ekledi.

Vali Güvenç'ten bilgi aldılar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i telefonla arayarak bilgi aldı.

Başbakanlık'ta  değerlendirme toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Akçakale'ye top mermisi düşmesi olayıyla ilgili, 3,5 saat süren geniş katılımlı değerlendirme toplantısı yapıldı.

Davutoğlu, Clinton ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile telefonda görüşerek, Akçakale'deki olay ve gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Clinton, BM ve NATO nezdinde Türkiye'ye tam destek verileceğini belirtti.

Davutoğlu, Akçakale'deki olay ve gelişmelerle ilgili Almanya, Fransa, Azerbaycan ve Pakistan Dışişleri Bakanlarıyla da görüştü.

ABD'den tepki

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, ''Suriyelilerin sınırın ötesinden ateş açmalarından öfke duyuyoruz. Sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından çok üzüntülüyüz. Türk dostlarımızla birlikte çalışıyoruz'' dedi.


Ban'dan Türk halkına başsağlığı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı diledi.

Ban, Davutoğlu'na olayın ardından iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak için Suriyeli yetkililerle iletişim kanallarını açık tutmaları çağrısında bulundu.


Haddad: Esed rejimi ateşle oynuyor

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili ''Esed rejimi ateşle oynuyor'' dedi.

Haddad, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in komşu ülkeye saldırıyla tüm sınırları aştığını belirterek, ''Mısır hiçbir şekilde bir ülkenin bir diğer ülkeye saldırısını kabul edemez. Gerekli önlemleri alması ve üyesi olduğu NATO'ya başvurması, Türkiye'nin en doğal hakkıdır'' şeklinde konuştu.

Clegg: Olaydan derin üzüntü duydum

İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonucu 5 kişinin ölmesi, 9 kişinin de yaralanmasından derin üzüntü duyduklarını ifade etti.  

AA ekibinin 20 metre yakınına düştü

Olay yerine giden AA ekibinden Yasin Dikme de çekim yaptıkları sırada top mermisinin 20 metre kadar yakınlarına düştüğünü söyledi.

Top mermisinin patlamasıyla dumanların yükseldiğini belirten Dikme, büyük bir panik yaşandığını anlattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın