Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya Türkiye'de toplanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya Türkiye'de toplanıyor. Ülkemizde halihazırda dünyanın 203 ülkesinden 95 bin uluslararası öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim alıyor." dedi.

İlkay Guder  | 02.12.2016 - Güncelleme : 02.12.2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya Türkiye'de toplanıyor

Ankara

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmasına, "Benim için çok çok anlamlı olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Külliyesinden en kalbi duygularla selamlıyorum." diyerek başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başından itibaren külliyenin projesiyle bizzat ilgilendiğini vurgulayarak, "Dolayısıyla proje iyisiyle, kötüsüyle fakire aittir, onu bilmenizi istiyorum. Gerek Sayın Başbakanımıza gerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek ve ekibine de külliyemizin tefrişine verdiği destek sebebiyle teşekkür ediyorum. Ancak Belediye Başkanımızdan da çevre düzenlemesiyle ilgili, buranın yeşillendirilmesiyle ilgili ayrıca bir istisna destek vermesi de farklı olacaktır." diye konuştu.

"Taşıdığı isme yakışır bir eser olmuştur"

Burayı çok farklı kılacak adımlar atılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, üniversitenin şu anda 13-14 bin öğrencisi bulunduğunu, bu kadar kısa zamanda 10 bini aşkın öğrenci kapasitesine sahip olmanın kolay bir iş olmadığının altını çizdi.

Başkentteki beşinci devlet üniversitesi olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesini, 44 yıllık bir aradan sonra 2010 yılında kurduklarını aktaran Erdoğan, kuruluşundan bu yana geçen 6 yıllık sürede üniversitenin her açıdan ciddi mesafe kaydettiğini gördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün 12 fakültesi, 5 enstitüsü, 17 uygulama ve araştırma merkeziyle üniversitemiz belirlenen hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor. Özellikle dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitim almış, farklı ülkelerde akademik çalışma yapmış yerli ve yabancı hoca kadrosuyla üniversitemiz her geçen gün araştırma üniversitesi kimliğine daha çok bürünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor"

Bir çok üniversitenin yeni açılımlara gittiğini, Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika gibi kardeş coğrafyadaki muhataplarıyla ortak projeler gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, "Türkiye, sadece yurt dışına öğrenci göndermiyor, aynı zamanda binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor." dedi.

Kalabalık arasında da bu öğrencileri gördüğünü belirten Erdoğan, onlara nerelerden geldiklerini sordu.

Nijer, Mısır, Suriye Filistin, Gine gibi ülkelerden öğrencilerin Türkiye'ye geldiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya Türkiye'de toplanıyor. Elhamdülillah. Ülkemizde halihazırda dünyanın 203 ülkesinden 95 bin uluslararası öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim, öğretim alıyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin yakaladığı bu ivmeyi devam ettirerek çok yakında tam anlamıyla bir beynelmilel üniversite haline geleceğine inanıyorum. Sizlerin de bu gayeyle daha kararlı, daha planlı, daha özverili şekilde çalışacağınıza eminim."

Erdoğan, 10-15 yıl önce bu tabloya ancak ülkedeki bir kaç üniversitede rastlandığını belirterek, o dönem yurt dışına öğrenci gönderen, yurt dışından öğrenci alan üniversite sayısının bir elin parmaklarını dahi geçmediğini söyledi. O yıllarda Ankara ve İstanbul haricinde nitelikli, alt yapısı güçlü, akademik kadrosu yetkin üniversiteler bulmanın zorluğuna işaret eden Erdoğan, "İmkansızlıklara ilaveten terör, yetersiz kaynak gibi sorunlarla boğuşan bu üniversitelerin bir kısmı maalesef tabela üniversitesi durumundaydı. Fakat Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi kendini ilme hapseden bir üniversite olması hasebiyle her türlü takdirin üstündedir." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın