Dolar
32.92
Euro
35.87
Altın
2,396.62
ETH/USDT
3,447.00
BTC/USDT
67,647.00
BIST 100
11,172.75
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aslolan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır" dedi.

09.02.2016 - Güncelleme : 10.02.2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aslolan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen resepsiyona katılarak konuşma yaptı. Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da yer aldı. Fotoğraf: AA/Yasin Bülbül

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlüğün asla olamayacağını belirterek, "Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Devlet, hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karşı nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, alkole, uyuşturucuya karşı da vatandaşını o şekilde kollamak zorundadır" şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. 'Sigara içme özgürlüğü' diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlükte olamaz" dedi.

Resepsiyona davetli konuklarını, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne, milletin evine hoşgeldiniz" diyerek selamlayan Erdoğan, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle düzenlenen bu etkinliğin Türkiye’ye ve dünyaya "hayat sigarasız güzel" mesajını ulaştırabilmesine katkı sağlamasını temenni etti.

Sağlık Bakanlığının düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakmış çok sayıda vatandaşın resepsiyonda yer aldığını hatırlatan Erdoğan, bakanlığın sadece 2015'te 141 binden fazla vatandaşa sigara bıraktırma tedavisi için ücretsiz ilaç desteğinde bulunduğunu söyledi. Erdoğan, 2010'dan bu yana faaliyette bulunan sigara bırakma danışma hattıyla da 23,5 milyondan fazla çağrıya cevap verilerek, vatandaşlara yardımcı olunduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın 2016'yı Tütünle Mücadele Yılı ilan ederek, bu konudaki çalışmalarını bir adım daha ileriye taşımaya hazırlandığını belirtti.

Erdoğan, bugün Külliye'de çeşitli yer ve zamanlarda kendilerinden aldığı söz üzerine sigarayı bırakan vatandaşların da yer aldığına işaret ederek, "Bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemi gösterdikleri için tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanlığı personelimiz de bu önemli gün vesilesiyle düzenlediğimiz kampanya çerçevesinde sigarayı bırakma kararı alan 200 kişiyi temsilen burada bulunan mesai arkadaşlarımız var, bu arkadaşlarımızı da ortaya koydukları iradeden dolayı kutluyorum. İnşallah tüm gayretlerimizle ülkemizde tütün kullanımı alışkanlığını her yıl biraz daha azaltacağız" dedi.

Erdoğan, bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüyse hemen pakete el koyarak, sigara paketinin sahibine sigarayı bırakma telkininde bulunduğunu belirterek, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sigarayı bırakmasını tavsiye ve ısrar ettiği kişilere ilişkin resimler, sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili çalışmalarından oluşan serginin açıldığını söyledi.

Ziya Paşa'nın "Bir katre içen çeşme-i pür hun-ı fenadan / Başın alamaz bir dahi baran-ı beladan" mısralarını hatırlatan Erdoğan, "Yani fenalığın kan dolu çeşmesinden bir yudum içen bir daha başını bela yağmurlarından kurtaramaz" dedi.

"Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar küresel düzeyde ele alınması gereken konulardır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar tıpkı küresel düzeyde tehdit teşkil eden virüslerle mücadele gibi ele alınması gereken konulardır. Ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan bu bağımlılıkla mücadelede elde ettiğimiz veya edeceğimiz her ilerleme önemlidir" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle verilen resepsiyonda yaptığı konuşmada, başta tütün olmak üzere zararlı tüm alışkanlıkların tümüne bir kere bulaşıldığı zaman başların bela yağmurundan kurtulamayacağına işaret etti. 

Erdoğan, resepsiyona katılan ve sigarayı bırakan davetlilere, "Burada bulunan sizler gerçekten de bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Tütün alışkanlığının pençesinden kurtularak hem kendinize, hem ailenize hem de topluma fayda sağladığınız için her birinizi bir kere daha kutluyorum. Darısı halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına diyorum" diye seslendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığının giderek azaldığına, buna karşın az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranın arttığına dikkati çekti. 

Erdoğan, "Sigara endüstrisinin gelişmiş ülkelerde kaybettiği pazar payını diğer yerlerde telafi etme peşinde olduğu anlaşılıyor. Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden, müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin arkasında aynı endüstrinin büyük finans gücünün yattığına da inanıyorum. Ülkemizde de bu yöntemin özellikle bir dönem yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Dikkat ederseniz 1960'ların, 1970'lerin filmelerinin neredeyse tamamında sigara ve alkolün ön planda olduğunu görürsünüz" diye konuştu. 

