11 Ağustos 2015•Güncelleme: 11 Aralık 2015
ANKARA
Anayasa Mahkemesi, bir mahkumun, İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulu Başkanlığına göndermek istediği cezaevinde kötü muamele ve işkence uygulandığına dair iddialarını içeren mektubuna el konulmasını, haberleşme ve ifade özgürlüğünün ihlali saydı. Yüksek Mahkeme, mahkuma bin 500 lira tazminat ödenmesine hükmetti.
Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundaki bir hükümlü, İHD Yönetim Kurulu Başkanına, "cezaevine nakledilen ve arkadaşları olan on hükümlünün cezaevi girişinde çıplak aranmak istendikleri, bu uygulamayı kabul etmemeleri üzerine zorla elbiselerinin çıkarıldığı, dayağa ve işkenceye maruz kaldıkları" iddialarının yer aldığı mektup göndermek istedi.
Mektup, "kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan yanlış ifadeler içerdiği" gerekçesiyle Ceza İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu kararıyla imha edildi.
İmha kararına yaptığı itirazların ilgili mahkemelerce reddedilmesi üzerine hükümlü, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak haberleşme ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürdü.
Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yüksek Mahkeme, mahkumun haberleşme ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek, başvurucuya bin 500 lira tazminat ödenmesine karar verdi.