Bununla birlikte Türkiye'nin sigarayla mücadele konusunda önce 1980, ardından 2008 yılında çıkarılan kanunlarla ciddi bir mesafe kaydettiğini vurgulayan Erdoğan, "Sadece geçtiğimiz 4 yılda 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısının 2.2 milyon azaldığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütünün, 2013 yılında ülkemizi tütün kontrolü politikalarında lider ülke ilan etmesi bu gelişmeyi destekliyor" ifadesini kullandı. 

"Türkiye'de yeterli bilinç ve uygulama düzeyine ulaşılamadı"

Erdoğan, Meclisin alkollü içecek satışını sınırlamak için çıkardığı kanunu Anayasa Mahkemesine götürerek toplumu tehdit eden zararlı alışkanlıklarla mücadeleye destek verilemeyeceğinin altını çizerek, "Tam tersine yapılan işe köstek olursunuz. Hiçbir ideoloji, hiç bir düşünce, sigarayla, alkolle, uyuşturucuyla mücadele için atılan adımlara destek olmaya engel değildir. Bu tür durumlarda toplumun geleceği için, sağlıklı nesiller için, kendi kişisel tercihlerinizi, kişisel zaaflarınızı, bir kenara bırakmanız şarttır. Aksi takdirde çok büyük bur vebalin, çok büyük bir sorumluluğun altına girersiniz" değerlendirmesinde bulundu. 

Erdoğan, sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar tıpkı küresel düzeyde tehdit teşkil eden virüslerle mücadele gibi ele alınması gereken konular olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan bu bağımlılıkla mücadelede elde ettiğimiz veya edeceğimiz her ilerleme önemlidir. Geçtiğimiz 6 yılda yapılan on bir buçuk milyon denetim ve kesilen 132 milyon lira ceza, kapatılan bine yakın iş yeri uygulamadaki kararlılığın birer işaretidir. Bununla birlikte uygulamada hala bir takım eksiklikler, gevşeklikler olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin ticari istismarına da izin verilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, sigara alışkanlığının terk edilmesinin tıpkı kilo verme gibi hem irade hem de belirli yöntemler izlemeyi gerektirdiğini vurguladı.

"Milletçe bir seferberlik başlatmalıyız"

Aldatıcı pazarlama taktikleriyle vatandaşların bu sigara alışkanlığından kurtulma çabalarının baltalanmasına mutlaka engel olunması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Hayat biçimimizi değiştirerek, hem zararlı alışkanlıklardan hem de obezite gibi sağlık sorunlarından kurtulma hususunda milletçe bir seferberlik başlatmalıyız. Sağlık Bakanlığımızın kampanyalarını bu doğrultuda atılmış birer adım olarak değerlendiriyorum. Tüm vatandaşlarımızı 'Hayat sigarasız güzel' çağrımıza kulak vermeye davet ediyorum. Bu içenler için sigarayı bırakma, içmeyenler için de sigara içenleri bıraktırma teşvik etme çağrısıdır" diye konuştu. 

Erdoğan'ın konuşmasının ardından sanatçı Ferdi Tayfur, "Sigarayı bıraktım" isimli eserini seslendirdi. 

Sigarayı bırakanların paketleri sergilendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonun ardından başbakanlığı döneminden bugüne kadar sigarayı bırakma sözü aldığı kişilerle fotoğrafları, bu kişilerden aldığı sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığı'nın sigarayla mücadele kampanyasının görsellerinin yer aldığı sergiyi gezdi. 

Sergiyi gezerken sigarayı bırakma sözü aldığı bazı vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, AK Parti Uşak Milletvekili Hüseyin Keskin ve Cumhurbaşkanlığı muhabirlerinden Bedia Baykal'dan da sigarayı bırakma sözünü, sigara paketlerinin üzerlerine tarih ve telefon numarası yazarak aldı. 

Resepsiyona sanatçı Ferdi Tayfur, Basketbol Milli Takımı'nın bazı oyuncuları, sigara ile mücadelede aktif rol alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Sağlık Bakanlığı'nın kampanyasıyla sigarayı bırakan vatandaşlar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigarayı bırakma sözü aldığı vatandaşlar katıldı. 

Muhabir: Kadir Karakuş-İlhan Toprak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.